Vágólapra másolva!
Az interneten számtalan szálláskereső, szállásfoglaló honlap működik, egy-két kattintás, és a világon bárhol találhatunk hotelszobát. De melyik keresőmotort érdemes igénybe vennünk? Szubjektív tanácsok a világjáró Travellinától.
Vágólapra másolva!

Előrebocsátom, számomra a szállás csak arra kell, hogy legyen hol aludni. Mindig fontos szempont a központi fekvés (főleg ha nem autóval utazom), a tisztaság és megfizethetőség, de az is előny, ha karaktere van, nem egy unalmas szállodai lánc része. Néha előfordul, hogy konyhára is szükség van, leginkább akkor, ha társasággal tengerpartra utazunk.

A cikkel elsősorban a hozzám hasonló utazóknak szeretnék tippeket adni, nem pedig olyan családoknak, amelyek kisgyerekekkel tengerparti all-inclusive nyaralásra vágynak, hiszen nekik egészen mások a szempontjaik. Nem térek ki a hazai szálláskereső portálokra sem, azokkal kevesebb a tapasztalatom, itthon ugyanis szinte mindig ismerősök tanácsára hagyatkozom.

A szállodai szobáknál olcsóbban

A külföldi szálláskeresést legtöbbször a Tripadvisor lapján kezdem, itt található ugyanis a legtöbb vélemény számtalan szállodáról, B&B (ágy és reggeli) típusú családi panzióról és úgynevezett speciális szállásokról, melyek tipikusan lakásbérletet takarnak. Míg a Tripadvisor éttermi szekcióját nem tartom nagyon megbízhatónak (aminek magyarázata túllépne e cikk keretein), a szállásokról a sok-sok vélemény összesítésével meglehetősen korrekt rangsor szokott kirajzolódni.

A lista elejére gyakran igen drága szállások kerülnek, de a szűrővel szűkíteni lehet az árkategóriát, vagy egyszerűen addig tekerünk lefelé a népszerűségi rangsorban, amíg megtaláljuk a költségvetésünkbe passzoló szobát. Így meglehetősen biztosak lehetünk abban, hogy azért az árért az utazók véleménye szerint az a legjobb a városban.

A legizgalmasabb találatok a legkevésbé használt szekcióban, a speciális szállások között vannak - így találtam rá Mauritiuson például egy komplett háromszobás lakásra, konyhával, ingyenes parkolással, kedvezményes autóbérlési lehetőséggel, alig pár perc sétára az óceán partjától mindössze napi 35 euróért a Pinguinvillas nevű házban:

Mauritius, komplett háromszobás lakás napi 35 euróért egy trópusi szigeten Forrás: Kisgyörgy Éva

Ugyancsak a Tripadvisor "Vacation rentals" szekciójában találtam rá Weimarban egy elképesztően jó tetőtéri lakásra (Hier war Goethe nie), amelyet a szállodai szobáknál olcsóbban, mindössze 40 euróért tudtam lefoglalni.

Weimar, modern loft tetőterasszal a város felett 40 euróért Forrás: Kisgyörgy Éva

Ha autót bérlünk, nemcsak a városokban, de a környékükön is érdemes nézelődni. Bariban például nem találtam izgalmas szállást megfizethető áron, de a Tripadvisor "Bed and Breakfast" szekcióját böngészve felfedeztem, hogy Puglia tartományban számtalan "masseria" működik, melyek modern fogadókká alakított régi, vidéki parasztházak. Ilyen például a Masseria Cesarina fogadó egy hangulatos olajliget közepén, úszómedencével.

Bari, tökéletes pihenés egy farmon Dél-Olaszországban, 70 euróért, amennyit egy unalmas szállodalánc apró szobájáért fizetnénk a közeli nagyvárosban Forrás: Kisgyörgy Éva

Ugyancsak a B+B szekcióban fedeztem fel az elsősorban francia vendégköre miatt meglehetősen drága Réunion szigetén egy kiszuperált bakancsokkal díszített hostelt, ahol 38 euróért sikerült szobát kapni egészen fenséges, többfogásos vacsorával.

