Vágólapra másolva!
Az eurót csak úgy lehetne fenntartani, ha közös lenne a gazdaságpolitika az Európai Unióban - mondta Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács elnöke egy konferencián. Járai szerint jövőre a magyar gazdasági növekedés lelassul.
Vágólapra másolva!

Nagyon lassú, csupán stagnálásközeli növekedés várható 2012-ben Magyarországon - mondta el a Költségvetési Tanács elnöke egy csütörtöki konferencián az Inforádió tudósítása szerint. Járai Zsigmond úgy vélekedett, hogy a gazdasági növekedés gyorsítása költségvetési eszközökkel nem megoldható a büdzsé nehéz helyzete miatt. "A közeljövőben nem lesz lehetőség olyan gyors növekedésre, amiről korábban álmodtunk" - tette hozzá.

Szerinte a növekedést az uniós források hatékonyabb felhasználásával, a versenyképesség fokozásával, a bürokrácia csökkentésével, a kiszámíthatóság, illetve a bizalom növelésével lehetne fokozni. Járai Zsigmond az eurózóna válságáról azt mondta: az euró megmentésének egyetlen esélye, az egységes uniós monetáris politika mellett az uniós gazdaságpolitika egységesítésének megteremtése.

A Költségvetési Tanács elnöke egy október végi konferencián arról beszélt, hogy elérhető az idei és a jövő évi államháztartási hiánycél, de lehet, hogy további intézkedésekre lesz szükség, esetleg még az idén. Mint mondta, bár a jövő évi büdzsében jelentős összegű tartalékok vannak, a kockázatok is nagyok.