Bankot vesz Töröcskei István és Boros Imre cége

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) engedélyezte, hogy a T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt. (T&T) valamint a Terra-Danubia Szolgáltató Zrt. minősített befolyást szerezzen az SPE Bank Zrt.-ben.

A dörgicsei székhelyű T&T 50 százalékot meghaladó (összesen 100 százalék) mértékű tulajdont szerezhet. A T&T Töröcskei István, Töröcskei Zsuzsa és Boros Imre tulajdonában van. Töröcskei István és Boros Imre korábban több banknál vezető pozíciót töltöttek be, Boros parlamenti képviselő is volt, 1998 és 2002 között pedig a Phare-ügyekért felelős tárca nélküli miniszteri posztot is betöltötte.

A Terra-Danubia minősített befolyásszerzése a cég és a T&T között létrejött együttműködési megállapodáson alapul - derül ki a felügyeleti határozatból.

Minősített befolyásnak számít például az, ha valaki a vállalkozás döntéshozó, ügyvezető vagy felügyelő szervei, testületi tagjainak legalább húsz százalékát kinevezheti vagy felmentheti, vagy létesítő okirat, megállapodás alapján döntő befolyást gyakorolhat a vállalkozás működésére.

Az SPE Bankot a Kajmán-szigeteken bejegyzett SPCP Hungarian Holdings Ltd. alapította 2 milliárd forintos jegyzett tőkével, a hitelintézet tavaly tavasszal kapott működési engedélyt, de érdemi tevékenységet eddig nem végzett.