Nagy-Britanniában és Franciaországban is egyre nagyobb a baj - most rendhagyó módszerrel próbálkoznak

ágyi poloska
Ágyi poloska
Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb a kereslet azokra a szolgáltatásokra, melyek keretében szakosodott vállalkozások keresőkutyákkal próbálják megtalálni az ágyi poloskákat a brit szálláshelyeken. De nagyon sok magánlakásba is riasztják ezeket a cégeket és speciálisan képzett keresőkutyáikat a rovarok elszaporodása miatt.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány felerősödése idején jóval kevesebb jelentés érkezett ágyi poloskákról a brit szálláshelyekről, mint ezekben a hónapokban. Ez részben magyarázható azzal, hogy a lezárások és utazási korlátozások ideje alatt a szálláshelyeken jóval gyérebb volt a forgalom, mint most, a turizmus felfutása idején. Ám úgy tűnik, a mostani poloskainvázió így is inkább az élősködők intenzív terjedésének köszönhető.

Egy brit kártevőirtó cég szerint 2023 második negyedévében 65 százalékkal nőtt a poloskák száma az Egyesült Királyságban az egy évvel korábbihoz képest.

Azokat pedig, akiket álmukban összeharapdálnak ezek az apró, ám nagyon kellemetlen rovarok, akár annyira bizalmatlanná is válhatnak a kereskedelmi szálláshelyek iránt, hogy jövőbeni utazásaikat is lemondják.

Az ágyi poloskák egyre nagyobb problémát jelentenek a brit szálláshelyeken (illusztráció) Forrás: Biosphoto via AFP/© Roger Eritja / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Roger Eritja

Poloskavadászatra kiképzett kutyák a terepen

A helyzet ugyanakkor szinte "szolgáltatási bummhoz" vezetett az Egyesült Királyság speciálisan képzett keresőkutyás vállalkozásainál - derül ki a Guardian tudósításból. Egyes cégek ugyanis arra szakosodtak, hogy poloskakiszagoló kutyákat tartanak. Szolgáltatásaikra pedig most óriási az igény, magánházakhoz éppúgy hívják munkatársaikat kutyáikkal, mint ötcsillagos luxushotelekbe.

Az egyik West Midlands területén működő cég vezetője elmondta: két kiképzett springer spániellel nyújtanak keresőszolgáltatást a szállodatulajonosoknak és magánszemélyeknek egyaránt,

a szolgáltatásaik iránti igény mintegy 25 százalékkal nőtt június hónap óta. Más cégek hasonló érdeklődésről számoltak be.

Az ágyi poloskák ügye azért jelent mindig kihívást, mert sokszor csak akkor lehet következtetni jelenlétükre, amikor harapásnyomok jelennek meg azon a személyen, aki a fertőzött ágyban alszik. Jelenlétük pedig egyáltalán nem függ össze az általános higiéniával: makuláltlanul tiszta, naponta takarított hotelszobában is elszaporodhatnak, főként a berendezés fából készült elemeinek, vagy magának az ágynak az apró repedéseibe fészkelve be magukat.

Így szagolják ki a kutyák a vérszívó élősködőket

Az állatok kiképzése hasonló módon zajlik, mint amikor drogok, robbanóanyagok kiszagolására tanítják be őket. Egy kutyát egy-másfél év alatt lehet betanítani erre a feladatra. A poloskák esetében a kutyák a rovarok által kibocsátott feromon szagát érzékelik. Ezeket a rovarok azért bocsátják ki, hogy könnyebben megtalálják egymást.

"Kellően magas koncentrációban az emberek is érezhetik a feromon szagát" - mondta a brit lapnak Dr. Richard Naylor, a Bed Bug Foundation igazgatója. A szervezet az ágyi poloskákkal kapcsolatos információkat gyűjti, egyúttal együttműködik a kutyakiképző iskolákkal, és igazolja azt, ha egy állatot sikeresen kiképeztek a poloskák felderítésére.

A kutyákkal dolgozó vállalkozások szerint egy jól kiképzett állat nagyon megbízhatóan deríti fel a poloskák rejtekhelyét.

A rovarok ugyanis általában táplálkozási helyük közelében húzzák meg magukat, ez a magyarázat arra, hogy gyakran az ágy fejénél találják meg őket. Jelenlétükre egy képzett kutya akár néhány másopdperc alatt riasztást tud adni, fészkük pontos helyének beazonosítása azonban még így is órákig tartó folyamat lehet.

Nem csak a brit szálláshelyeket sújta ugyanakkor a poloskák inváziója. Ahogy arról a BBC beszámol, Franciaországban is komoly gondokat okoznak a rovarok, és ez ott is pénzügyi terheket ró a szállodák üzemeltetőire. Például egy Párizshoz közeli hotelnek 1500 eurót (közel 600.000 forint) kellett kifizetnie egy kártevőirtó cégnek a rovarok kiirtására, mielőtt azok teljesen ellehetetlenítik a szokott üzletmenetet.