Kína sok mindenben utolérte már a fejlett nyugati országokat, saját nagy méretű utasszállító repülőgépet azonban még nem készített. Egészen eddig. Sanghaj Putung repülőterén ugyanis végrehajtotta szűzrepülését a kínai állami repülőgépgyártó, a Comac első C919-es típusú utasszállítója. Az 1 óra 19 percig tartó első tesztúton a repülő körülbelül 3 ezer méter magasságig emelkedett.

A Comac a hét év fejlesztés és jelentős anyagi ráfordítás eredményeképp létrejött repülőgépmodellel a két legnagyobb repülőgépgyártó vállalat, az Airbus és Boeing légi járműivel kívánja felvenni a versenyt. A keskeny törzsű gép 39 méter hosszú, és 156-168 utast képes szállítani.

Az 5555 kilométeres hatótávolságú repülő 2020-tól állhat szolgálatba, a hírek szerint a bevezető légitársaság a China Eastern lesz. Bár a C919-est Kínában gyártják, külföldi cégek kulcsszerepet töltenek be a rendszerek és a hajtóművek szállításában. Utóbbit például a CFM International készíti, amely az amerikai GE és a francia Safran vegyesvállalata.