Népszabadság: Már befolyt a 98 százalékos különadó közel fele

Vágólapra másolva!
Meglepően sok, a tavalyival együtt mintegy 410 millió forint folyt be a 98 százalékos adóból - írja a csütörtöki Népszabadság. A lap úgy tudja, az adóhatóság arra számít, hogy a különadóból befolyt összeg meghaladja majd az egymilliárd forintot.
Vágólapra másolva!

Eddig több mint százötven magánszemély adott be bevallást arról, hogy az elmúlt 5 évben a 98 százalékos különadó hatálya alá eső végkielégítést kapott. A tavalyival együtt már 410 millió forint befolyt a 98 százalékos különadóból - írja a Népszabadság. A kormány azt tervezi, hogy egymilliárd forint érkezhet ebből az adónemből az államkasszába. A különböző szervezeteknek március 31-éig kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) adatot szolgáltatniuk arról, ha adtak valakinek 3,5 millió forint feletti végkielégítést. Tavaly 11,3 millió folyt be a költségvetésbe a különadóból, januárban 64,1, februárban pedig 335 millió forint érkezett a büdzsébe az előirányzott egymilliárd forintból.

Az adó miatt főleg azok a köztisztviselők és közalkalmazottak lehetnek nehéz helyzetben, akiket még 2006-ban küldtek el. Egy 15-20 éve az államigazgatásban vagy önkormányzatnál dolgozó esetében nem is kellett túl magas fizetés, hogy a mostani tövény hatálya alá essen: 250-280 ezer forint bruttó bérrel már keletkezik fizetési kötelezettsége - írja a lap. Árva János, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke a Népszabadságnak elmondta, hogy nagyon sokan nem esnek az adó hatálya alá, ez inkább a vezetőket érinti. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint a tanárok többségének nem kell a különadóval számolnia.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal arra számít, hogy egyre többen keresik fel a hatóságot, hogy tisztázzák, mennyi adót kell fizetniük, és a részletfizetési kérelmekre is fel vannak készülve.