A boldogságot népszerűsíti Finnország azzal, hogy ingyen utat ad

Finnország boldogság szauna
Finnországban a boldogság része a szaunázás
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
A világ legboldogabb országa szeretné megosztani sikerének titkát azokkal a szerencsés utazókkal, akik idén nyáron egy pályázat nyerteseiként ingyen Helsinkibe utazhatnak. A Happiness Hacks nevű kezdeményezéssel Finnország azzal népszerűsíti magát a turisták előtt, hogy megmutatja nekik, hogyan találja meg valaki a boldogságot.
Vágólapra másolva!

Az évenként kiadott World Happiness Report szerint Finnország már hét éve a világ legboldogabb országa. Most az észak-európai ország segíteni akar az utazóknak abban, hogy felfedezzék saját boldogságukat azáltal, hogy jobban megértik, miért gondolkodnak a finnek ilyen pozitívan.

Finnország boldogság szauna
Finnországban a boldogság része a szaunázás
Fotó: AFP / AFP PHOTO /SEPPO PUKKILA

Milyen kezdeményezést indított el a Visit Finland?

A Visit Finland, az ország turisztikai marketingszervezete nemrég egy új „Happiness Hacks” kezdeményezést mutatott be, amelyre idén nyáron Helsinkiben kerül sor. 2024. június 9. és 14. között egy szerencsés csoport ingyen utazást nyer Helsinkibe, hogy „új boldogságtrükköket tanuljon meg, amelyeket a mindennapi életében alkalmazhat”. A pályázatra április 4-ig lehetett jelentkezni.

Milyen programokkal várja Helsinki az utazócsoportot? 

A szerencsések a finn fővárosban, az elegáns St. George Hotelben hajthatják majd álomra fejüket. Az utazók olyan tevékenységeken keresztül fedezhetik fel Helsinki természetét és kultúráját, mint a vadvízi úszás a tavakban, az erdei kerékpározás, valamint Helsinki élénk művészeti és kulináris életének kipróbálása. Olyan szakértők vezetik majd körbe őket, akik a mozgásban, a természetben és a kultúrában találták meg örömüket.

Mit mér a World Happiness Report?

A World Happiness Report a Gallup World Poll adatain alapul, és aszerint rangsorolja az országokat, hogy a lakosai egy 0-tól 10-ig terjedő skálán milyennek értékelik a jelenlegi életüket. 

A boldogság mérése nem egyszerű, de a jelentés szerint több tényező is hozzájárulhat a magasabb besorolásokhoz. 

Ilyen például:

  • a magasabb egy főre jutó GDP, 
  • a barátok és a család erős szociális támogató hálózata, 
  • a magasabb várható élettartam, 
  • a nagyobb szabadságjogok, 
  • a kormányzati és vállalati korrupció hiánya, 
  • valamint a jótékonykodás.

Miért Finnország a világ legboldogabb országa?

A finn boldogság az élet egyszerű dolgaiban rejlik: a természettel való kapcsolattartásban, az elménk és testünk gondozásában, valamint a minket körülvevő design és művészet megbecsülésében. A boldogság a tiszta megelégedettség pillanataiban lelhető fel, amikor a körülmények megfelelőek: egy erdei kerékpározáson a tökéletes lejátszási listával, vagy egy szaunázás utáni kolbásszal hűsölve egy gyönyörű nyári estén

 – mondta Heli Jimenez, a Business Finland nemzetközi marketingért felelős vezető igazgatója Finnország és a boldogság kapcsolatáról.

Finnország boldogság természet
A finnek imádnak a természetben lenni, ez is a boldogság része
Fotó: PhotoAlto via AFP / Kaï Honkanen / Altopress/Finland,Photo by Kaï Honkanen / AltoPress / PhotoAlto via AFP)

Finnország megtanítja, hogyan érheted el a boldogságot

Finnországban elterjedt vélemény, hogy a boldogság „tanulható készség” – írja a Visit Finland. A kezdeményezéssel egyrészt a saját tapasztalataikat szeretnék megosztani a szervezők, másrészt persze kitűnő lehetőség is az országmarketingre is, hiszen a jelentkezők a közösségi oldalaikon népszerűsítik Finnországot.

Melyek a világ legboldogabb országai?

A World Happiness Report eredményei azt mutatják, hogy az észak-európai államok különösen jól teljesítettek ezen a téren. Finnországot Dánia, Izland és Svédország követte a listán, Norvégia a hetedik. Izrael az ötödik, Hollandia a hatodik. A jelentésből kitűnik az is, hogy az utóbbi 12 évben a boldogság eloszlásának egyenlőtlensége több mint 20 százalékkal emelkedett globális viszonylatban. 

A világ legboldogtalanabb országa Afganisztán, a felmérés szerint.

Egyesek ugyanakkor megkérdőjelezik a jelentés módszertanát, például Bhutánra hivatkozva, amely szegénysége miatt korábban a 90. hely körül szerepelt, a legutóbbi jelentésben viszont már nem is szerepel. 

Sokan Bhutánt tartják ugyanis a világ legboldogabb országának, 

ahol a GDP helyett is a boldogságot mérik. A boldogságszint mérése persze nem könnyű, de sokan kutatják , ahogy azt is, hogy hol a legjobb élni.