Egy hatalmas dóm, autócsodák, Goethe és az euró

Frankfurt am Main
Vágólapra másolva!
Hívják az euró egyik központjának, égbe szökő toronyházai miatt Európa üzleti fellegvárának, de Frankfurt legalább annyi történelmi, mint modern érdekességet tartogat a látogatóknak. Egy rövid kiránduláson megismertük a város hangulatát, belekóstoltunk jelenébe, és láttuk eleven emlékeit.
Vágólapra másolva!

Frankfurt – Frankfurt am Main, azaz Majna-Frankfurt – közúton, vonattal, és olcsó fapados repülőjárattal is könnyen elérhető Magyarországról, mi nemrégiben ez utóbbi megoldást választottuk. Érdemes lehet akár már egy hosszú hétvégére is odalátogatni, vagy egy nagyobb út részeként körülnézni a városban. Már csak azért is, mert

a látnivalók többsége kényelmes sétányira van egymástól.

S bár a város belső, nemzetközi repülőtere hatalmas – ide érkezik a magyarországi diszkontcég is –, kényelmes és gyors a bejutás onnan a központba. Onnan pedig mind az óváros, mind a távolabbi érdekességek könnyen elérhetők. Ráadásul az autók szerelmesei sem maradnak látnivaló nélkül: egy remek múzeum vár a különleges négykerekűek rajongóira.

Történelem és modernitás él együtt Frankfurt városában Forrás: Juhász Péter

Németország egyik legnagyobb városáról gyakran szokás úgy beszélni, mint az egyik legfontosabb német és egyben európai pénzügyi központról, Európa Manhattanjéről. Való igaz, a Majna kanyarulatában magasodó épületek, a banknegyed üvegcsodái inkább az üzleti szerződések, a felvásárlások, a tőzsdei árfolyamok fogalmai felé terelhetik a gondolatokat, mintsem kulturális látnivalókra.

Megtaláltuk az autórajongók titkos Kánaánját

Pedig a toronyházak tövében ott van a gyönyörű óváros, attól kicsit távolabb pedig más izgalmas látnivalók. Mi utóbbiak közül Frankfurt egyik nem annyira titkos, de a központtól csak hosszú villamosozással elérhető favoritját, a Klassikstadtot vettük célba elsőnek.

A Klassikstadt pedig nem más, mint valószínűleg az egyik legklasszabb autósmúzeum a kontinensen, úgy, hogy egyáltalán nem múzeum.

Sokkal inkább egy autós zarándokhely, melyet szenvedélyes emberek hoztak létre és működtetnek a városban, mely egyébként a világ egyik legfontosabb autós kiállításának is otthona kétévente. A Klassikstadt valószínűleg éppen ezért annyira nagyszerű hely, hogy ezt még magam is felismertem, pedig egyébként nem vagyok elhivatott autórajongó.

Nincs az az autórajongó, akinek meg ne dobbanna a szíve többemeletnyi ilyen látványtól Forrás: Juhász Péter

A „Klasszikus város" egy régi, felújított gyárépületben őrzi megannyi négykerekű csodáját: oldtimerek, vintage és klasszikus autók, valamint modern szuperjárgányok tekinthetők meg itt, régi szerelőműhelyekkel, most is működő márkakereskedőkkel és megannyi érdekességgel.

Ez a hely ugyanis otthona számos különleges autónak,

de akár gyűjtők is elhelyezhetik itt a tulajdonukban álló ritkaságokat, biztosan jó helye lesz. Bekerülhet ide eladásra kínált különlegesség is, ahogy nem egyet a látottak közül bérelni is lehet. A volt gyár egyes termei pedig akár rendezvények számára is kiadók. S a hatalmas, többszintes épület bejárása ráadásul teljesen ingyenes is - sok autó persze üveg mögött van -, és kötetlenül megtehető. Fotózni csupán ott nem szabad, ahol erre utaló táblát helyeztek el.

Nem csoda, hogy mindenki múzeumként tekint rá, noha ez csak részben fedi a valóságot.

Ha pedig ez nem lenne elég, a Klassikstadt lényegében a hét minden napján látogatható, és udvarán szinte minden héten rendeznek valamilyen autós eseményt. Amikor mi ott jártunk, Porsche-találkozó volt, így végelláthatatlanul sorakoztak a szabad ég alatt a csapott hátú járgányok. Hozzá pedig zene, büfé, étterem, és minden, ami ahhoz kell, hogy a helyszín egyszerre közösségi térként is szolgáljon az autózás szerelmeseinek.

Épp Porsche-találkozót tartottak az udvaron - és ez még nem is az összes autó Forrás: Juhász Péter

Ám ahogy utaltam rá, azok sem fognak csalódni, akik a kulturális látnivalókat és az építészeti emlékeket keresik Frankfurtban. A város ugyanis rendkívül széles kínálatot nyújt ezekből is, és a rengeteg turista alapján egyértelmű volt, ezekre sokan is kíváncsiak.

66 méterre Frankfurt fölött

Frankfurt szívének egyik legfontosabb, egyben gyönyörű és impozáns épülete a Szent Bertalan-dóm, azaz a Kaiserdom, vagyis Császárdóm. Közel a Majna partján állva, a lenyűgöző épület egyszerre adja történelmi és időbeni keretét az óvárosnak, amelynek a másik végén most felhőkarcolók nyújtózkodnak az ég felé. Valójában sosem volt püspöki katedrális, de helytelen lenne alábecsülni a templom jelentőségét, hiszen nagyjából két évszázadon át szolgált korábban a német-római császárok koronázási helyéül. A mostani templom elődjét pedig már a VII. században felhúzták.

A templom egyik legfontosabb attrakciója egyébként egyetlen tornyának magassága, és a kilátás, melyet megmászása nyújt.

