Új kockázatokkal szembesülnek a bankok

Vágólapra másolva!
A monetáris tanács szerint a hazai pénzügyi rendszer új kockázatokkal szembesül, ami növeli sebezhetőségét, ugyanakkor a magyar intézményrendszer tőkeerős külföldi tulajdonosi háttere, csökkenő, de még mindig meglévő jövedelmezősége erős ahhoz, hogy a bankrendszer a sokkokat eltűrje.
Vágólapra másolva!

A bank állásfoglalása szerint a fiskális kiigazítás miatt a kockázatok ugyan csökkentek, de a hazai gazdasági növekedés üteme alacsony maradhat. A külső hatások miatt emelkedő hitelköltségekre lehet számítani és a csökkenő hitelkínálat miatt lassulhat Európa gazdasága. A fő exportpiacok ezzel összefüggő csökkenő kereslete negatívan érintheti Magyarország gazdaságának teljesítményét.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével együtt - az állásfoglalásban ismételten - felhívja a figyelmet a devizahitelezés, azon belül is a magasabb volatilitású japán jen alapú hitelezés többletkockázataira, valamint azok átlátható kockázatkezelésére. Ezen ajánlások betartása a pénzügyi rendszer egésze szempontjából fontos érdek - hangsúlyozza a monetáris tanács legfrissebb állásfoglalásában.

Az állásfoglalás szerint a kedvezőtlen makrogazdasági környezetben a hazai pénzügyi rendszer a korábbinál kockázatosabb új termékek bevezetésével, illetve a háztartási hitelezési feltételek enyhítésével versenyez. A lakosság jövedelemarányos törlesztési terhe folyamatosan növekszik.

A tanács értékelése szerint a pénzügyi rendszer működési környezetében megjelenő növekvő kockázatok főként a 2007 nyarán, az Egyesült Államok jelzáloghitel-piacán kirobbant válság globális pénzügyi piacokon való tovaterjedéséhez köthetők.

Az elhúzódó pénzügyi turbulencia miatt tartósan csökkent a globális kockázatvállalási hajlandóság, ami a korábbi években történelmileg alacsony szintre esett kockázati felárak jelentős növekedéséhez vezetett. A pénzügyi piacokon megfigyelhető bizonytalanság tartósan fennmaradhat, mivel a közvetlen és áttételes hitelpiaci kitettségek, illetve a veszteségek mértéke és pénzügyi rendszeren belüli eloszlása továbbra sem ismert teljes körűen.

A pénzpiaci turbulencia széleskörű hatásai a piacok magas fokú integrációja miatt megjelennek Magyarországon is. A globális kockázatvállalási hajlandóság csökkenése miatt megemelkedett a forinteszközökkel szemben elvárt hozam és romlott a hazai pénzügyi rendszer likviditása: erre utalnak az állampapírpiac működésének jelenleg is fennálló zavarai, valamint a bankrendszer külföldi forrásainak rövidülése és drágulása.

Mindez felhívja a figyelmet arra, hogy szükség lenne az állampapírpiac működési hatékonyságának, valamint a bankok likviditásmenedzsmentjének további fejlesztésére - áll a tanács állásfoglalásában.

Elemzők arra számítanak, hogy a jegybank fel fogja adni a 3 százalékos idei inflációs célkitűzését, bár a bank ezt cáfolja. A múlt hónapban 6,8 százalékra mérséklődött az inflációs ráta, viszont továbbra is veszélyt jelentenek a külső sokkok: például az élelmiszer- vagy az olajár emelkedése.

Joaquin Almunia elfogadja és megérti azt, hogy Magyarországnak problémái adódtak az inflációval és a növekedéssel, és mindemellett a hazai politikai helyzet illetve a világgazdaság is gondot okoz. Ezt az MSZP gazdasági és költségvetési munkacsoportjának brüsszeli látogatása után nyilatkozta az Unió pénzügyi biztosa.