Bár olcsó és környezetkímélő megoldásnak tűnik, egyátalán nem javasolt a repülőgépen csapvizet inni egy légiutaskísérő szerint, ugyanis könnyen megbetegedhetünk tőle.
A repülőgépek víztartályait ugyanis gyakran nem tisztítják megfelelően, ami szennyeződéshez vezet.
A kutatások és jelentések azt mutatják, hogy az ezekben a tartályokban lévő víz káros baktériumokat és kórokozókat tartalmazhat, többek között E. coli baktériumot is. Ezek súlyos, gyomorpanaszokkal járó fertőzéseket okozhatnak.
Ugyanezen okok miatt nem javasolják a szakemberek a kávé, illetve tea fogyasztását sem a fedélzeten, hiszen ezek készítéséhez többnyire a gépi csapvizet hasznáják, így a veszélyes kórokozók nagy eséllyel ezekben az italokban is jelen vannak. Egy hányingerrel, hányással és hasmenéssel járó betegség pedig egyébként is igen kellemetlen, különösen utazás alatt. Ezért, ha tehetjük, tartsuk magunkat távol ezektől az italoktól.
A légiutaskísérő szerint van jobb és biztonságosabb megoldás, ha valaki spórolni szeretne. Egyszerűen csak készítsünk be a táskánkba egy üres vizesüveget, majd - miután túlestünk a biztosági ellenőrzésen - töltsük meg az üveget egy repülőtéren található ivókútnál vagy palacktöltő állomásnál. A kényelem és higiénia érdekében egyébként is jobb, ha a magunkkal hozott ételeket és italokat fogyasztjuk repülés közben, sok repülőtéren pedig találhatunk olyan kisebb üzleteket, ahol olcsóbban hozzájuthatunk ezekhez, mintha a fedélzeten vennénk. Ráadásul, ha például cukor-glutén-vagy laktózmentes, esetleg vegán diétát követünk, nagyobb eséllyel találunk számunkra alkalmas termékeket ezekben az üzletekben, mint a repülőgépen kínált ételek között.
Korábbi cikkünkben összeállítottunk egy listát, mi az, amit érdemes fogyasztanunk utazás közben. Fontos, hogy ügyeljünk a hidratáltságra, utastársunkra és ruházatunk-illetve a gép tisztaságának megőrzése érdekében kerüljük a szagos, illetve könnyen maszatolódó ételeket, viszont gondoskodjuk a tápláló, laktató fehérje-és rostdús ételekről, hiszen előfordul, hogy hosszú ideig nem jutunk rendes főtt ételhez. A kellemetlen füldugulás és fájdalom elkerülése érdekében pedig válasszunk keményebb ételeket, amelyek több rágást igényelnek. Ilyenek például a zöldség-és gyümölcsfélék, teljes kiőrlésű kekszek és pékáruk. Kerüljük a romlandó ételeket, például a sonkafélét és a halat, helyette a száraz szalámik, kemény sajtok mellett tegyük le a voksunkat.