Londonban biztosra veszik a magyar kamatemelést

Vágólapra másolva!
Londoni elemzők szerint a jövő héten az MNB várhatóan fél százalékkal fogja megemelni az alapkamatot. A JP Morgan szakértői szerint decemberben egy nagyobb kamatemelésre is sor kerülhet.
Vágólapra másolva!

Az [origo] által megkérdezett elemzőkhöz hasonlóan a Magyarországgal foglalkozó londoni szakértők is biztosra veszik a magyar jegybanki kamatemelést az után, hogy a Moody's Investors Service a befektetésre nem ajánlott, pénzügyi szakzsargonban bóvlinak nevezett kategóriába sorolta, azaz leminősítette Magyarországot.

A 4cast nevű cég közgazdászai közölték, a Moody's lépésével "gyakorlatilag eldőlt", hogy az MNB megemeli a jelenleg 6 százalékos alapkamatát, a szakértők fél százalékpontos emelést jósolnak. A JP Morgan bank elemzői a jövő hétre 0,25-0,5 százalékos monetáris szigorítást mondtak, decemberben szerintük egy "nagyobb" kamatemelésre kerülhet sor. Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) bank szakértője szerint a magyar jegybanknak két választása van: közvetlenül beavatkozik a devizapiacon, vagy kamatot emel. Az RBS közgazdásza úgy vélte, a kamatemelés nyilvánvalóan nem segítené a kormányt a növekedés beindításáért folytatott küzdelmében, és az MNB-t szerinte "gyűlölnék", ha 0,25-0,50 százalékpontnál nagyobb emelést hajtana végre.

A JP Morgan változatlanul arra számít, hogy Magyarország 2012 első felében elővigyázatossági készenléti hitelkeretről fiog megállapodni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). A másik két hitelminősítő - Standard & Poor's és Fitch - részéről "nem tűnik azonnali" kockázatnak a leminősítés, de a következő hónapokban ez a két cég is valószínűleg lépni fog. Hozzátették, a magyar leminősítés együttes hatásaival jellemzett környezetben erősödni fog a kamatemelés támogatottsága a monetáris tanácsi tagok körében. Az ugyan "vitatható", hogy a kamatemelés önmagában elég hatékony eszköznek bizonyulhat-e a forint megerősítésére a jelenlegi környezetben, de az MNB valószínűleg szükségesnek tartja hitelessége erősítését - vélekedtek a JP Morgan szakértői.