A Mol húzta a tőzsdét kedden

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 90,99 pontos emelkedéssel, 26 836,97 ponton zárt kedden. Az előző kereskedési napi záróértékhez képest ez 0,34 százalékos erősödés. A részvénypiac forgalma 26,091 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen változtak az előző napi záráshoz viszonyítva.
Vágólapra másolva!

Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank üzletkötője elmondta: a keddi kereskedést a Mol árfolyamának erősödése határozta meg, a BUX-indexet is ez húzta magával. Az olajtársaság papírjának emelkedésének oka az, hogy az olaj világpiaci ára az egekbe szökött az elmúlt napokban.

Az üzletkötő közölte: az amerikai Fed keddi kamatdöntése előtt - amelyet magyar idő szerint 20.15 órakor jelentenek be - alapvetően kivárás jellemezte a piacot. Amennyiben a FED az alapkamatokat 50 bázisponttal csökkenti, az mindenképpen pozitív irányba mozdíthatja el a szerdai kereskedői hangulatot, ám ha a várakozásokkal ellentétben csak 25 bázispontos csökkentésről határoz az amerikai jegybank, abban az esetben szerdán csalódott hangulat és az indexek, így a BUX esése is várható.

A BÉT keddi kereskedését meghatározta még, hogy az amerikai Lehmann Brothers befektetési bankház a várakozásoknál kedvezőbb gazdálkodási eredményeket tett közzé, és ez a nap második felére pozitív hangulatot generált a BÉT-en is.

Az OTP - az utóbbi idők tendenciáját megtartva - ezútta is gyengült, igaz, most már csak 20 forinttal, 0,22 százalékkal, 9050 forintra. A bankpapír forgalma meghaladta 16 milliárd forintot. Amennyiben az OTP árfolyama tartósan kilencezer forint alá kerülne, a bankpapír piacán a követekező napokban eladói nyomás bontakozhatna ki - fejtette ki az üzletkötő.

Ugyancsak esést könyvelhetett el a Richter, melynek részvényei 0,27 százalékkal, 100 forinttal lettek olcsóbbak, így jelenleg 37 100 forintot érnek. Forgalmuk 786 millió forintot tett ki.

A másik gyógyszerpapír, az Egis 0,53 százalékkal, 120 forinttal drágult, 22 620 forintos árfolyamon állapodva meg. Az Egis-részvényekkel 106 millió forint értékben kereskedtek.

A nap nyertese a Mol volt, amelynek értéke közel 6,2 milliárdos forgalom mellett bőven egy százalék fölötti mértékben, 305 forinttal emelkedett. Az aktuális Mol-árfolyam 26 005 forint.

A Magyar Telekom 3 forinttal 950 forintra drágult, ami 0,32 százalékos emelkedés. A távközlési papír forgalma 1,2 milliárdot tett ki.

A kis és közepes részvények forgalmát összesítő BUMIX 12,59 ponttal erősödött, 3465,81 ponton zárt.