Itthon nem garázsból indul a Google

Vágólapra másolva!
Hány szervere van a Google-nak? Milyen újdonságok várhatók a Maps térképeiben? Tényleg Segwayjel közlekednek a Mountain View-i központban? Peresztegi Zoltán, a keresőóriás nemrégiben kinevezett magyarországi képviselője többek közt ezekre a kérdésekre is válaszolt olvasóinknak.
Vágólapra másolva!

A Google miért ilyen későn gondolt Magyarországra? [Antonio.hu]
- A Google 2001 óta van jelen Magyarországon magyar nyelvű oldallal, 2001-ben vettük fel első európai alkalmazottunkat, így nem hiszem, hogy túlzottan későn érkeztünk volna.

Mi a feladatod a Google-nál? [BHR]
- A fő feladatom a piac képviselete és a felmerülő igények alapján a további lépések megtervezése.

Úgy tudom, a Google keres magyarországi munkatársakat. Mekkora stábjuk lesz itthon? [gee_689]
- Igen, jól tudod, a Google folyamatosan növekszik. Az elmúlt egy évben munkatársaink száma közel megduplázódott - ehhez hasonlóan dinamikus növekedést tervezünk itthon is.

Járt már a Google amerikai központjában? Tényleg olyan egyedi kialakítása és hangulata van, mint amiről a neten lehet olvasni? (ingyen kaja, uszodák stb.) [mach3t3]
- Igen, tizenvalahány ingyenes étterem van a kampuszon, úszómedence, ingyenes fodrászat, mosoda stb. Ezek némelyikét én is próbáltam. Egy városi legenda szerint egy kollégám 4 hónapig el sem hagyta a munkahelyét:) A közlekedés az egyes épületek között Segway-jel vagy elektromos rollerrel történik.

Milyenek (összevethetők-e az amerikaival) a magyarországi munkakörülmények? [leonidak]
- A családias légkör adott, ugyanis jelenleg is folyamatban van az irodánk kialakítása. De nem egy garázsban :)

Milyen szolgáltatások magyar lokalizációját tervezik a közeljövőben, illetve hogyan döntik ezt el? (A Mapsen is lenne pl. javítanivaló...) [gee_689]
- A felmerülő igények alapján választjuk ki a lokalizálandó termékeket, természetesen várjuk a felhasználók visszajelzéseit is. Kérlek, írd meg, hogy mit javítanál a Mapsen! (eszrevetel@gmail.com)

Miért nincs kidolgozva a Google Earthben Magyarország minden része egyformán? [szentlélek]
- Célunk, hogy a szolgáltatás színvonalát folyamatosan növeljük, azonban jelenleg nem áll rendelkezésünkre a Föld minden pontjáról azonos részletességű felvétel.

Mekkora részt hasít ki a piacból a Google itthon? [Rushifell]
- A hivatalos felméréseink szerint a Google részesedése a szabad szavas keresők területén 36%. Ezzel piacvezetők vagyunk itthon.

Jelenleg hány szervere van a Google-nak? [armand_kv_26]
- Több, mint amennyit el tudsz képzelni, és a számuk egyre csak nő.

Fogjátok hirdetni a Google-t valamilyen médiumban? [Krisztián*_*!]
- Láttál már Google-óriásplakátot vagy tévéreklámot bárhol?:)

Milyen területekre kerestek új munkatársakat Magyarországon? [BHR]
- Marketing- és értékesítési pozíciókra, ezen a linken lehet jelentkezni:

Hogy talált rád a cég? [BHR]
- Egymásra találásunk történetét fedje homály. Azonban ha te is be szeretnél kerülni, jó, ha ismered a Google-t és termékeit, illetve jó képességekkel rendelkezel.

Fotó: Szabó Pál

Honnan jött a Google név? [bond34pecs]
- 10-nek a századik hatványából, aminek a neve: googol (1 után 100 darab nulla). Azért lett Google a név, mert Larry és Sergey helytelenül írta le az elnevezést.

Hány szolgáltatást üzemeltet a Google? [fehertomi]
- Olyan sokat, hogy a pontos számot magam sem tudom. Nézd meg őket a http://www.google.hu/intl/hu/options/index.html oldalon!

Találkoztál már Larryvel Vagy Sergeyjel, esetleg Mr. Schmidttel? [BHR]
- Eric Schmidttel igen, aki még számomra is meglepően érdeklődő volt a magyar helyzettel kapcsolatban. Sergeyt és Larryt pedig egy TGIF-en (Thanks God, It's Friday - a Google hagyományos hétbúcsúztató partija) láttam performanszot előadni.

Várható esetleg az, hogy Larry Page vagy Sergey Brin Magyarországra látogat? [BHR]
- Sajnos Larryvel vagy Sergeyjel nem tudunk szolgálni, azonban az internet atyjával igen! Vint Cerf, a TCP/IP protokoll megalkotója április 2-án hazánkba látogat, és a Mindentudás Egyetemén tart előadást, ahova mindenkt szeretettel várunk. Regisztráció: www.mindentudas.hu