Megváltoztatná az egykulcsos adórendszert az IMF

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap informálisan azt kérte a magyar kormánytól, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadót tegye újra kétkulcsossá - értesült a TV2 Tények című műsora.
Vágólapra másolva!

A TV2 Tények értesülései szerint az IMF informálisan azt kérte a kormánytól, hogy a jelenleg 16 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadót tegye újra kétkulcsossá, vagy emelje a rátát 19, esetleg 20 százalékra.

Varga Mihály hétfőn reggel a csatorna Mokka című reggeli műsorában arra a kérdésre, hogy a kormány hajlandó lenne-e feladni az egykulcsos adórendszert, azt mondta, meg volna lepve, ha ez az EU- és az IMF-megállapodás előfeltételeként szerepelne. Mint mondta, Európában több olyan ország is van, ahol ilyen rendszer működik. Hozzátette, ez az adózási rendszer először 2013-ban fog működni, az Uniónak és a valutaalapnak is "meg kellene várnia, hogyan fog kinézni a gyakorlatban" - mondta a politikus a Fidesz.hu tájékoztatása szerint.

A Bloomberg hírügynökség egy, az ügyben járatos forrásától származó információkra hivatkozva a múlt héten számolt be róla, hogy a Nemzetközi Valutaalap az egykulcsos adózás megváltoztatását is kérheti Magyarországtól. A nyilatkozó a lap szerint ismeri az IMF-tárgylások előkészítésének a menetét. "Az egykulcsos adó fontos része lesz a tárgyalásoknak" - mondta, hozzátéve, hogy a Valutaalap általánosságban véve ellenzi az egykulcsos adórendszereket.