Drónok miatt leállt a légi forgalom Ferihegyen

drón repülőtér
Vágólapra másolva!
Teljes repülőtérzárat kellett elrendelni hétfőn és kedden az esti órákban, miután távolról irányított repülő eszközök, ismertebb nevén drónok repültek be a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területére. Összesen 21 járatot érintettek az incidensek.
Vágólapra másolva!

Először 2019. október 14-én, hétfőn, 23 percre kellett felfüggeszteni a forgalmat drónészlelés miatt – írja közleményében a Budapest Airport. Másnap, október 15-én több mint egy órán át tartózkodott két pilóta nélküli légi jármű a budapesti repülőtér légterében. Emiatt bizonyos időszakokra részlegesen, 30 percre pedig teljesen fel kellett függeszteni a forgalmat a légikikötő üzemeltetőjének, illetve a légiforgalmi irányításnak.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock/gorkhe1980/Alexandre Rotenberg

A repülőteret csak az után lehetett újra megnyitni a le- és felszálló forgalom előtt, hogy mind az üzemeltető, mind a toronyirányítás, mind pedig a hatóságok megbizonyosodtak arról, hogy megszűnt a dróntevékenység okozta repülésbiztonsági kockázat.

A drónok a repülőtér több területét érintve a futópályákat és az irányítótornyot is megközelítették, szándékosan zavarták és veszélyeztették a légi közlekedést.

A HungaroControl tájékoztatása szerint hétfőn 3, kedden pedig 5 érkező gépnek kellett megszakítania a repülőtér megközelítését, ezeket a járatokat a légiforgalmi irányítók várakozó légtérbe irányították. A léginavigációs szolgáltató munkatársai csak hosszú várakoztatás után tudták biztonságosan le- és felszállítani a repülőgépeket. A súlyos incidensek az induló járatokat is érintették mindkét este.

A repülőtér lezárásai miatt összesen 21 járat késett.

A HungaroControl idén januárban hívta fel a figyelmet az egyre gyakoribb szabálysértő drónreptetésre, mivel már 2018-ban is több mint egy tucat repülőgép személyzete jelezte a légiforgalmi irányításnak, hogy repülés közben drónt láttak a magyar légtérben.