Simonyi András: "Volt idő, amikor nagyon el akartam húzni"

Vágólapra másolva!
Nem éppen szokványos diplomata Simonyi András, a hazatért washingtoni nagykövet: saját együttese van, sokmilliós nézettségű amerikai tévéműsorokban szerepelt, Simonyi Károly felhívta az űrből. Az [origo] Vendégszobájában arról is beszélt, hogy az amerikaiak mosolygósak, de nagyon rosszul vezetnek, viszont pozitívan vélekednek Magyarországról. Szerinte még a Bush-kormány távozása előtt megkapjuk a vízummentességet.
Vágólapra másolva!

Üdvözlöm az olvasókat, várom a kérdéseket!

Miért jön haza? [herkulesbringa]
- Öt év után nagyon meg kell gondolni, hogy egy ilyen intenzív helyen szabad-e a kiégés veszélye nélkül folytatni. Ez általában jellemző a nagy intenzitású munkákra.

Minek nekünk Washingtonban nagykövet? [T1by]
-
Ezt a kérdést most még korai feltenni, de 20 év múlva teljesen releváns lesz.

Ha szabad ezt a kérdést... Egy nagykövetnek tulajdonképpen egy idegen országban mi a feladata? [pubivokjah]
-
Az a feladata, hogy közvetítse az ország érdekeit és minél több emberhez juttassa el, hogy Magyarország miről szól. Most például arról, hogy egy hihetetlenül tehetséges nép igyekszik felzárkózni a világ élvonalába, hogy kreativitásban a legjobbak között vagyunk, és ehhez megvan a kultúránk, a tudományunk, a művészeteink, és rengeteg más adottságunk. Ja, elfelejtettem: megpróbáljuk levetkezni a kishitűségünket.

Jobban szeret itthon lenni? [barbye17]
- Jobban.

Hiányzott önnek Washingtonban a családja? [Petey]
- Nem. A feleségem velem volt, egyedül ezt nem lehet csinálni, és a lányunk, aki filmesztétikával foglalkozik, ott fejezte be a posztgraduális képzést. A fiunk hiányzott.

Mit szeretett és utált leginkább Amerikában? [elektorkalandor9]
- A legjobban azt szerettem, hogy megyek az utcán, és az emberek rám néznek és mosolyognak, és még a legrosszabb negyedekben is köszönnek az embernek. A legtraumatikusabb élményem: nem tudnak vezetni.

A Népszabiban mennybe menesztették. Tényleg annyira jó nagykövet volt maga? [herkulesbringa]
-
Az teljesen jó, ha az embert a Népszabiban mennybe menesztik. Az hazudik, akinek az egóját ez nem simogatja, csináltunk sok izgalmas dolgot az elmúlt öt évben, és úgy jöttem el, hogy Magyarországot többen ismerik, mint korábban.

Milyen az általános hozzáállás az országgal kapcsolatban odaát? [heh..]
- Hihetetlenül jó.

Ha egy amerikainak azt mondják: Magyarország, rendszerint mi jut eszébe róla? [1fiuu.]
- Teller Ede, Lukács János, Liszt Ferenc, Bartók Béla, Tommy Ramone, Tony Curtis, André Kertész, Fischer Iván, meg még sokan mások. Ja, persze a gulyásleves is. Elfelejtettem a Parlamentet, Budapestet, a herendi porcelánt, szóval sok minden.

Került már kínos helyzetbe Magyarországgal kapcsolatban? Kellett magyarázkodnia, hogy honnan is, melyik földrészről jött? [Skrym]
- Nem. Már senki nem tréfálkozik azon, hogy hungry-Hungary. Meg azon sem, hogy Bukarest vagy Budapest. Ez már a múlté. Szerintem sokkal jobban állunk ismertség tekintetében, mint azt a legtöbben gondolják.

Tudnak különbséget tenni az amerikaiak a kelet-európai országok között? [zoknispippi]
- Persze, hogy tudnak. Szerintem jobban, mint az európaiak. Mondjuk egy franciát megkérdez, hogy mi a különbség Szlovénia, Szlovákia vagy Szlavónia között, nem biztos, hogy jobban tudná, mint az amerikaiak.

Amerikában tanulnak ilyet, hogy mi a különbség Szlovákia, Szlovénia és Szlavónia között? Tanulnak valamit a magyarokról? [Skrym]
- Azok, akiknek dolguk van a világgal, mindent megtanulnak és akiknek kell, pontosan tudják, hogy mi a különbség a fenti országok között. Azért azt úgy kell elképzelni, hogy ott van egy kontinensnyi ország, és a 300 millió amerikai közül a többség csak 1-2 államba jut el életében. Más dimenzió.

