Eláruljuk, hogyan vihetünk fel ételt a különböző légitársaságok járataira

easyjet
easyJet, repülés
Vágólapra másolva!
Noha a repülés nem olcsó, azért lehet az árakból faragni. Ennivalót például vihetünk magunkkal.
Vágólapra másolva!

Tökéletes és pénztárcabarát megoldás lehet, ha előre bevásárolunk, és visszük magunkkal, amivel az út során jól tudunk lakni. Célszerű lehet a reptéri váró helyett már a városban megvenni a szendvicsünket és a rágcsálnivalót, így időt és pénzt is megtakaríthatunk.  

Fontos tudni, hogy mi az amit felvihetünk, és mi az amit nem. Folyadékot például nem, ha azt a repülőtéren kívül vettük, de még itt is lehetnek eltérések az egyes társaságok szabályzataiban. Igy nagy eséllyel leves, a puding és főzelék kiesik a listáról. Szendvicseket és salátákat viszont igen, fontos azonban, hogy azt leszállás előtt meg kell enni, mert különféle szabályok vannak érvényben arra vonatkozóan, hogy milyen típusú élelmiszereket vihetünk be egy adott országba. Az Európai Unió például nem engedélyezi, hogy az Egyesült Királyságból friss húst vagy tejtermékeket hozzanak be az utasok az országaikba.

Az easyJet, a Ryanair, a TUI és a British Airways légitársaságok egységesek abban a vonatkozásban, hogy megengedik utasaiknak, hogy felvihessék a gépeikre az előre megvett, vagy elkészített ételeiket, amennyiben az nem folyadék. A Jet2 szabályai nem ennyire egyértelműek, de azt sugallják, hogy a hideg ételek megengedettek. A bébiételekre más szabályok vonatkoznak, legfeljebb egy liter bébiétel vihető fel a járatokra. Folyadék esetében már szigorúbbak a szabályok, kizárólag 100 mililiternyit lehet ebből felvinni a fedélzetre, alkoholt pedig egyáltalán nem. (100 mililiternél több vizet persze felvihetünk a gépre, ha a kulacsunkat vagy az üres műanyagpalackunkat a biztonsági ellenőrzés után megtöltjük például a mosdóban lévő csapnál.)

Maho Beach, Szent Márton-sziget
A kép csak illusztráció
Fotó: Forrás: Photononstop/Angelo Cavall

Természetesen minden légitársaság esetében van némi eltérés az ételek és italok vonatkozásában, mutatjuk a részleteket:

easyJet

Az easyJet szabályzatának értelmében fel lehet vinni saját ételt a gépre, folyadékot azonban csak átlátszó és tiszta palackban, és maximum 100 mililiternyi mennyiségben. Ezen kívül lehet még alkoholmentes forró italokat is magunkkal vinni, ha azokat a biztonsági ellenőrzés után vásároltuk.

Ryanair

Ha Ryanair-rel repülünk nyugodtan vihetünk magunkkal ételt és üditőt is, forró italt azonban már nem engednek fel a fedélzetre.

Jet2

A Jet2 nem engedélyezi a forró italok és meleg ételek szállítását a repülőgépein. De a hideg ételek felhozatalát nem tiltják, ha azok átmentek a biztonsági ellenőrzésen.  

TUI

A TUI-nál azt javasolják, hogy alacsony kockázatú élelmiszereket, például előre elkészített szendvicseket és hidegen fogyasztható rágcsálnivalókat vigyünk magunkkal a gépre. De különleges étrendi igényeknek megfelelő élelmiszereket is felvihetünk, amennyiben az a repüléshez elengedhetetlenül szükséges.

British Airways

A British Airways engedélyezi, hogy az utasok szilárd ételeket, köztük "szendvicseket, kekszeket, gyümölcsöt és dióféléket" vigyenek fel a repülőgépre. Az olyan folyadékokat, mint az italok, levesek, szószok, lekvárok és zselék, legfeljebb 100 ml űrtartalmú, átlátszó edényben kell szállítani. 100 mililiternél nagyobb űrtartalmú folyadékot csak akkor lehet felvinni a gépre, ha azt a repülőtéren vettük, és azt egy biztonsági tasakba zárták, amiben a nyugta is benne van. A British Airways azonban arra is figyelmeztetett, hogy a célország korlátozhatja az országba behozható élelmiszerfajtákat, például a hús, a friss gyümölcs és a zöldség sok országban tilos.

Forrás: Mirror