Elképesztő kalandozások a Selyemúton a Szamarkand vonattal

Bibi-khanym mecset, Szamarkand
Bibi-Khanym Mosque in Samarkand, Uzbekistan.
Vágólapra másolva!
Szamarkand városa tele van kihagyhatatlan kulturális helyszínekkel, ami miatt gyorsan turisztikai központtá vált, miután néhány évvel ezelőtt Üzbegisztán megnyitotta kapuit a látogatók előtt. A közép-ázsiai nemzet most tárt karokkal várja a látogatókat. A vízummentes utazás, az új vasútvonalon haladó nagysebességű vasúti közlekedés és a felújított történelmi helyszínek csak néhány oka annak, hogy az ország vonzza az utazókat.
Vágólapra másolva!

A Selyemút története

A Selyemút, ami az emberiség valaha volt legjövedelmezőbb kereskedelmi útvonala, 13 országot szel át és több mint 8 ezer kilométer hosszú. Ezen a rendkívül fontos úton azonban nem csak áru áramlott, hanem tudás is, ennek is köszönheti a jelentőségét.

A Selyemútnak köszönhetően terjedt el többek között a ma alkalmazott matematikai rendszer is, a papír, a puskapor, az esernyő, a mágneses iránytű, de még a talicska is.

Nevét az egyik legritkább és legdrágább áruról, a selyemről kapta, ugyanis a Kína ősi fővárosából, Hszianból induló, egészen Velencéig tartó úton kezdetben csak ezt szállították.

Samarkand városa vonattal is könnyen megközelíthető, egykor a Selyemút egyik központja volt Forrás: Shutterstock/Monticello

Kialakulása a hunok idejéig vezethető vissza, a Kr. e. II. századig, amikor egy kínai császár megtudta, hogy egyes nyugati népek szövetkeznének velük és ezért elindította hozzájuk a követeit. A követek 10 éves út után olyan dolgokkal tértek vissza, amik nagyban megkönnyítették a hunok elleni harcot, ezért pedig a császár cserébe selymet ajánlott, ami óriási értéket jelentett nyugaton.

Egészen a XIII. századik csak a selyem áramlott az útvonalon.

Az üzbegisztáni Buhara volt a Selyemút egyik nagy csomópontja. Itt helyezkedett el a világ egyik legnagyobb könyvtára is, amely megőrizte az ókori tudósok felbecsülhetetlen munkáit, ezáltal kezdett el az út egyszerű kereskedelmi útvonalból, a tudás forrásává válni.

Szamarkand mint Közép-Ázsia új turisztikai központja

Üzbegisztán legújabb turisztikai központja, a Silk Road Samarkand tavaly ősszel nyitotta meg a kapuit a turisták nagy örömére. A központ nem titkoltan azzal a céllal épült, hogy fellendítse az üzbegisztáni turizmust, az üdülőhely tele van új és modern luxusszállodákkal és éttermekkel, valamint a közelében van számos olyan szamarkandi látnivaló, ami a Selyemút útvonalához kötődik.

A Silk Road Samarkand 260 hektárnyi területen fekszik, a központja az Örök Város, amely tele van ősi építményekkel.

A turisztikai központ kialakítása nem csak az ide látogatóknak tett jót, hanem a helyieknek is, mivel több mint kétezer új munkahelyet teremtett a komplexum, amely Közép-Ázsiában egyedülálló méretében és minőségében is.

– mondta a Silk Road Samarkand vezérigazgatója nem sokkal a nyitás előtt.

Szamarkand városa vonattal is könnyen megközelíthető, egykor a Selyemút egyik központja volt Forrás: Shutterstock

Szamarkand egyébként majdnem háromezer éves és a Selyemút leggazdagabb és legrégebbi városának számít, ennek köszönhetően az UNESCO világörökségei közé is bekerült. A város egészen 1930-ig volt Üzbegisztán fővárosa, azután Taskent vette át ezt a szerepet.

Selyemút vasútvonal - nagy sebességű luxus vonatok

A Szamarkand turizmus fellendülését az is elősegítette, hogy a turisták könnyen és kényelmesen utazhatnak egy luxus gyorsvonat segítségével. Ugyan a fővárosból, Taskenből, repülővel is el lehet jutni Szamarkandba, azonban a Selyemút vonat egy sokkal különlegesebb élményt nyújt. A Szamarkand vonattal kevesebb mint két óra alatt lehet megtenni a 344 km-es utat, közben pedig nyugodtan lehet élvezni a lenyűgöző tájat.

Taskent jelenleg Üzbegisztán fővárosa, azonban korábban Samarkand volt, a két várost vonat köti össze Forrás: Shutterstock

A különleges, nagy sebességű vonatnak köszönhetően újraélhető az ide utazók számára a Selyemút története és Közép-Ázsia újra turisztikai paradicsommá válhat a jövőben.

Forrás: Euronews,Euronews,Euronews, rail.cc