Oroszország csökkentette az olaj exportadóját

Vágólapra másolva!
Az orosz kormány hétfőn rendelettel, tonnánként 8 dollárra csökkentette a nyersolaj kiviteli vámját a jelenlegi 23,40 euróról (20,69 dollár). Az orosz olajexportot megkönnyítő rendelet február elsején lép hatályba.
Vágólapra másolva!

A csökkentés a január elsején életbe lépett új vámtörvény következménye - közölték hétfőn az orosz kormány sajtószolgálatánál. Eddig euróban állapították meg a kiviteli adót, kéthavonta igazítva az orosz alaptípus, az Urals Blend árához. Az új vámtörvény értelmében a nyersolaj kiviteli vámját dollárban - az export tényleges elszámolási valutájában - kell megállapítani, éspedig a vámérték százalékában.

A ráta a Urals Blend árával együtt mozog ezentúl, azzal a megkötéssel, hogy tonnánként 109,50 dollár alatt nem szednek kiviteli vámot. Tonnánként 109,50 és 182,50 dollár között a kiviteli vám a 109,50 dollárt meghaladó rész 35 százaléka. Tonnánként 182,50 dolláros piaci ár fölött az exportőrök tonnánként 25,53 dollár alapvámot, továbbá a 182,50 dollár fölötti rész 40 százalékát fogják fizetni.

Az új kiviteli vám mindenesetre megkönnyíti az orosz olajtársaságoknak az olajexportot. Elemzők arra következtetnek, hogy Oroszország alkalmasint nem kívánja hosszúra nyújtani az OPEC-nek megígért, január 1-től érvényes, napi 150 ezer hordós exportcsökkentését.

(MTI)

Ajánlat:

Az orosz kormány honlapja