Ezeken a helyeken dorombolnak is a kávé mellé

macska kávézó
A cat stands on a table among consumers at the "Cafe des chats" (Cat Cafe) in Paris on September 16, 2013. This is the first "cat cafe" in Paris, where customers can enjoy a drink while playing with one of the cats at the premises. The idea is inspired by a Japanese concept. AFP PHOTO FRANCOIS GUILLOT / AFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOT
Vágólapra másolva!
Mi lehet jobb egy csésze gőzölgő habos kávénál? Egy csésze gőzölgő habos kávé néhány puha léptű, selymes szőrű, doromboló cica társaságában. Ha ez otthon jó kávéfőző és-vagy cicák hiányában nem megvalósítható, irány a macskakávézó, amelyből már Budapesten is egész nagy a választék.
Vágólapra másolva!

Ez egy egészen fiatal őrület, legalábbis Európában. Az ötlet Ázsiából származik, különösen a Japánok haraptak rá a dologra, ahol a hatalmas népsűrűség, illetve

a szűkös lakóterek miatt az emberek nemigen tarthatnak háziállatot.

Márpedig a japánoknak is szükségük van a stresszoldásnak arra az ősi, pofonegyszerű módjára, amit a macskasimogatás jelent.

Forrás: AFP/Yu Ping

Az első macskás kávézó 1998-ban nyílt Tajvanon, aztán 2004-től kezdve egyre-másra nyíltak az efféle intézmények Japán-szerte. Csak Tokióban legalább negyven kávézóban lebzselnek mindenféle színű és fajtájú cicák, sőt az utóbbi időben a nyuszis verzió is egyre terjed.

Forrás: AFP/Vladimir Pesnya

Európában az első ilyen hely Bécsben nyílt a Stephansdom közelében az első kerületben.

A Café Neko tulajdonosa, micsoda meglepetés, egy japán hölgy,

aki nem kevés bürokratikus hercehurca után a tervezetthez képest egy éves késéssel tudta megnyitni kávézóját 2012-ben. Az osztrák hatóság rendkívül fantáziadúsnak mutatkozott.

A Cafe Neko öt macskája 2012 óta várja a vendégeket Bécs belvárosában Forrás: AFP/Alexander Klein

Többek között elrendelte, hogy a kávéház tulajdonosának a nyitás előtt egy évig az állatkertben kell dolgoznia állatgondozóként. Erre már az állatvédők is felhördültek. És mivel elég nagy hatalmuk van Ausztriában, sikeresen kilobbizták a japán hölgynek, hogy állatkerti képzés nélkül is megnyithassa álmai kávézóját.

Forrás: AFP/Francois Guillot

München, Berlin, Köln, Hannover és London után Budapest, sőt Veszprém is felzárkózott. KultúrMacska, Macska kávézó, Cat Café Budapest, de még macskás söröző is nyílt nemrégiben Cat Pub néven a Semmelweis utcában.

A szabályok nálunk is meglehetősen szigorúak,

ami bizonyos szempontból nem válik a helyek előnyére. Hiszen az állatok jelenléte épp arra szolgálna, hogy az ellazulást, a feszélyezetlen kikapcsolódást segítse. Ha viszont minden macskasimogatás előtt fertőtleníti kell a kezünket, hát az minimum nem életszerű.

Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Márpedig a szabály az szabály, ez a macskás kávézók szigorú házirendjéből is kiviláglik. A KultúrMacska honlapján például a következőket olvashatjuk:

Házirend a KultúrMacskában:

• Fényképezni csak vaku nélkül lehet.
• Kérjük, ki-és belépésnél vigyázzon arra, hogy az állatok ne tudjanak kijutni az utcára.
• A kávézóba semmilyen állat nem hozható be az itt élő cicák egészségének védelme érdekében.
• A rendelést a pincér az asztalnál veszi fel, ám a süteménykínálatot megtekintheti a macskák elől elzárt pultnál.
• Kérjük, hogy a cicákhoz a kivárás elvét követve közelítsen. Ne kényszerítse, ne ijesztgesse őket, maguktól is barátkozni fognak.
• Azt ajánljuk, hogy kerüljék a heves, hirtelen mozdulatokat és a hangoskodást. • Fenntartjuk azt a jogot, hogy a problémát okozó vendéget felszólítsuk a kávéház elhagyására.

• Kérjük, hogy a pihenő vagy elvonuló cicákat ne ébresszék fel, ne piszkálják!

• Ha vendégeink szeretnék megsimogatni a cicákat, kérjük, hogy előtte mossanak kezet a mellékhelyiségben kihelyezett fertőtlenítő hatású habszappannal. Erre a macskák egészségének védelme miatt van szükség, mert nem tudhatjuk, hogy kintről milyen kórokozókat hozunk be magunkkal.
• 12 év alatt belépés csak szülői, kísérői felügyelettel – 8 éves kor alatt a kávézó nem látogatható.
• Kisgyermekkel érkező vendégeinket kérjük, hogy folyamatos felügyelet alatt tartsák gyermeküket, ne engedjék, hogy rohangáljanak, felmásszanak a macskabútorokra.
• A cicákat ne taszigálják, húzkodják. Ne nyúljanak szájukba, fülükbe, szemükbe. A cicákat emelgetni TILOS, ha valaki szeretne közös fotót, kérje a személyzet segítségét.
• A szülők és kísérők feladata, felelőssége e szabályokat betartatni, példamutatással segítsék a cicákkal való ismerkedést, türelemre, figyelmességre tanítva.
• A macskákat nem szabad etetni, sem süteményt, sem italokat, sem kintről hozott macskaeledelt nem adhatnak nekik, mert az egészségükre rossz hatással van a nem nekik való étel.
• Mindenfajta hulladékot az arra kijelölt szemetesbe szíveskedjenek bedobni, mert a macskáink szerfelett kíváncsiak, és a kint hagyott hulladékot esetleg elviszik.

Forrás: AFP/Vladimir Pesnya

A szigorúság persze az emberek és főként a macskák érdekeit szolgálja. Arról a szomorú tényről árulkodik, hogy az állatok jogainak tiszteletben tartása még sokak számára nem magától értetődő. Ha a macskakávézók a cukiságfaktoron túl erre is fel tudják hívni a figyelmet, akkor nem jöttek létre hiába.