Az elmúlt hetekben számos történetről lehetett olvasni, amelyek a koronavírus-járvány miatt külföldön rekedt turisták hazajutásáról szóltak, egy holland iskoláscsapat utazása azonban közülük is kiemelkedik.

A 14 és 17 év közötti holland diákok egy tanulmányúton vettek részt, amelynek során körbehajózták a Karib-tengert. A tervek szerint a 25 tanulónak Kubából kellett volna hazarepülnie a múlt hónapban, de a koronavírus-járvány miatt a járatukat törölték. Mivel a hirtelen bevezetett korlátozások miatt kétségessé vált a hazaút, a szervezők úgy döntöttek, hajóval viszik haza Hollandiába a diákokat. Az indulás előtt természetesen egyeztettek a szülőkkel is, akik viszont örültek, hogy legalább így hamarosan viszontláthatják gyermekeiket.

Forrás: Wikipedia
A Wylde Swan
A 60 méter hosszú, kétárbocos szkúnert a múlt század elején építették heringhalászatra. A vitorlás hajót 2010 alakították át, azóta évente öt úton összesen 150 diákot visz a Karib-tengeren tanulmányútra – írja a New York Post. Az Atlanti óceán átszelése sem okoz neki gondot, hiszen már 20-szor tette meg ezt a távot.

A Wylde Swan, amelynek a fedélzetén a tanulók mellett három tanár és 12 fős személyzet is tartózkodott, március 18-án indult el Saint Lucia szigetéről, miután felszerelkeztek a hosszú útra élelemmel és meleg ruhával. Egy orvos mindenkit megvizsgált a hajón, amelyet két hét múlva koronavírus-mentesnek nyilvánítottak.

A diákok emailen tarthatták a kapcsolatot családjaikkal, és a hajóút alatt is tanultak. Félúton megálltak az Azori-szigeteken, hogy további ellátmányt vegyenek fel, de a hajót senki nem hagyhatta el. Végül több mint öt hét és 5180 kilométer megtétele után április 26-án kötöttek ki a hollandiai Harlingen kikötőjében.

A Wylde Swan megérkezik HollandiábaForrás: AFP/Catrinus Van Der Veen

A hajót egyenként hagyták el, betartva a 1,5 méteres egymás közti távolságot, de az öröm így nagy volt, amikor találkozhattak családjaikkal.

Az érkezés boldog pillanataiForrás: AFP/Catrinus Van Der Veen