Diszkriminatívnak tartja a Mol az INA-részvények felügyeleti blokkolását

Vágólapra másolva!
Továbbra is blokkolja az olajipari INA-részvények kereskedését a horvát pénzügyi felügyelet. A Mol, amely közel szeretné növelni részesedését a vállalatban, károsnak és diszkriminatívnak tartja a felügyelet magatartását.
Vágólapra másolva!

A horvát pénzügyi felügyelet (Hanfa) továbbra sem engedi a INA-részvények kereskedését, mert szerintük a Mol nem adott kielégítő választ arra, hogyan jutott jelentős részesedéshez a cégben. A magyar vállalat kedden e-mailben küldött közleményt, amelyben azt írják, hogy a pénzügyi felügyelet elfogult, mivel horvát befektetők kereskedését nem vizsgálták - írja a Bloomberg üzleti lap.

A Hanfa az elmúlt két hónapban gyanús kereskedelmi tevékenységre hivatkozva négyszer függesztette fel az INA részvényeinek kereskedését. A Mol és a horvát hatóságok viszonya azután lett feszült, hogy a magyar vállalat decemberben ajánlatot tett az INA forgalomban levő részvényeire, ezt azonban nem jelentette be előre. "Az INA-részvényekkel való december és április közötti kereskedés kétharmada a hazai intézményi befektetőkhöz köthető. A Hanfa érvelése diszkriminatív, és káros azokra a külföldi befektetőkre nézve, akik folyamatosan tőkét pumpálnak a horvát gazdaságba"- írja mostani közleményében a magyar cég.

A Mol április 28-án jelentette be, hogy az ajánlati időszakon kívül INA-részvényeket vásárolt magánbefektetőktől. Hozzátették azonban, hogy nem érték el azt a szintet, amelynél kötelező lett volna bejelenteni a tranzakciót a tőzsdén. A Molnak 47,26 százalékos részesedése van az INA-ban, szemben a horvát kormány 44,84 százalékával. A magyar olajtársaság részesedése ugyan nem éri el a többséget, de a horvát kormánnyal való megállapodásának köszönhetően a cég irányítását bírja.