Szigorodik a bevallás az evásoknál

Vágólapra másolva!
A normálnál kisebb terheléssel járó jövedelemadózási formákat, mint az eva és az ekho, nem tervezi nagyon "bántani" a kormány. Jó hír az evásoknak, hogy a jövő évtől már a 8 millió forint éves nettó árbevétel alatti vállalkozások is élhetnek az iparűzésiadó-alap egyszerűsített megállapításával - eddig négymillió forint alatt volt a limit. Esetükben az adó alapja az eva alapjának 50 százaléka. A negyedévi előlegek befizetése mellett pedig adóbevallást is kell majd készíteniük arra az időszakra - derül ki a Napi Gazdaságból.
Vágólapra másolva!

Az evázó egyéni vállalkozóknak (is) könnyebbséget jelent majd az éves bevallás határidejének 10 napos kitolása. Az indoklás szerint így nem folynak majd össze a januárra vonatkozó adókötelezettségekkel az előző évi elszámolások; nem mellesleg pedig addigra az APEH is felvértezi magát a nem evás egyéni vállalkozók szja-bevallásának ellenőrzéséhez szükséges kontrollinformációkkal.

Akad azért olyan javaslat is, aminek nem fognak örülni az evások. A gazdasági lap úgy tudja, hogy a negyedévi előlegek befizetése mellett adóbevallást is kell majd készíteniük az időszakra. Az APEH az adószámlák összevonására készül, azaz a 12-ei, vagy a 20-ai adófizetéskor esedékes adók, járulékok egy-egy kötelezettségcsoportba kerülnek. Ám ahhoz, hogy a pénzek jogcímét nyomon lehessen követni, bevallást kell kapcsolni a befizetéshez.

A havi bevallók számára tehát annyiban egyszerűbb lesz a helyzet, hogy kevesebb számlára kell fizetniük, speciel az evásoknál tehernövekedéssel jár a változás.

Nem kell leadóznia a kedvezményes tízszázalékos társasági adókulcs alkalmazása miatt lekötött, tartalékba helyezett adómegtakarítást (amit meghatározott célokra, például beruházásra vagy munkanélküli alkalmazására használ fel négy éven belül) az evára áttérő vállalkozásnak - tartalmazza még a javaslat. Ha viszont a lekötött összeget nem az előírásnak megfelelően használja fel a vállalkozás, az evától függetlenül szja-t és társasági adót kell fizetnie ezen összeg után.

Pontosítják továbbá, hogy a kiegészítő tevékenységet folytató evaalany egyéni vállalkozónak az egészségügyi szolgáltatási járulékot (aminek havi összege 4350 forint) a Tbj-törvény szerint kell fizetnie, s csak a nyugdíjbiztosítási járulék alapja az evaalap tíz százaléka.

Az ekhósoknál annyi a változás, hogy a kifizetőnek az ekho magán-nyugdíjpénztári tagdíjrészét elkülönítve, a magán-nyugdíjpénztár APEH által vezetett kincstári számlájára kell utalnia.