Fotó: Szabó Pál

Az emberek ott hogyan állnak a politikai ügyekhez? Ugyanannyira ellenségesek egymással a nem egy politikai nézetet vallók? [pubivokjah]
- Nem, nem ugyanolyan ellenségesek. A viták az elmúlt években "drámaiak" voltak, de ettől még szóba álltak egymással és a családok nem estek szét. Ez nálunk sincs rendjén. Persze, örömmel látom, hogy az ilyen légkörrel mindenkinek tele van a hócipője.

Washingtonban a képviselők felfogása mennyiben különbözik a hazainál? [Csabah0]
- A washingtoni kongresszusi képviselők világpolitikát csinálnak, még akkor is, amikor helyi ügyekkel foglalkoznak. Hihetetlen nagy az átláthatóság, és minden képviselő és szenátor komoly szakértői csapatokkal dolgozik. Van mit tanulni.

És mennyivel jobb kint az átlag ember élete, mint itthon? [paintball boy]
- Meg fog lepődni: nem sokkal jobb, az emberek másképp állnak hozzá a saját életükhöz. Például az élet minőségébe az is beletartozik, hogy öt év alatt majdnem az egész ország területéről kitiltották a cigarettát és egyszerűen kialakultak olyan magatartás-kódexek, amelyek egymás életét jobbá, kellemesebbé teszik. Persze ne idealizáljuk, éppen az elmúlt öt évben a betegesen elhízottak száma nagy mértékben növekedett. Szerintem, főleg így, hazatérve, a mi életünk is sokkal élvezetesebb lenne más hozzáállással. Ez nem BS (bullshit, magyarul marhaság - a szerk.), hanem minden esélyünk megvan rá.

Ön ismeri a magyar emberek életszínvonalát? És főleg a kilátásait? [humbuk44]
- Elég jól ismerem, sok keserűség van bennem, hogy nem tartunk messzebb, és hogy nincs nagyobb szolidaritás az emberek között, hiszek viszont abban, hogy nekünk az értékteremtésre a legizgalmasabb és legnagyobb hozadékkal kecsegtető gazdasági tevékenységekre kellene koncentrálni, hogy az életszínvonalat gyorsabban tudjuk emelni.

Nehéz az USÁ-ban munkát kapni? [Everlast10]
- Nehéz.

És a vízumeltörlésről mi a véleménye? [..Titkoshercegno]
- Ez be fog következni, és nagyon jót fog tenni a magyarok önbecsülésének, meg főleg annak, hogy bátrabban indulnak majd útra Amerikába, főleg a fiatalok.

Nem gondolja, hogy nem volt túl szép a magyar nyalás vízumügyben? [humbuk44]
- Nem volt nyalás, el kell dönteni, hogy akarunk vízummentesen utazni, vagy nem akarunk vízummentesen utazni. Az nem megy, hogy mindenki megsértődik azon, hogy vízum kell, meg hogy nagyok a sorok, meg hogy nem bánnak jól a vízumkérelemért folyamodókkal, és akkor nyavalygunk azon, hogy határozott léptekkel próbáljuk elérni a vízummentességet.

Körülbelül mikorra tippelné a vízummentesség időponjtát? [Titkoshercegno]
- A Bush-adminisztráció távozása előtt.

Mi a véleménye az USA külpolitikájáról (Irak, Irán)? [1fiuu.]
- A magam részéről határozottan támogattam az iraki beavatkozást, azon információk alapján, amelyek rendelkezésünkre álltak. Nem vonulhatunk ki, de nem állítom, hogy nem lehetett volna jobban csinálni.

Mi az álláspontja a kubai menekültek ügyében? [GoFast]
- Jól tesszük, hogy befogadjuk a menekülteket. Ha egyszer igent mondunk az emberi jogokra, ha mi annak idején elvártuk azt, hogy a nyugat szolidáris legyen azokkal, akik demokratizálni akarták az országot, akkor nekünk nem lehet egyszer így, egyszer úgy viselkedni. Kuba a rendszerváltást nem fogja elkerülni, és annak előszele, hogy a nemzetközi közvélemény, főleg az olyan országok, mint a miénk is, egyre inkább odafigyelnek az emberi jogi helyzetre.

Milyen az amerikai--orosz viszony Ön szerint? Csak "méregetik" egymást, vagy nagy a konfliktus? [1fiuu.]
-
Hát most nem éppen a legjobb, Oroszország keresi a helyét, az lenne jó, ha Oroszország megértené, mint például Dubai vagy Norvégia, hogy az olaj-, meg a gázvagyon arra való, hogy minél több pénzt tudjanak tenni modern iparágakba, oktatásba, és váljék a világgazdaság szerves részévé. Egy országot nem az ásványi kincsek, hanem a szellemi kapacitás és a kreativitás tesz naggyá. Úgy gondolom, hogy Oroszország most az átmenet állapotában van. Ebben a szituációban Amerika elég nagy türelmet mutat.