Réunion, egyedi díszítés a Marmite Lontan hostelben Forrás: Kisgyörgy Éva

A Tripadvisor évente számos rangsort tesz közzé a Travelers' Choice szekcióban, érdemes ezekre odafigyelni. Angliai utazásom során itt szúrtam ki Torquayben az elragadó Charterhouse panziót:

Anglia, toplistás panzió a tengerparthoz közel, szenzációs angol reggelivel Forrás: Kisgyörgy Éva

Mindig olvassuk végig a kommenteket

Ha már megvan a kiválasztott szállás, érdemes rászánni az időt, és végigolvasni a kommenteket (nyelvtudás hiánya esetén segít a Google fordító). Így derülhet ki számos apróság, például, hogy érdemes-e befizetni a szálláson a reggelire, hogy mely szobákat kerüljük el a zaj miatt, hogy van-e a közelben a szálloda parkolójánál olcsóbb lehetőség autónk tárolására.

Magán a Tripadvisoron csak kiválasztani lehet az ideális szállást, lefoglalni nem - erre a foglalórendszerek szolgálnak, közülük a legnépszerűbbek a Hotels.com, a Booking.com, az Expedia.com és a Venere.com. Érdemes az árakat a kiszemelt hotel saját honlapján és több foglalórendszeren megnézni, soha nem lehet tudni, hol fogunk ki valami akciót. Az árak összehasonlításánál figyelni kell arra, hogy egyes foglalórendszerek adókkal, mások pedig adó nélkül tüntetik fel az árakat. A legtöbb esetben rövid üzenetet is lehet küldeni a foglalás mellé, például hogy nem dohányzó vagy csendes, nem utcára néző szobát kérünk.

A Tripadvisor után a Booking.com-on van talán a legtöbb vélemény. Ezt a portált azért is szeretem, mert a legtöbb szállásnál több árat is felajánl ugyanarra a szobára - ingyenes lemondás, azonnali fizetés lemondás nélkül, reggelivel vagy anélkül, stb. -, így mindenki kiválaszthatja a megfelelőt. Mind a Booking.com, mind pedig a Hotels.com népszerűség alapján rendezi a találatokat, ami nem egyértelmű fogalom, hiszen ha egy hotel nagyobb jutalékot fizet nekik, a rendszerek esetleg előresorolhatják az általuk preferált helyeket. Ezért én inkább úgy állítom be a keresőt, hogy a vendégek értékelése vagy pedig az ár szerint rendezze a szállásokat.

Mind a Booking.com, mind a Hotels.com rendelkezik magyar nyelvű telefonos ügyfélszolgálattal - az előbbin inkább technikai kérdések esetén áll rendelkezésre, míg a Hotels.com-on a foglalásokat is megtehetjük így, ha idegenkednénk az internetes módszertől. Én már rengeteg szállás foglaltam mindkét rendszeren, de még soha nem történt semmilyen gikszer, a foglalások mindig megvoltak a szállodákban (kivéve egyetlen esetet, amikor én foglaltam véletlenül egy hónappal későbbre, elnézve a naptárt).

Ha nem akarunk bajlódni azzal, hogy több oldalon nézegessük végig az árakat, vannak olyan site-ok, amelyek elvégzik helyettünk az összehasonlítást, ilyen például a Trivago.

Olcsóbb, jellemzően ifjúsági szállásokat az alábbi honlapokon vadászhatunk: Hostelworld.com, Hostels.com, Hostelbookers.com. Ezeken akkor is érdemes keresgélni, ha nem szívesen osztozunk a szobánkon vadidegenekkel. A hostelekben ugyanis gyakran vannak privát szobák remek árakon (bár általában fürdőszoba nélkül), és számos előnyük van: szinte mindig barátságosabbak, mint a hotelek, és a fiatalabb ügyfélkör miatt gyakorlatilag biztos, hogy van ingyenes wifi. Régebben, amikor még nem a saját notebookját bámulta mindenki esténként, az élénk társasági élet is komoly előnyt jelentett, hiszen potenciális útitársakat lehetett verbuválni. Ha egy évben úgy öt éjszakánál többet tervezünk ifjúsági szálláson aludni, érdemes kiváltani a Youth Hostel Association kártyát (Budapesten ezt az STA Travelnél árulják 2300 forintért).