Ezért néhány eurót kell fizetni, amiért cserébe szűk csigalépcsőn kapaszkodhatunk felfele, 66 méter magasra, a lefele igyekvő látogatók és a fal közé préselődve. Ide bizony elkél a türelem és az együttműködési hajlandóság! Felérve, kilépve a régi körteraszra, lélegzetelállító panoráma tárul elénk. Frankfurt, színes, pezsgő, hangulatos óvárosával, történelmi örökségével és távolabbi üzleti negyedével egyaránt a lábunk előtt hever. Nem csoda, ha a lépcsőzést bevállaló látogatók nem nagyon akarják otthagyni a kilátást, és állandóan fényképezőgépeiket kattintgatják, hogy megörökítsenek valamit a látványból.

Panoráma a Császárdómból, 66 méteres magasságon Forrás: Juhász Péter

Egyszer persze ennek is meg kell történnie, de Frankfurt az utcára visszatérve is sok mindent tartogat. Bár akik máshonnan is letekintenének a városra, azok az egyik modern felhőkarcolóban, a Main Towerben is megtehetik. Mi ezt most kihagytuk, helyette a gyönyörű történelmi városrészre koncentráltunk, melynek hangulatát a rengeteg látogató sem tudta elrontani.

Templomok, Goethe és a világ egyik legnagyobb eurója

A városközpontot gyalog fedeztük fel. Megnéztük a Römert, a városháza 1400-as évek elején felhúzott épületét, és gyönyörködtünk a Szent Pál-templomban, valamint a többi történelmi épületben. Sétáltunk a nagyon zsúfolt Hauptwache téren is, ami egyben a modern vásárlóutcába vezeti be a látogatót. A központi városrészben egyébként több múzeum is van, egymástól pár perces sétára, melyek között egyaránt vannak régészeti és modern képzőművészeti alkotásokat bemutatók is, így mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

A városháza régi épülete Forrás: Juhász Péter

A tereken és az utcákon kószálva – talán mondanom sem kell – lépten-nyomon kávézók és kisebb étkezők mellett haladunk el, de ha némileg északabbra megyünk a Majnától, a bevásárlóközpontok irányába, hamar találunk klasszikus éttermeket is.

Frankfurt belvárosában tényleg az a jó, hogy történelmi városrészként egészen sajátos atmoszférát áraszt több száz éves épületeivel, színeivel, utcasarkaival, miközben a látómezőnkben fel-felbukkannak a modern üzleti paloták is.

Ugyanakkor az egésznek mégis van egy egységes arculata.

S ami számomra meglepő volt: a rengeteg látogató jelentette zsúfoltság ellenére sem keltette „koszosság" vagy túlterheltség benyomását, ami bizony nem mondható el számos európai, a tömegturizmus árnyoldalaitól szenvedő desztinációról.

A kép alján rengeteg fej, a többsége bizony turistához tartozik Forrás: Juhász Péter

Az óvárosban sétálva könnyen eljuthatunk egy különösen érdekes helyszínre, mégpedig Goethe szülőházához, illetve az ott berendezett múzeumba. A nagy német gondolkodót talán felesleges is kategóriába sorolni, hiszen világirodalmi teljesítménye mellett filozófiai, esztétikai alkotóként is maradandót hagyott az utókorra. A Goethe-Haus, ahol világra jött 1749-ben - "délben, amikor az óra elütötte a tizenkettőt" -, könnyen elérhető az eddigi látnivalóktól. Az emeleteken pedig a család életét bemutató tárlatok tekinthetők meg.

Érthető, ha erre a helyre Frankfurt városa roppant büszke, és mindig sok a látogató a környéken.

Ahol egyébként a szomszédban most egy nagyobb építési munka zajlik, mivel a történelmi épület mellett a német romantikát bemutató múzeum előkészítési munkálatai folynak. Így ne lepődjünk meg, ha a nagy német alkotó házát bizony építési porban, vagy épp letakarva és felállványozva találjuk - nekünk most még értékelhető fotót sem sikerült készíteni róla.

Goethe szülőháza múzeumként fogadja a látogatókat Forrás: Juhász Péter

Erről a kirándulásunkról még egy mozzanatot hadd emeljek ki. Ez pedig - szintén nem messze a történelmi látnivalóktól - a frankfurti banknegyed, és úgy általában az európai pénzügyi világ egyik legismertebb köztéri szimbóluma,

a Gallusanlage parknál található hatalmas eurójel.

Mondanom sem kell, hogy kedvelt fotótéma. Ha megfelelő szögből fotózzuk, a kép hátterére még az Európai Központi Bank korábbi székhelyének épülete is rákerülhet (az Eurotowerben a bank most is hatalmas területet bérel, de már új székháza van). Az euró "csecsemőkorában", annak 2002-es bevezetése kapcsán készített alkotás nem az egyedüli hatalmas eurójel a kontinensen - például Frankfurt repülőterén is állt egy kisebb változata -, de a pénzügyi központban látva kétségkívül erős többletjelentéssel bír.

Egy egészen nagy euró, illetve a jele Forrás: Juhász Péter

Frankfurt természetesen még sok egyéb felfedeznivalót tartogat, és azt is érdemes szem előtt tartani, hogy innen könnyen elérhetők más német nagyvárosok is, ahová esetleg Magyarországról nincs, vagy csak drágán van közvetlen összeköttetés. A várost járva pedig hamar bizonyossá válik, hogy

felszínes, könnyelmű ítélet lenne elintézni Frankfurtot annyival, hogy ez csak egy "bankárváros".

A belváros forgataga, a Majna-parti séták, a történelmi negyedekkel egybesimuló modern épületek miatt biztosra veszem, hogy lesznek, akik akár több alkalommal visszatérnek ide, illetve környékére.