Demetrovics Zsolt: Lássuk be, nem tudjuk megszüntetni a drogproblémát

Vágólapra másolva!
Demetrovics Zsolt pszichológust, a Droghasználat Magyarország táncos szórakozóhelyein című tanulmány szerzőjét elsősorban a különböző tudatmódosító szerek kockázatairól faggatták a Csevegőszobában. Elmondta, milyen tényezők befolyásolják a legalitás kérdését, de jutott ideje arra is, hogy eloszlasson néhány téveszmét, továbbá kifejtse, mit gondol a bekukkantásról az emberi tudat színfalai mögé.
Vágólapra másolva!

Mit gondol, a fiatalkorúak miért drogoznak? (adri976)
- Ők a legkíváncsibbak.

Fogyasztottál már valamilyen drogot, vagy csak mint kívülálló szemléled a kérdést? (kofaninho)
- Úgy vélem, a jelenlegi törvényi szabályozás mellett illetlenség feltenni ezt a kérdést.

A fű mennyire kemény drog? (Pub-Lik)
- Klasszikus értelemben úgy szokták elkülöníteni, hogy a kannabiszszármazékok - tehát a marihuána és a hasis - lágydrogok, s az egyéb szereket tekintjük keménydrogoknak. A lágydrogoknak kisebb a függőséget kiváltó és az egészségkárosító hatásuk, ennek megfelelően kevésbé veszélyesek, mint a többi, de ez nem jelenti azt, hogy veszélytelenek. Gyakori félreértés, hogy sokan azt gondolják: a lágydrogok veszélytelenek, de ez nem igaz.

Mi a véleménye arról a kijelentésről, hogy a fű az nem drog, és nem az első lépés? (syntaxer)
- A fű drog, és egy lépés.

Mennyire igaz, hogy a fű rombolja a rövid távú memóriát? (Dj_Zool)
- Sok adat szól amellett, hogy a fű negatív hatást gyakorol a rövid távú memóriára, kísérletes vizsgálatok és a használók beszámolói is megerősítik ezt.

Mennnyire kárositja a szervezetet a zöldezés? Napi egy cigit vegyünk! (Tomyba)
- Úgy tűnik, a marihuána esetében nem az egészségkárosító hatás a legjelentősebb probléma, sokkal inkább gondot jelenthetnek a pszichés következmények. Az intenzív fűfogyasztás sok esetben vezethet a társas kapcsolatok vagy akár a gondolkodás, az érdeklődés beszűküléséhez, és ez valóban gondot jelenthet.

Ha pipából szívom a füvet, tisztán, az is káros? (geparduc)
- Nem értem, miért gondolod, hogy kevésbé lenne káros.

Mi a fű fő veszélyforrása, vagyis mitől veszélyes és negatív a használó, azon kívül, hogy lassú és röhög? (_Hannibal_)
- Ha kannabiszfüggő az illető, akkor a fű veszélye az lehet, hogy az életének sok más területe sérül a folyamatos kannabiszhasználat miatt. Nem biztos, hogy így van, de reális veszélyforrás lehet.

Egy aktív drogos, aki mindennap drogozik (fű, extasy), körülbelül hány évig él? (Lehet, hogy hülye kérdés, de azért kíváncsi vagyok :) (MenToL)
- Nem rossz a kérdés, csak talán rossz helyen van benne a hangsúly. Nem egyszerűen az a fontos, hogy hány évig él az illető a droghasználata mellett, hanem hogy milyen minőségű életet él. Nagyon sokáig lehet élni drogok használata mellett is, de lehet, hogy ebből az életből nagyon sok lehetőség kimarad, nagyon sok minden másképp történik, mint ahogy történne a drog nélkül.

Azt akarom kipróbálni, hogy keverem a ketamint speeddel meg ecstasyval. Mennyire lehet veszélyes? (Tomacko)
- Nagyon rossz ötletnek gondolom. Veszélyes.

A marihuána miért számít drognak, és miért büntetik így Magyarországon? Ennyire káros lenne? Akkor sok államban miért engedélyezett? (mindgap)
- A drogok legalitása, bármily furcsán hangzik is, elsősorban nem a racionalitás szempontjai mentén dől el. Tehát nem egyszerűen az egy-egy szer veszélyességéről, káros hatásáról rendelkezésre álló információk alapján dönt az állam arról, hogy egy szer legális vagy illegális legyen-e. Úgy tűnik, hogy a kulturális és az érzelmi tényezők a világon mindenhol sokkal nagyobb szerepet játszanak ezekben a döntésekben. Így például bár tudjuk, hogy az alkohol a veszélyesség, a függőség vagy az egészségkárosító hatás dimenziói mentén egyértelműen kemény drognak számít, a kulturális tradíciók miatt mégis legális szer, és Európában minden valószínűség szerint az is fog maradni. Ugyanakkor a kannabiszszármazékok Európában jelenleg kultúraidegen szerek, a társadalom nagy része fél tőlük, nagyon sok a félreértés velük kapcsolatban, rengeteg a torz, téves információ, s ennek megfelelően a politika egyelőre nem vállalja a legalizálást. Amúgy nem sok helyen engedélyezett a fű használata, még Hollandiában is, ahol úgy tudni, hogy legális, valójában tiltott drognak számít, csak bizonyos feltételek mellett elnézik a használatát és a kereskedelmét