Baranya 166 milliót nyert a forint ellen játszva

Vágólapra másolva!
Százhatvanhat millió forint nyereséget könyvelhet el a Baranya Megyei Önkormányzat azzal, hogy tartalékpénzét másfél hónapig svájci frankban tartotta - írta a pénteki Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Baranya a nyáron kötvényt bocsátott ki hárommilliárd forint értékben, hogy ebből fedezze tervezett beruházásainak önrészét. Mivel a beruházások csak jövőre indulnak, a pénzt devizaügyletbe fektették. A megyei közgyűlés felhatalmazta a testület elnökét, hogy maximum 148 forintért vásároljon svájci frankot, és december 22-éig akkor váltsa vissza ezt forintra, ha az árfolyam meghaladja a 151 forintot. Hargitai János augusztus 21-én vásárolt 20 millió frankot, majd 156 forintos árfolyamon visszaváltotta magyar fizetőeszközre - olvasható a lapban.

Hargitai az [origo]-nak nyilatkozva augusztus elején elárulta, hogy tíz megkérdezett elemzőből tíz mondta azt, hogy a forint gyengülni fog. A megyének jelenleg hárommilliárd forintja kamatozik, mert tavaly svájci frankban bocsátottak ki kötvényt. Akkor rögtön forintosították is a befolyó pénzt, amin 47 milliót nyertek. Azóta kamatokból több mint százmilliós bevételük volt, amit decemberig megfejelnének a határidős devizaügylettel.

Most a Népszabadság híréből kiderült, hogy Baranya nem várt decemberig, és előbb visszaváltotta az összeget svájci franról forintra. Eredetileg egyébként 110 milliós nyereséget akartak elérni az ügylettel.

Hargitai augusztusban elmondta azt is, hogy szívesen fordítanák a pénzt tényleges fejlesztésekre, ezek a projektek azonban kormányzati jóváhagyás után nem indulhatnak el.