Kormánytámogatás az osztrák és a lengyel légitársaságoknak

Vágólapra másolva!
Lengyelországban 1 milliárd dollár, Ausztriában pedig összesen 2 milliárd dollár összegű állami  garanciát kapnak a légitársaságok a biztosítók által csökkentett fedezeti összegekre. A garanciavállalás lengyel részről a LOT, osztrák részről az Austrian Airlines, a Lauda-Air és a Tyrolean Airways légitársaságokat érinti, és mindegyik esetben 30 napra érvényes.
Vágólapra másolva!

Az osztrák kormány keddi döntése értelmében az osztrák légitársaságok is tovább repülhetnek, mert az állam garanciát vállal a biztosító társaságok által csökkentett fedezeti összegekre. Az AUA-nál olyan mértékben csökkent az utasok száma, hogy a társaság takarékossági intézkedéseket vett fontolóra.

Az állami garanciáról szóló döntést várhatóan szerdán hagyja jóvá a parlament. Az elfogadáshoz kétharmados többség szükséges, de a kormány előre egyeztetett az ellenzékben lévő szocialistákkal, így a többség biztosítottnak tekinthető.

Az egyelőre 30 napra szóló megállapodás értelmében 750-750 milliót dolláros garanciát nyújtanak az AUA-nak és a Lauda Air-nek, illetve 500 milliót a Tyrolean Airways társaságnak. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy ez nem állami szubvenció, s nem szabad engedni, hogy a biztosító társaságok kibújjanak a felelősség alól. Ezért a kormány nyomást gyakorol a biztosítókra, hogy a terror- és háborús kockázati tényezőket is újból vállalják fel. Hangsúlyozta: nem zárható ki a 30 napos időszak meghosszabbítása, de a kormány azon lesz, hogy az állami garancia a lehető legrövidebb ideig maradjon fenn.

Lengyelországban a pénzügyminiszter a kormány nevében 1 milliárd dollár értékű biztosítási garanciát adott a LOT lengyel légitársaságnak - jelentette be a társaság szóvivője hétfő éjjel.

A kormánygarancia a szeptember 24-től október 24-ig terjedő időszakra vonatkozik. A légitársaság szóvivője közölte, hogy a pénzügyminiszter - Jerzy Buzek miniszterelnök személyes közbelépésére - intézkedett a kormánygarancia ügyében, amelyet a légitársaság szeptember 21-én kért az amerikai terrortámadások után kialakult helyzetre hivatkozva.

A garanciának köszönhetően a LOT valamennyi járatát továbbra is fenntartja. A légitársaság korábban kilátásba helyezte, hogy ha nem lesz garancia, akkor keddre virradóra felfüggeszti összes járatát.

(MTI)

Ajánlat:

LOT

Austrian Airlines

Lauda Air

Tyrolean Airways

Korábban:

Uniós segítség a légitársaságoknak
(2001. szeptember 22.)

Tizenötmilliárd dollár támogatást kapnak az amerikai légitársaságok
(2001. szeptember 21.)