Népszabadság: Kikerülhet a hidegétel-utalvány a cafeteriakörből jövőre

Vágólapra másolva!
Kikerülhet a béren kívüli juttatások köréből jövőre a hidegétel-utalvány és az internetszolgáltatás is, de lakbértámogatást húszezer forintig adhatnak a munkáltatók a Népszabadság birtokába került tervezet szerint. A kormányzati döntésre váró munkaanyagban a lap szerint az is szerepel, hogy a jelenlegi cégek helyett egy állami cég adhatja majd ki az étkezési utalványokat.
Vágólapra másolva!

Átalakul jövőre a béren kívüli juttatások rendszere a Népszabadság birtokába került, kormánydöntésre váró munkaanyagok szerint. A lap szerint a Nemzetgazdasági Minisztériumban készült tervezetben egyelőre több lehetséges forgatókönyv is szerepel. Jövőre kikerül a béren kívüli juttatások közül a hidegétel-utalvány, vagy havi öt-nyolcezer forintra csökkentve egyetlen állami cégtől megrendelhető utalvány váltja fel. Az éves szinten 150 ezer forintig támogatható melegétkezést csak az elektronikus SZÉP-kártyával lehetne majd fizetni.

A tervezet szerint nem lesz benne a juttatások körében az internetszolgáltatás sem, viszont lakbértámogatást adhatnak majd a munkáltatók: ennek összege a lakbér fele, de maximum havi húszezer forint lehet majd. Az egészségpénztári kártyával igénybe vehető szolgáltatások köre is változhat, a lap azt írja, a tervezet szerint rekreációs szolgáltatásokat csak a SZÉP-kártyával lehetne igénybe venni, az egészségpénztárak pedig kizárólag egészségügyi szolgáltatásokra adhatnának fedezetet. A lap szerint a tervezet megtartaná a magánszemélyek iskolai rendszerű képzésének támogatását éves szinten a minimálbér két és félszereséig.

A Népszabadság szerint a tervezetről a napokban tárgyal a kormány, a birtokukba jutott munkaanyagon szeptember 30-ai határidő olvasható.