Csökkenő munkanélküliségre számít a gazdasági tárca

Vágólapra másolva!
Az első félév végére éves összehasonlításban 30-40 ezerrel csökken a regisztrált munkanélküliek száma a Gazdasági Minisztérium prognózisa szerint. Leginkább a feldolgozóiparban foglalkoztatottak száma bővülhet a következő hónapokban. A minisztérium által megkérdezett vállalatok egyre derűlátóbban vélekednek a gazdaság helyzetéről.
Vágólapra másolva!

Glattfelder Béla, a Gazdasági Minisztérium politikai államtitkár csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a tárca csaknem 4600 cég és intézmény körében végzett felmérése alapján feltételezhető, hogy idén június végére 340 ezer körül alakul a regisztrált munkanélküliek száma.

Az adatgyűjtést a múlt év szeptemberében végezték, a felkeresett cégek, intézmények a nemzetgazdaság jogi személyiségű gazdasági szervezeteinél foglalkoztatottak csaknem 28 százalékát alkalmazzák.

Az idei első félévre feltételezett foglalkoztatottság-bővülés mintegy háromnegyed részét a feldolgozóipar adja. Ezen belül az élelmiszergyártás, a textíliák és ruházati termékek gyártása, valamint a híradástechnikai ipar az összes feltételezett létszámbővülés 55 százalékát jelentheti. A gazdasági tárca prognózisa szerint jelentős keresletet mutat a fémfeldolgozás, a gépek, gépi berendezések gyártása, a villamosipari gépek és készülékek gyártása, és növekszik az építőipar, valamint a kereskedelem létszámigénye is.

Az államtitkár elmondta: a felkeresett cégek több mint 18 százaléka jelezte, hogy bizonyos munkakörökben huzamosabb idő óta munkaerőhiánnyal küzd. A becslések szerint a gazdaság egészében körülbelül 35-36 ezer a tartósan betöltetlen álláshely, ami 5 ezerrel több az egy évvel korábbinál.

A megkérdezett cégek, intézmények körében tovább javult a magyar gazdaság helyzetének megítélése. A múlt év márciusi adatfelvétel során a cégvezetők 27,8 százaléka ítélte rossznak a gazdaság állapotát, szeptemberre ez az arány 24 százalékra csökken. A gazdaság helyzetét jónak minősítők aránya ugyanakkor 6,3 százalékról 8,1 százalékra nőtt. Ugyancsak nőtt, 65,9 százalékról 67,9 százalékra azok aránya, akik közepesnek ítélték meg a gazdaság helyzetét.

A válaszok szerint idén az első félévben a cégek több mint egynegyede kíván beruházást indítani. A feldolgozóiparban a cégek 33,4 százaléka nyilatkozott így. A felmérés során nem tapasztaltak számottevő különbséget az ország egyes régióiban a cégek beruházási szándéka között.

(MTI)

Ajánlat:

Gazdasági Minisztérium

Korábban:

Decemberben nőtt a munkanélküliség
(2001. január 11.)