Kóczián: Egy tényleg pártatlan tévére lenne szükség

Vágólapra másolva!
Kóczián Péter Hír Tv-n leadott Orbán-interjújából kivágták a Fidesz elnökének azt a mondatát, amely szerint ha kudarcba fullad a privatizációs népszavazással kapcsolatos kezdeményezésük, akkor le kell vonnia a konzekvenciákat. Az interjú megvágása miatt a műsor vezetője, Kóczián Péter felmondott. Kóczián olvasóink kérdésére elmondta, hogy miért döntött a távozás mellett, elfogultnak tartja-e a Hír Tv-t, lehetséges-e itthon egy, a BBC-hez hasonló tévé indítása, és hogy szeretett-e Friderikusz mellett dolgozni.
Vágólapra másolva!

Hogyan kerültél a Hír Tv-hez? (nossmoss)
Borókai Gábor hívott, és meggyőzően kommunikálta, hogy rám van szüksége. Majdnem az elejétől ott voltam.

Miként tevékenykedtél te az adónál? (makkmarc)
Műsorvezető-szerkesztőként.

Mi a véleménye a Hír Tv egyértelmű Fidesz iránti elfogultságáról, egyáltalán egyetért ezzel? (tupe)
Szerintem inkább egy jobboldali értékelkötelezettségről lehet beszélni. Ez olyan mértékben válik szükségszerűvé, amilyen mértékben a magyar média át van politizálva.

Ön pontosan hány éves? Van felesége/gyereke? (badorka)
33. Nincs.

Ön jobb- vagy baloldali irányultságú? (narancs)
Nem tartom fontosnak, hogy az újságírói tevékenységem kapcsán ezt tisztázzam.

Miért távozott? (badorka)
Mert a szakmai meggyőződésemmel ellentétes, hogy egy nyilvánosságra szánt interjú releváns információit kivágják.

Önnek mivel indokolták az interjú megkurtítását? (benzinszippanto)
Nem nagyon indokolták. Inkább én érveltem hevesen, hogy miért nem kellene megkurtítani az interjút. Vasárnap a főnököm azt mondta, hogy az ügyről hétfőn beszéljünk majd. Ott újra elmondtam, hogy mi a véleményem. Függőben maradt, hogy távozom-e vagy sem, és aztán szerdán távoztam.

Máskor is előfordult, hogy belenyúltak az anyagodba? (galaktik)
Igen.

Most, hogy leadták a vágatlan interjút, nem tervezi, hogy mégis marad a Hír Tv-nél? (hakapeszi)
Ahhoz, hogy ezen elgondolkodjam, ahhoz minimum a főnökeimnek kellene ajánlatot tennie. Azóta, hogy eljöttem, még nem kerestek meg új ajánlattal.

Mi az igazság a Hír Tv vezetőinek ellentmondó nyilatkozataival kapcsolatban? Gulyás azt mondta, azért távozott, mert leadta az interjút egészben, Gajdics pedig azt mondta, azért rúgta ki Gulyást, mert nem akarta leadni. (nyomozoh)
Akkor már nem voltam ott, fogalmam sincsen.

Orbán Viktor stábjából senki semmit nem mondott arról, hogy megvágták, és arról sem, hogy leadták az egészet? Nem kellett volna véleményezniük az adásba kerülő interjút? (sherlock)
Én a Fidesz stábjával nem találkoztam a kialakult konfliktus során, csak Gajdics Ottó vezérigazgató-helyettessel vitatkoztam arról, hogy mi legyen az interjú sorsa.