Visszakapták a rakpartot a gyalogosok Párizsban

2017.04.05. 06:00

Párizs főpolgármestere, Anne Hidalgo nyitotta meg vasárnap a „Rives de Seine" (a Szajna partján) parkot, amely tíz hektáron terül el a Szajna mindkét oldalán. Az új park a relaxációt, a szabadidő kellemes eltöltését hívatott szolgálni, sportlétesítményekkel és sok-sok zöld területtel. Nem mellesleg negyedével csökkenti a légszennyezettséget.

Az új park létrejötte annak köszönhető, hogy múlt októberben Hidalgo kitiltott minden motoros járművet a folyó jobb oldaláról – adta hírül a Lonely Planet. Így itt 4 és fél kilométer hosszú sétány jött létre, míg a folyó másik partján 2 és fél kilométeres autómentes zónát alakítottak ki. A zöld területeken kívül találunk itt mászófalat, focipályát és biciklijavító-műhelyt is. Ráadásul a tilalom bevezetése óta 25 százalékkal csökkent a levegőszennyezettség a környéken.

Az április 2-ai megnyitó után a Szajna bal partjánForrás: AFP/Francois Guillot

A 2024-es olimpiára úszható Szajnát akarnak

A párizsi városházának további tervei is vannak a francia főváros levegőjének megtisztítására.  Az autók havonta egy napra már most is ki vannak tiltva a Champs-Élysées-ről, de most megnövelik a bicikliutakat és új villamost állítanak üzembe, mindettől pedig azt remélik, hogy tovább csökken a légszennyezettség.

Máris birtokba vették a párizsiakForrás: AFP/Francois Guillot

A tervek között szerepel az is, hogy idén nyártól zéró emissziós vízitaxik közlekednének a Szajnán. A tengeri buborékként ismert, napenergiával működő vízitaxik 30 km/h sebességgel haladnak.

A folyó jobb partjánForrás: AFP/Francois Guillot

Hidalgo főpolgármester annak a reményének is hangot adott, hogy a Szajna újra úszható lesz. Párizs ugyanis pályázik a 2024-es olimpiai játékokra, és a városháza azt szeretné, ha a 10 kilométeres nyíltvízi úszást és a triatlon úszó számát a Szajnában lehetne lebonyolítani. 

A gyalogosoké a rakpartForrás: AFP/Francois Guillot

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK