Sztrájkol a szlovén közszféra a bérbefagyasztás ellen

Vágólapra másolva!
Mintegy 80 ezer szlovén rendőr, vámtisztviselő, újságíró kezdett hétfőn nyílt végű sztrájkot Szlovéniában: a közszolgálati alkalmazottak tiltakoznak a kormány terve ellen, amely két évre befagyasztaná a közalkalmazotti béreket.
Vágólapra másolva!

A közszféra mintegy felét képviselő 22 szakszervezet úgy számítja, hogy a sztrájk mindaddig tart, amíg a kormány el nem áll bérbefagyasztási tervétől. A szakszervezetek azt követelik, hogy októbertől hajtsák végre azt a 2,5 százalékos béremelést a közszférában, amelyről a munkavállalók még a korábbi kormánnyal állapodtak meg. Egyes szakszervezeti képviselők szerint a mostani sztrájk a legnagyobb Szlovénia modernkori történetében.

Ugyanakkor a közalkalmazottak munkabeszüntetése egyelőre nem okozott nagyobb fennakadásokat, a kulcsfontosságú ágazatokban az alkalmazottak nem szüntették be, csupán lassítják a munkát. A határátkelőknél azonban teher- és személyautók torlódtak fel a vámosok munkalassító sztrájkja miatt. A kormány tervei szerint csak akkor növelnék ismét a béreket, ha a gazdaság évi 3 százalékos növekedési ütemet ér el.