Szerda reggel újranyitott a szicíliai Catania repülőtere, amelyet kedd este zártak le az Etna kitörése miatt.

Szerda reggel 9 órakor újranyitott a szicíliai Catania repülőtere, amelyet az Etna kedd esti kitörése miatt kellet bezárni - írják a Wanted in Rome.com oldalon.

A cikk szerint a repülőtér dolgozói az éjszaka folyamán megtisztították a kifutópályát az előző nap ráhullott nagy mennyiségű vulkáni hamutól.

100 kilométerről is látható volt a hamufelhő

A szicíliai vulkán kedd este tört ki nagy robajjal és régóta nem látott lávafolyammal. Az olasz országos geofizikai és vulkanológiai intézet adatai szerint évek óta nem volt tapasztalható ekkora erejű kitörés.

Izzó lávát és hamufelhőt lövell ki magából az Etna tűzhányó délkeleti krátere a szicíliai Catania város közelében (a képre klikkelve galéria nyílik)Forrás: MTI/EPA-ANSA/Orietta Scardino

Az Etna ébredését több tíz kilométeres távolságban is hallható mély morajlás kísérte. A vulkán délkeleti kráteréből először hamufelhő emelkedett fel, amely százkilométeres távolságban is látható volt. Majd a kráterből lávafolyam tört fel: ennek nyomására a hegynyílás egy része beomlott, és izzó lávarögök repültek tűzijátékszerűen a levegőbe. A lávafolyam a Bove-völgy felé haladt. Az este beálltával a vörösen izzó folyó különleges látványt nyújt.

Legutóbb január 18-án tört ki

Az Etna kitöréséről az Országos Meteorológia Szolgálat is megosztott egy műholdképet, amelyen látható, ahogy a vulkán "köhög egyet".

Catania városára és a környező területre vörös színű hamu és kisebb lávarögök hullottak, amelyek között a legnagyobbak átmérője elérte az egy centimétert.

Károk, sérülések nem keletkeztek. Catania repülőterét este hat óra után zárták le.

Az Etnával évezredek óta együtt élő szicíliaiak közösségi oldalaikon azt írták, a vulkán most "komolyra vette a kitörést".

Európa legmagasabb, 3350 méteres aktív vulkánja legutóbb január 18-án tört ki.