Az idei november eddig tökéletesen hozza a hónaptól elvárt időjárást: köd, eső minden formában, pára és szürkeség. De érdemes néha ilyenkor is kimozdulni az otthon melegéből és felkerekedni, mert a természet most is sok szépséget rejt. Mi egy hétköznapi délutánt töltöttünk a Normafán, ahol belefeledkeztünk pár órára az őszi hangulatba.

A Normafa Budapest egyik legszebb része és a fővárosiak kedvelt kirándulóhelye. Többféleképpen is megközelíthető közösségi közlekedéssel, például a viszonylag gyakran közlekedő buszokkal a Széll Kálmán térről, vagy a Városmajorból a fogaskerekűvel (utóbbi november közepéig felújítás miatt nem közlekedik). Ha valaki szeretne elveszni a sváb-hegyi régi villák hangulatában, és picit többet sétálni, akkor pár megállóval a végállomás előtt érdemes leszállni, és megcsodálni a környék építményeit, köztük a sváb-hegyi víztoronnyal.

A svábhegyi víztorony (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Mi még a november 11-től elrendelt járványügyi korlátozások életbe lépése előtt érkeztünk a Normafára, és örömmel láttuk, hogy a hétköznap ellenére a kisebb és nagyobb helyek is zavartanul üzemeltek. Különösen kedves hely volt a Normafa Síház, ahol az udvaron is lehetett ételeket, italokat vásárolni, és egész nap szólt a zene. A vendéglátóhely a Facebook-oldala szerint továbbra is nyitva tart, de az új járványügyi előírásoknak megfelelően csak elvitelre árulnak ételt és italt.

A Normafa Síház (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Jobbnál jobb programok

Ha van néhány óránk rá, akkor akár kevésbé célirányosan is fel lehet fedezni a Normafa által nyújtott szépségeket, amelyek - helyenként ködbe burkolózva - varázslatos élményt nyújtanak a nagyváros lüktetésétől alig húszpercnyire. Arra az esetre azonban, ha kicsit tervezettebben szeretnénk ott eltölteni az időt, összeszedtünk néhány programlehetőséget, amelyek akár novemberben is vonzóak lehetnek.

Ködös alakzatokForrás: Pénzes Gyöngyvér

A Normafa Park tökéletes terep az aktív kikapcsolódásra, a kisebb túrák pedig több féle variációban is teljesíthetőek. Könnyed sétával elérhető innen például a János-hegyi Erzsébet-kilátó. Az 1910-ben befejezett és átadott, majd 2001 és 2005 között felújított kilátó neoromán stílusban épült, és tiszta időben akár 75-80 kilométerre is elláthat onnan a turista.

Egy normafai barangolás során több érdekes természeti képződményt is érdemes felfedezni. A Béka-tó egy kicsiny, de látványos tavacska, ritka jelenség a meszes kőzetek közt, a Budai-hegység legnagyobb felületű állóvize.

A kis Béka-tó (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Az Átjáró-barlang egy 18 méter hosszú barlang két kijárattal. A János-hegyen elterülő erdők pedig örökerdőnek tekinthetők, ami azt jelenti, hogy nincsenek benne vágásrészek: az idős és odvas fákat sem vágják ki, rengeteg élőlénynek adva így otthont, és elősegítve a természetes megújulást. Aki szeretné előre megtervezni, milyen látnivalókat szeretne beiktatni egy túra során, annak érdemes igénybe vennie a Normafa Park által összeállított interaktív térképet.

Csodálatos a természet novemberben is (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Ha esetleg komolyabb, izzasztó tevékenység a cél, ehhez is minden adott: mintegy két kilométeren keresztül futhatunk gumiborítású futópályán a Normafától az Erzsébet-kilátóig, de az erdei futás hívei is megtalálhatják a számításukat. A kerékpárosoknak fontos szabály, hogy csak a kerékpárútként kijelölt szakaszokon lehet tekerni. Ha az egész testünket átmozgatnánk, az erdei tornapálya 1,9 km hosszú és 19 állomáson át tartó kijelölt útvonalán megtehetjük ezt. A nordic walking szerelmesei is űzhetik kedvenc sportjukat, mi több, oktatáshoz és túrákhoz is van lehetőség kapcsolódni.

A sípálya lankái, egyelőre hó nélkül (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Az aktív kikapcsolódás után érdemes beiktatni a programba alternatív közlekedési eszközként a Libegőt, amely idén ünnepelte 50. születsénapját. Az 1970-ben megnyílt függővasút - amelynek ötlete már az 1930-as években megszületett - mintegy negyed óra alatt küzdi le a 262 méteres szintkülönbséget. Megfelelő időjárás esetén látható róla a Remetefej-szikla és a Remete út, de káprázatos panoráma nyílik a Pilis csúcsaira, a pesti és budai városrészekre, és tiszta időben a gödöllői dombok és a váci Naszály-hegy is megfigyelhető.

A Libegő ősszel (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: Pénzes Gyöngyvér

A libegő zugligeti állomásánál találjuk az egykori lóvasút végállomásának épületét, amely 2017-ben nyílt meg újra egy alapos felújítás után. Az épület kulturális és rendezvényközpontként üzemel, de a Lóvasút Facebook-oldala szerint november 11-től előre láthatóan december 11-ig nem tartanak rendezvényeket a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások miatt.

Végül, de nem utolsósorban, a Normafán a Gyermekvasút is megáll, így normál esetben az érkezés vagy a távozás ezzel a közlekedési eszközön is történhet. A 11,2 kilométer hosszú vasútvonal bejárása egy kedves kiegészítő program lehet, ha erre járunk, ám a Gyermekvasút Facebook-oldala szerint november 11-től szünetel a forgalom.