Megnyitották Európa első sörszökőkútját Szlovéniában

Sör szökőkút Szlovénia Zalec
Zalec's mayor Janko Kos (2ndR) and his team celebrates the inauguration of the "Beer Fountain" after its inauguration in Zalec, on September 6, 2016. Several hundred beer-lovers and curious spectators gathered in a small town in Slovenia on September 6, 2016 for the inauguration of what is billed as Europe's first "beer fountain". Zalec's new attraction, dreamed up by local entrepreneurs a few years ago, will not be gushing out gallons of amber nectar for thirsty visitors to scoop up and guzzle as they please, however. / AFP PHOTO / Jure MAKOVEC
Vágólapra másolva!
Megnyitották Európa első sörszökőkútját, a Zöld Aranyat a szlovéniai Zalec városában.
Vágólapra másolva!

Janko Kos polgármester ezzel az új látványossággal akarja fellendíteni a komlóültetvényeiről ismert kis szlovén település turizmusát. A sörszökőkút ötletét néhány évvel ezelőtt helyi vállalkozók vetették fel.

Janko Kos (a második jobbra) ünnepli a szökőkút felavatását Forrás: AFP/Jure Makovec

– mondta a polgármester. Hat euróért mindenki kap egy mikrochippel ellátott poharat, amelybe öt különböző csapból egy-egy deci sört csapolhat magának. „Nem az a cél, hogy az emberek berúgjanak, a kulturált sörfogyasztást szeretnénk népszerűsíteni” – hangsúlyozta.

Forrás: AFP/Jure Makovec

A városka polgármestere úgy értékelte: a külföldi látogatók érdeklődése hihetetlenül nagy. Elképzelése szerint a turisták a jövőben özönleni fognak a különleges látványossághoz.

Forrás: AFP/Jure Makovec

A szökőkút építésére 170 ezer eurót (52,8 millió forintot) költött az önkormányzat, de ennél többet, 180 ezer eurót (57,7 millió forint) magánadományokból gyűjtöttek össze. A polgármester szerint még soha nem volt ekkora támogatottsága egyetlen projektnek sem a városban:

a kivitelezést 95 vállalat és 58 magánszemély támogatta.

Az önkormányzati képviselők egy része korábban megpróbálta ugyan leszavaztatni a projektet, mondván, hogy a polgármester elherdálja a pénzt, de nem jártak sikerrel – írták a lapok.