Nem építi fel a beígért többezer lakást az Engel Győrben

Vágólapra másolva!
A gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került tulajdonosok és a lakáspiaci túlkínálat miatt pénz nélkül maradt a Győrben többezer lakásos fejlesztést jegyző Engel-csoport, amely ki is vonul, azaz nem építi meg a beígért épületeket.
Vágólapra másolva!

Kivonul az Engel-csoport Győrből, így jó eséllyel nem épül meg a tervezett és beígért többezer lakás az egykori Rába-telephelyen - írja a Népszabadság. A lap szerint az Engel azért lehetetlenült el, mert tulajdonosai magára hagyták vagyis a pénz egyszerűen elfogyott.

A nagy vesztesek azok, akik a győri Dália-palotában szerettek volna lakást vásárolni, és már be is fizették a 15 százalékos foglalót - mivel ugyanis a lakások előértékesítése elakadt, és az amerikai tulajdonosoktól sem jött több pénz, a 85 százalékban elkészült Dália-palota építése leállt. Az Engel-csoport beruházásában épült házat a tervek szerint 2008 végén, legkésőbb 2009 elején kellett volna átadni, az ingatlanon már hónapok nem dolgoznak.

Az Engel 2002-ben írt alá együttműködési szerződést a Rába Nyrt.-vel a Győr központi részén fekvő egykori telephely hasznosítására. A cég több tízmilliárd forintos beruházás eredményeként 5-6 ezer új lakást ígért, és az első épületek el is készültek. A győri lakáspiacon azonban túlkínálat alakult ki, és a pénzügyi-gazdasági válság elmélyülése is visszavetette a keresletet: a kétszázhat lakásból már csak ötvenkettőt sikerült értékesíteni, pontosabban enynyire fizették be az előleget.

A projektet finanszírozó UniCredit a Népszabadság információi szerint az Engel nála vezetett számlájáról leemelt összegből visszafizette azok foglalóit, akik nem tudtak tovább várni a Dália-palotára, az azonban továbbra is bizonytalan, ki és mikor fejezheti be az épületet. A lap szerint a bank már el is kezdett tárgyalni egy lehetséges befektetővel, ugyanakkor a lehetőségek között az is szerepel, hogy a bank maga fejezze be az ingatlant.

A projektcége, az Engel-Projekt Kft. ellen felszámolást kezdeményeztek, és tavaly év végén az APEH is végrehajtást kezdeményezett az Engel-Projekt ellen.