Egy horvát lap szerint hamarosan vádat emelhetnek Sanader ellen a Mol-ügyben

Vágólapra másolva!
A Vecernji list nevű horvát lap úgy tudja, a következő napokban vádat emelhetnek a volt horvát kormányfő ellen. Ivo Sanadert a múlt hónapban hallgatták ki, akkor tagadta, hogy a Mol megvesztegette volna az INA irányítási jogainak megszerzése érdekében.
Vágólapra másolva!

Nem kizárt, hogy a horvát ügyészség a következő napokban vádat emel Ivo Sanader volt kormányfő ellen, amiért tízmillió euró csúszópénzt fogadott el az INA olajtársaság irányítása Molnak történő átadásáért - írta a Vecernji list című horvát napilap, az államügyészség korrupció és szervezett bűnözés elleni irodájához (USKOK) közel álló forrásokra hivatkozva. A forrás szerint a konzervatív Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nevű párt - mint jogi személy - elleni, illetve a második, INA-val kapcsolatos Sanader elleni vádemelés után továbbiak következhetnek.

A politikust a múlt hónap végén kihallgatta az USKOK, miután nyáron egy Interpol-körözés alapján Ausztriában elfogták, majd kiadták Horvátországnak. Ivo Sanader tagadta, hogy a Mol megvesztegette volna az INA irányítási jogainak megszerzése érdekében, és azt állította, az akkori kormányban mindenki belelátott a Mollal folytatott tárgyalásokba.

Az ügyben érintett még Damir Polancec volt miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter is, aki levezényelte az INA privatizációját, továbbá Sanader barátja, Robert Jezic, a Dioki Holding petrokémiai konszern tulajdonosa, illetve Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója - írja internetes kiadásában a Vecernji list.

A Mol korábban már több ízben határozottan visszautasította az INA privatizációjával összefüggésben a vállalatot és Hernádi Zsolt vezérigazgatót ért gyanúsításokat, és a volt horvát kormányfő szintén tagadja a korrupciós vádakat.

A horvát lap felidézi, hogy az USKOK gyanúja szerint Sanader tízmillió euróért átengedte az INA irányítását a részvények csupán 47 százalékát birtokló Molnak. A magyar ügyészség nem volt hajlandó az USKOK kérésének eleget téve engedélyezni, hogy kihallgassák Hernádit, akit a horvát hivatal megvesztegetéssel gyanúsít - írja az újság, és megjegyezte, minden adatból, amely eddig nyilvánosságra került, egyértelmű, hogy Horvátországban bűnvádi eljárás indul Sanader, de Hernádi és Polancec ellen is.

A cikk kiemeli, hogy Sanader lemondásáig az összeg felét fizették ki a volt miniszterelnöknek. Nem tudni, hogy az USKOK a nyomozás során fényt derített-e arra, hogy a Mol továbbította-e Sanadernek a kenőpénz másik felét. Az USKOK szerint az első részt, 2,6 millió eurót, 2009. június 17-én fizették ki, a másik, 2,4 milliós részét pedig másnap, június 18-án. Az újság felhívja a figyelmet arra, hogy Sanader néhány napra rá, augusztus 1-jén váratlanul lemondott, és távozott a politikából.