Újabb piramisjáték-gyanús céget talált a PSZÁF

Vágólapra másolva!
A pénzügyi felügyelet gyanúja szerint piramisjátékot épített ki egy Magyarországon működő, amerikai bejegyzésű gazdasági társaság, a Freedom Rocks, amely devizapiaci kereskedéssel foglalkozik. A felügyelet tavaly novemberben hasonló vizsgálatot végzett a ScienNet törzsvásárlói klubnál is, ott azóta a VPOP vizsgálódik.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) engedély nélküli befektetési szolgáltatási tevékenység, illetve bejelentés hiányában végzett befektetési szolgáltatás közvetítése gyanújával hatósági ellenőrzés keretében vizsgálta a Freedom Rocks Inc. gazdasági társaságnak, és a hozzá kapcsolódó személyeknek, cégeknek a magyar piacon megvalósuló működését - közölte a felügyelet.

A vizsgálat megállapította, hogy a devizapiaci kereskedést elősegítő szoftvert forgalmazó Freedom Rocks Inc. tevékenysége nem minősül befektetési szolgáltatásnak, vagy befektetési szolgáltatás közvetítésének. Az eljárásban feltárt kockázatok alapján azonban a felügyelet a rendőrségen büntetőeljárást kezdeményezett piramisjáték szervezése bűncselekmény gyanúja miatt.

A PSZÁF azt is közölte, hogy sem a Freedom Rocks, sem az általa ajánlott brókercégek nem állnak a felügyelete alatt, nem tagjai az Országos Betétbiztosítási Alapnak ls a Befektetővédelmi Alapnak sem, vagyis az ügyfelek kártérítési igénnyel ezeknél az alapoknál nem léphetnek fel.

"A Freedom Rocks Inc., illetve az általa ajánlott brókercégek székhelye külföldön van, ezért valamely jogvita eldöntése esetleg csak külföldi fórum előtt lehetséges" - közölte a PSZÁF, amely szerint a Freedom Rocks tevékenységét ismertető weblapokon, illetve előadásokon a forgalmazott szoftverek (termékcsomagok) további személyeknek történő továbbajánlása, azaz a hálózatépítés különösen hangsúlyos, és nem hívják fel kellőképpen az érdeklődők figyelmét a devizapiacon történő kereskedés fokozott pénzügyi kockázatára.

A PSZÁF tavaly a Sciennet vásárlói klubbal kapcsolatban végzett hasonló vizsgálatokat, illetve jutott el a piramisjáték gyanújához. A felügyelet engedély nélküli betétgyűjtés gyanújával piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta a ScienNet nevű törzsvásárlói rendszert, és bár megállapította, hogy a ScienNet működtetése nem minősül betétgyűjtésnek vagy más pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek, de "az eljárásban feltárt kockázatok nyomán más hatóságok eljárását kezdeményezte".

A ScienNet-ügy azóta hatalmas hullámokat vetett, feltehetően amiatt, hogy a klubnak több mint 440 ezer tagja van, akik a vizsgálat miatt nem férhetnek hozzá a megtakarításaikhoz. A ScienNet a honlapján "Scien jutalék, ajánlói jutalék, karrier jutalék, bónusz jogok" címen kedvezménnyel és megannyi más anyagi előnnyel csábította az ügyfeleket, ami alapján a VPOP most azt is vizsgálja, hogy piramisjáték szervezésről volt-e szó ebben az esetben.