Megtaláltuk Magyarország legszebb szurdokát

legszebb magyar szurdokok
Vágólapra másolva!
Sokféle bakancslista létezik. Van tavas, hegyes, vízeséses, mi most egy szurdokoshoz ajánlunk ismert és kevésbé ismert magyarországi célpontokat, amelyeket egyszer mindenkinek be kell járnia. Magyarország legszebb szurdokai, második rész.
Vágólapra másolva!

1. Burok-völgy, Keleti-Bakony

A Keleti-Bakony népszerű túracélpontja a Tési-fennsíkon elhelyezkedő Burok-völgy, amelynek közel 12 kilométeres főága Bakonykúti és Királyszállás között vezet. A völgyben túrázni nem éppen vasárnapi séta, de pont ez adja az izgalmat és az élményt. A dús aljnövényzet nem könnyíti meg a haladást, az ösvényen keresztbe dőlt fákon átmászni vagy alattuk átbújni jó kis izomerősítő gyakorlat.

Cserébe viszont gyönyörű vidéken, hatalmas fák árnyékában,

emberi beavatkozástól viszonylag mentes, védett természeti területen kirándulhatunk.

Számos mellékága közül a Bükkös-árok a legnagyobb, ezt szintén érdemes felkeresnie annak, aki a kalandos túrázás híve. Állandó vízfolyással nem találkozhatunk a völgyben, viszont annál több barlangot fedezhetünk fel a környéken.

Forrás: Turista Magazin archív

Megközelítés

Bakonykútit az országos kéktúra jelzésén kell elhagyni észak felé haladva. A Burok-völgyben a piros turistajelzést követjük az Isztimér-Királyszállásra vezető útig. A terep a kidőlt fák miatt néhol nehezen járható, ezért inkább felkészült túrázóknak ajánljuk.

Túratipp

Útvonal: Tés (K, KΩ) – Alba Regia-barlang (P, K+) – Isztimér-Hétházpuszta (K+) – Isztimér-Királyszállás (P+) – Burok-völgy (P) – Bükkös-árok – Hárs-hegy – Hamuház (K) – (Csikling-vár) – Tés. Táv: 15 kilométer. Szintemelkedés: 270 méter. Közepesen nehéz túra, várhatóan 4–5 órás menetidővel.

2. Kőszikla-szurdok, Zalaapáti-hát

Nagykanizsától mintegy 10 kilométerre északkeletre, a Zalai-dombság keleti részén fekszik Nagybakónak. A település közelében figyelemre méltó természeti képződmény, a helyiek által kiciklaként emlegetett Kőszikla-szurdok található. A homokkőbe vájódott, érdekes formájú sziklafalak már önmagukban is szokatlan látványt nyújtanak.

A szurdok nevezetessége a könnyező fal,

amelyen csapadékos időjárás után ritka jelenséget figyelhetünk meg: a falból keskeny sávokban szivárog a víz. Különleges mikroklímájának köszönhetően számos értékes növénynek ad otthont, találunk itt lónyelvű csodabogyót és a sziklákon nagy telepekben tenyésző májmohát is.

Forrás: Turista Magazin archív

Az egyre mélyülő homokkőszurdokban tanösvény vezet végig, amelynek végén vaslétrákon juthatunk ki a szorosból. Nagybakónak közelében kiváló piknikezőhely a Források völgye, ahol az Árpád- és Eszperantó-forrásnál finom ivóvíz, padok, asztalok, tűzrakó helyek várják a kirándulókat.

Megközelítés

Nagybakónak irányából a kék sáv jelzésen. A tájékozódást a 6–7 kilométer hosszú tanösvény mellett a létrák is segítik.

Túratipp

Útvonal: Nagybakónak (K) – Források völgye (K∆) – Kőszikla-szurdok – Homokkő-formációk (K, K+) – Csibiti-völgy (K+) – Illír bükkösök – Csibiti-tó (K+, K, Z) –Nagybakónak. Táv: 8 kilométer. Szint: 340 méter. Időtartam: 3–4 óra. Átlagos edzettség mellett könnyen teljesíthető.

3. Remete-szurdok, Budai-hegység

A budai hegyvidék északnyugati részén Budapest-Máriaremete és Remeteszőlős között húzódik a fővárosiak egyik kedvelt kirándulóhelye, a Remete-szurdok. A völgyön keresztülvezető, kövekkel, kisebb-nagyobb sziklákkal tarkított erdei út mellett – amely egyben tanösvény is – az Ördög-árok patak folyik. Esős időben,

amikor a patak vízhozama megnövekszik, kicsit több izgalomra számíthatunk,

mint nyáron, amikor a patak alig csörgedezik vagy teljesen kiszárad.

