Kármán András: Októberben javulhat a devizaadósok helyzete

Vágólapra másolva!
Októberben enyhülhet a feszültség a pénzpiacokon, ez pedig kedvező hatással lehet a devizaadósok tölresztőrészleteire - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. 
Vágólapra másolva!

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Kármán András szerint a külföldi és belföldi események miatt októberben javulhat a devizaadósok helyzete. Az államtitkár a Magyar Nemzetnek elmondta, a kormány októberben nyilvánosságra hozza a jövő évi költségvetés legfontosabb ismérveit, ami megszüntetheti a Magyarországot övező bizonytalanságot. Emellett az Európai Unió fokozni szeretné a tagországok költségvetésének ellenőrzését, s a rendszer felállítása javíthatja a befektetők euróba vetett bizalmát. Mindkét lépés kedvező hatással lehet a forint árfolyamára, azaz a magyar pénz erősödhet az euróval és a devizaadósok számára kulcsfontosságú svájci frankkal szemben.

Kármán András elismerte, hogy a büdzsének 200 milliárd forintos bevételt hozó bankadó jelentős terhet jelent, szerinte azonban nem jelent veszélyt a rendszerre nézve. "A közteher hitelezésre, így a gazdasági növekedésre gyakorolt hatása nagyrészt a pénzügyi szektor viselkedésén múlik. Ha a bankok elhiszik, hogy a kormány nem kíván rájuk az EU-ban versenyhátrányt okozó adót középtávon kivetni, akkor nem kell tartanunk káros folyamatoktól" - tette hozzá Kármán András.

Az államtitkár a személyi jövedelemadó rendszerében tervezett változtatásokkal kapcsolatban elmondta: 2013. januárjától már az új szabályok szerint kell majd kiszámolni az adót. "A rendszert tehát három év alatt alakítjuk ki. Ennek az az oka, hogy az adóreform egyben egy nagyarányú adócsökkentést jelent, ám ennek azonnali végrehajtása szétfeszíteni a jövő évi költségvetés kereteit" - nyilatkozta Kármán András, aki az adóelkerüléssel kapcsolatban azt mondta: az alacsony, 16 százalékos adókulcs a nagyobb összegeket is itthon tarthatja, emellett a szabályok egyszerűsítésével számos kibújási lehetőség is meg fog szűnni.

Kármán szerint az adójóváírás jelenlegi rendszere rendkívül bőkezű. "Amellett, hogy a minimálbért teljes egészében adómentessé teszi, az átlagos keresetet meghaladó jövedelmek közterhét is csökkenti. Az adójóváírást nem töröljük el, ám szűkíteni szeretnénk, méghozzá úgy, hogy a leginkább csekély jövedelemből élők anyagi helyzetén javítson" - mondta az államtitkár.