Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) első lépésben 400 millió eurós készenléti hitelkeretet szán Boszniának, erről kezdett tárgyalásokat kedden a nemzetközi pénzintézet küldöttsége Banja Lukán. Bosznia kvótája az IMF-nél 200 millió euró, amelyet egy évre a duplájára emelhetnek.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A szerződés első évében legfeljebb 400 millió eurós hitelkeretről lehet szó. Ha két évre kötünk megállapodást, akkor ennek a kétszeresére bővülhet a keret - mondta az IMF küldöttségvezetője, Costas Christou hírügynökségeknek.

Bosznia az után fordult az IMF-hez, hogy az idei első negyedévben visszaesett a termelés és az export, a költségvetés bevételei pedig csökkentek. Kemal Kozaric, a központi bank kormányzója április elején úgy nyilatkozott, hogy az országnak nagyjából egymilliárd eurós hitelkeretre lenne szüksége.

Az IMF-küldöttség a Boszniai Szerb Köztársaság illetékeseivel kezdte meg a tárgyalásokat. A jövő héten a boszniai Muzulmán-Horvát Föderáció vezetésével folytatnak megbeszéléseket.

Az utóbbi időben megszigorított költségvetési politikának és a privatizációs bevételeknek köszönhetően a Boszniai Szerb Köztársaság pénzügyi helyzete viszonylag szilárd. A Muzulmán-Horvát Föderációban a helyzet nehezebb, mert a költségvetést megterheli az 1992-1995 közötti háború veteránjainak és a hadiözvegyeknek folyósított ellátás.

A boszniai központi bank korábbi, optimista előrejelzésében még 3,5 százalékos GDP-növekedéssel számolt az idei évre, a jelenleg érvényes előrejelzés szerint azonban visszaesés várható. Tavaly a GDP 14,6 százalékát tette ki a kereskedelmi mérleg hiánya, a munkanélküliség pedig 23 százalékot ért el.

Előrejelzések szerint a volt Jugoszlávia tagköztársaságai mind recesszióra számíthatnak idén. Szerbia már megállapodott az IMF-fel 3 milliárd eurós hitelkeretben, Montenegróban és Macedóniában mérlegeli a kormány a tárgyalások megkezdését.