Forrás: Turista Magazin archív

A könnyű terepnek köszönhetően kiváló úti cél családi kirándulásokhoz, ugyanakkor igen gazdag földtani, természeti értékekben. Közel húsz, karsztvizek által formált barlang és üreg rejlik itt, köztük a Remete-barlang, amely bronzkori, vaskori és római kori régészeti leleteiről híres.

A szurdokvölgyet 1974-ben védetté nyilvánították,

majd 1978-ban a Budai Tájvédelmi Körzethez csatolták fokozottan védett természetvédelmi területként.

Megközelítés

A Remete-szurdokon átvezet az országos kéktúra és a Mária-út nyomvonala is. Leggyorsabban Budapest-Máriaremete kegytemplomától a kéktúra útvonalán juthatunk el a szurdokba.

Túratipp

Útvonal: Budapest-Máriaremete – Remete-szurdok (K) – Remete-barlang (K+, K körút) –Hosszú-erdő-hegy (K körút) – Remete-szurdok bejárata (K) – Budapest-Máriaremete. Táv: 4,8 kilométer. Szint: 210 méter. Időtartam: 1,5 óra. Gyerekekkel is könnyen teljesíthető.

4. Csondró-völgy, Bükk

Aki látványos és kellően átmozgató, kalandos túrára vágyik, az ki ne hagyja a Bükk-hegység egyik kevésbé ismert, ám annál vadregényesebb szurdokát, a Csondró-patak völgyét, amely a Mályinka és Miskolc-Szentlélek közötti Kohász úton található.

Mészkősziklák a patakmederben, vízesések lépcsősorán átbucskázó vízfolyás, a szűk völgyben egyszer a parton, máskor a vízben haladó turistaút, sziklaösszeomlások és bedőlt, öles fák.

Igazi akadálypálya tele kihívásokkal,

ahol bizony elkél az ügyesség és az elővigyázatosság, de nem megoldhatatlan feladat a gyakorlatlanabb túrázónak sem.

Forrás: Turista Magazin archív

Emellett látványban simán pályázhat a Magyarország legszebb szurdoka címre. Az Ámor-forrás közelében meredek erdei ösvényen felkapaszkodva érhetjük el a barlangszállásként is funkcionáló Odvas-kői-sziklaüreget, amelyet mindenképpen érdemes megnézni, ha erre járunk.

Megközelítés

A legegyszerűbben Mályinka felől, a kék kereszt jelzésen érhetjük el a Csondró-völgyet.

Túratipp

Útvonal: Mályinka (K+) – Odvas-kői-sziklaüreg – Csondró-patak völgye – Mária-forrás – Látó-kövek (K) – Miskolc-Szentlélek – Miskolc-Ómassa. Táv: 8,3 kilométer; Szint: 280 méter. Időtartam: 3-4 óra.

5. Csörgő-szurdok, Mátra

A Mátra nyugati szegletében, Pásztó-Mátrakeresztes és Mátraszentimre között bújik meg a Csörgő-patak völgyének romantikus szurdoka. A néphiedelem szerint a patak onnan kapta a nevét, hogy

áradáskor a kövek egymáshoz ütődve csörgő hangot hallatnak.

Nyáron, alacsonyabb vízállásnál nem valószínű, hogy hallhatjuk a kövek zenéjét, de csörgedezésre azért van esélyünk. Ráadásul sajátos mikroklímájának köszönhetően a szurdokban az átlagosnál néhány fokkal mindig hűvösebb van, ami igazán jól jön a kánikulában.

Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

Nagy erénye a mérete és az arányossága, és hogy a természet szeszélye folytán pont elegendő mohával borított kő, patakátkelés, bedőlt fatörzs sorakozik a mederben. Van benne fény, árnyék meg lombokon árszűrődő fénypászma, amelyek csak még izgalmasabbá teszik az amúgy is hangulatos útvonalat.

Megközelítés

Pásztó-Mátrakeresztestől a piros sávval jelzett turistaút vezet a természeti képződményig.

Túratipp

Útvonal: Pásztó-Mátrakeresztes (P) – Csörgő-szurdok – (P, Z jelzés) – Vándor-forrás (PΩ leágazása) – Csörgő-lyuk (P+) – Ágasvári turistaház (Z) – Két vár köze – Kosik-tanya (P□) – Pásztó-Mátrakeresztes. Táv: 10 kilométer. Szint: 400 méter. Időtartam: kb. 2,5 óra.

Az első rész itt olvasható.

Forrás: Turista Magazin