Hiába érvényes az útlevelünk, ha erre a fontos szabályra nem figyelünk oda

Vágólapra másolva!
Amikor külföldre utazunk, akkor szinte az első dolog amit beteszünk a táskánkba, az az útlevél. Ennek a lejárati dátumát megnézik az emberek, azonban van egy másik dolog, amit szinte sosem ellenőriznek, pedig akár tönkre teheti az egész nyaralást. Egy utazási szakértő elárulta, mire kell figyeljünk az útlevelünkkel kapcsolatban, hogy a nyaralásunk zökkenőmentesen menjen.
Vágólapra másolva!

A főbb problémák leggyakrabban elkerülhetőek azzal, hogy megbizonyosodunk arról, az útlevelünk több mint hat hónap múlva fog csak lejárni. Azonban aki nyaralásra készül, azt egy utazási szakértő arra figyelmezteti, hogy van egy dolog, ami miatt az útlevelünkről azt gondolhatják, hogy nem érvényes.

A matricákat, cetliket, bélyegeget, de akár a számlákat is a legtöbb turista az útlevelébe rejti, hogy emlékként megőrizze. Ugyan ez valóban a legegyszerűbb módja annak, hogy az előző nyaralásra könnyen vissza tudjunk emlékezni, 

mégis ez lehet amiért nem engednek fel a repülőre.

Ha matricát vagy bélyeget rakunk az útlevelünkbe, az már önmagában az irat megrongálásának számít, és bizonyos reptereken ezért érvénytelennek tekinthetik az útlevelet. Viszont nem ez a legnagyobb probléma.

Számos reptéren lehet kapni, nem hivatalos útlevélbélyegzőt szuvenírként. Amennyiben ezeket a hamis matricákat az útlevelünkbe helyezzük, akkor is azt gondolhatják, hogy magunk hamisítottuk meg az iratainkat.

útlevél, kvíz
A kép illusztráció. 
Fotó: pixabay.com

Gavin Lapidus, az eShores  utazási iroda vezetője, arra figyelmeztette azokat akik külföldi utat terveznek, hogy az út előtt mindképpen ellenőrizzük az okmányainkat. 

A legtöbb útlevél tíz évre szól, ezalatt persze számíthatunk rá,hogy valamennyire elhasználódik. Nagyon fontos, hogy megnézzük, az útlevél nem sérült-e, nem hamisították-e meg az érvényességet, ugyanis a sérült okmányokat elutasíthatják a határokon is, így az egész nyaralásunkat elronthatja a figyelmetlenségünk.

- mondta az utazási szakértő.

Fontos tudni azt is, hogy bizonyos országokban, ha a hatóság érvénytelennek vélik az útlevelünket, akkor le is tartóztathatnak emiatt, még akkor is, ha a már leszálltunk a repülőgépről. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy nő egy hajó úton vett volna részt Southamptonban férjével és családtagjaival, ám az utazás végül rémálommá vált, amikor kiderült, hogy az asszony útlevele több, mint 10 éve készült, és így egy ritka szabály miatt nem érvényes - hívta fel az utasok figyelmét a Mirror

A 67 éves Christina Bentham 76 éves férjével, Johnnal és 74 éves bátyjával, illetve annak feleségével indult hajókirándulásra. A beszállásnál azonban kellemetlen meglepetés fogadta: az útlevele érvénytelennek bizonyult, így nem engedték fel a hajóra, annak ellenére, hogy 10 nappal az utazás előtt még gond nélkül bejelentkezett vele az internetes felületen. Így a nyaralás terve semmivé vált, és az előre befizetett 3.198 fontot, azaz 1,4 millió forintot sem kapta vissza.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!