Egy vitorláson keltek át a diákok az Atlanti-óceánon a járvány miatt

Hajó  Wylde Swan
Twenty-five Dutch students celebrate as relatives cheer them upon their arrival on the sailing ship Wylde Swan at the port of Harlingen, on April 26, 2020 after a journey from the Caribbeans. - The group of students was meant to go on a cruise through the Caribbean islands with the sailing ship. But due to the measures adopted around the world to fight against the spread of the COVID-19 (the novel coronavirus) they had to sail back home. (Photo by Catrinus van der VEEN / ANP / AFP) / Netherlands OUT
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben számos történetről lehetett olvasni, amelyek a koronavírus-járvány miatt külföldön rekedt turisták hazajutásáról szóltak, egy holland iskoláscsapat utazása azonban közülük is kiemelkedik.
Vágólapra másolva!

A 14 és 17 év közötti holland diákok egy tanulmányúton vettek részt, amelynek során körbehajózták a Karib-tengert. A tervek szerint a 25 tanulónak Kubából kellett volna hazarepülnie a múlt hónapban, de a koronavírus-járvány miatt a járatukat törölték. Mivel a hirtelen bevezetett korlátozások miatt kétségessé vált a hazaút,

a szervezők úgy döntöttek, hajóval viszik haza Hollandiába a diákokat.

Az indulás előtt természetesen egyeztettek a szülőkkel is, akik viszont örültek, hogy legalább így hamarosan viszontláthatják gyermekeiket.

A Wylde Swan

A 60 méter hosszú, kétárbocos szkúnert a múlt század elején építették heringhalászatra. A vitorlás hajót 2010 alakították át, azóta évente öt úton összesen 150 diákot visz a Karib-tengeren tanulmányútra – írja a New York Post. Az Atlanti óceán átszelése sem okoz neki gondot, hiszen már 20-szor tette meg ezt a távot.

A Wylde Swan, amelynek a fedélzetén a tanulók mellett három tanár és 12 fős személyzet is tartózkodott, március 18-án indult el Saint Lucia szigetéről, miután felszerelkeztek a hosszú útra élelemmel és meleg ruhával.

Egy orvos mindenkit megvizsgált a hajón, amelyet két hét múlva koronavírus-mentesnek nyilvánítottak.

A diákok emailen tarthatták a kapcsolatot családjaikkal, és a hajóút alatt is tanultak. Félúton megálltak az Azori-szigeteken, hogy további ellátmányt vegyenek fel, de a hajót senki nem hagyhatta el. Végül több mint öt hét és 5180 kilométer megtétele után április 26-án kötöttek ki a hollandiai Harlingen kikötőjében.

A Wylde Swan megérkezik Hollandiába Forrás: AFP/Catrinus Van Der Veen

A hajót egyenként hagyták el, betartva a 1,5 méteres egymás közti távolságot, de az öröm így nagy volt, amikor találkozhattak családjaikkal.

Az érkezés boldog pillanatai Forrás: AFP/Catrinus Van Der Veen