Vannak régiókra szakosodott szálláskeresők is. Ha Kelet-Európában utazgatunk, nagy segítségünkre lehet a Limba, melyen főképp kis panziókat találhatunk nagyon barátságos árakon. Én itt szoktam foglalni hotelt, ha Csehországba, Szlovákiába, Horvátországba, Szlovéniába utazom. Ázsiában pedig szerintem az Agoda verhetetlen.

Személyesebb kiszolgálás

Érdemes megfontolni a lakásbérlést is, különösen, ha nagyobb társasággal utazunk. Ez esetben jó keresőlap lehet az Airbnb.com, ahol a vendéglátó szobájában levő olcsó matractól a komplett lakásokon át számtalan lehetőséget találunk, akár komplett kastélyt vagy szigetet is. Ez a portál különösen hasznos az olyan nagyvárosokban, ahol a szállodák méregdrágák (New York, London, Stockholm), mert gyakran egész lakásokat olcsóbban kaphatunk meg, mint egy-egy miniatűr szállodai szobát. Stockholmban például 15 ezer forintot fizettem éjszakánként egy szuper lakásért, miközben ennél drágábban is kínáltak ágyat koedukált, 12 fős hálóban. Az Airbnb-ről itt találhatunk praktikus információkat az utazók és itt a lakást kiadók szemszögéből.

Stockholm, privát szállás napsütötte konyhája Forrás: Kisgyörgy Éva

Lehetőség van arra is, hogy elcseréljük a lakást olyanokkal, akik épp a mi városunkban szeretnének vakációzni. Erre szakosodott többek közt a Home Exchange portál.

Dizájnmániákusok, nászutasok, különlegességet kedvelők olyan portálokon is válogathatnak, ahol nívós lakberendezési megoldásokkal büszkélkedő, úgynevezett boutique hotelek közül lehet mazsolázni, ilyen például az Avantgardehotels.com, vagy a Hotique.com.

Én, ha csak lehet, kerülni szoktam a nagy, lelketlen szállásokat. Igyekszem minél kisebb intézményt keresni, ahol személyesebb a kiszolgálás, jobban odafigyelnek a vendégre, és rengeteg tanácsot kaphat az ember. Ha adott költségvetést szánok az útra, akkor néhány éjszakát inkább nagyon olcsó hostelben töltök, de aztán kényeztetem magam egy-egy különlegesebb, emlékezetesebb szálláson - ma már kastélyokban is lehet megfizethető szobákat találni. Mindössze 60 euró volt például egy szoba a modenai Hotel Castellóban, de a drezdai Schloss Eckbergben sem tartottam túlzásnak 69 eurót egy szobáért.

Drezda, szoba pazar kastélyban, megfizethető áron Forrás: Kisgyörgy Éva

A legfelejthetetlenebb azonban a 100 euró alatt megcsípett éjszaka volt a Kuala Lumpur-i Shangri-La hotelben.

Shangri-La, a világ egyik luxushotel-láncolatának tagja, 100 euró alatt Forrás: Kisgyörgy Éva

Vannak ingyenes szálláslehetőségek is, melyek közül a legismertebb a CouchSurfing.com, amelynek révén külföldi vendéglátóknál, családoknál lehet néhány éjszakát eltölteni. Mivel én legtöbbször egyedülálló lányként utazom, ettől kicsit ódzkodom, így saját tapasztalatról nem tudok beszámolni.

Végezetül pedig egy ajánlás: akár jó, akár rossz tapasztalatok érnek minket, hazaérkezvén mi is osszuk meg véleményünket az internetes közösséggel a Tripadvisoron vagy más honlapokon, hogy segítsük a többi utazót, mint ahogy ők is segítettek nekünk a választásban.