Vadai Ágnes: Nem vagyunk a terroristák célpontja

Vágólapra másolva!
Csevegőszobánk vendége volt Vadai Ágnes MSZP-s képviselő, akit Gyurcsány Ferenc a terrorellenes küzdelem koordinációjával bízott meg januárban. A miniszterelnöki megbízott elmondta: Magyarországot nem fenyegeti terrorveszély. Vadai szerint a Zengőn a radarépítési munkák jót tettek a környezetvédelemnek.
Vágólapra másolva!

Minek köszönhető, hogy épp Ön kapta ezt a tisztséget? Amúgy meg tud birkózni a munka nehézségeivel? Mi a legnehezebb ebben a feladatban? (cool)
- Azért én kaphattam ezt a feladatot, mert egyetemistaként, majd oktatóként is az európai antiterrorista politikák voltak a kutatási témáim. Úgy érzem, meg tudok birkózni a feladattal, hiszen az e területen tevékenykedők nagy részét személyesen ismerem, és már korábban is jó kapcsolatot alakítottunk ki. A legnehezebb talán az, hogy a százszázalékos megoldást várja mindenki.

Elképzelhető a közeljövőben, hogy Magyarország terrortámadás áldozata lesz ? (_sCr3w_)
- Nem. Magyarország nem célország a terroristák számára.

Mi az oka annak, hogy itthon nem nagyon volt/van terrorcselekmény? Ennyire jók lennénk elhárításban, esetleg ennyire jelentéktelenek vagyunk nemzetközi szinten - minket már nem is érdemes bántani?- :) (udo)
- A Magyar Köztársaság polgári és katonai szakszolgálatai kiválóan végzik az operatív munkát, ahogy jeleztem, Magyarország nem célország, hanem tranzitország.

Ön szerint van-e biztos védekezési módszer a terroristák ellen, és ha igen, mi az? (Matthew18)
- A terrorizmusnak éppen ez a lényege, a legváratlanabb helyen, időpontban és célpontokra támad. Amit tehetünk, az az, hogy megpróbáljuk felmérni az összes lehetséges támadási felületet és kidolgozni arra a megelőzés politikáját. Százszázalékos megoldás, mint minden más esetben, itt sincs.

Ön szerint lehet tárgyalni a terroristákkal? :))) (pocimaci)
- Ennek a kérdésnek az általános megválaszolása azért nehéz, mert alapelv az, hogy nem alkudozunk. Ugyanakkor mindig az adott esetre tekintettel kell eljárni.

A terrorizmusellenes megfigyelések kiterjednek a chatekre is? (cool)
- A titkosszolgálatok minden olyan tevékenységet végezhetnek, amelyet a törvény rögzít és amely a Magyar Köztársaság érdekeit és biztonságát szolgálják.

Egy olyan ország, mint az USA, amelynek a legjobb a titkosszolgálata, miért nem tudta kivédeni a szeptember 11-i eseményeket? (cool)
- Feltételezem, hogy azért, mert a bejövő információkat nem egyesítették, nem volt, aki koordinálja ezt a tevékenységet, így a részinformációk (pl. pilótakiképzés) eltűntek a hivatali útvesztőben.

Ön szerint egy jó koordinátorral megelőzhető lett volna a szept 11-i tragédia? Ön szerint az USA-ban nincsenek erre megfelelő emberek? (karl_boro)
- Nem tisztem megítélni az amerikai szakértők munkáját. Feltételezem, hogy tanultak az esetből, és az információk összegyűjtésére több energiát összpontosítanak, mint azok saját szervezeteik számára történő megtartására.

Önnek mi a véleménye az Észak-Oszétiában történt mészárlásról? Szerintem a hadsereg teljesen agyatlanúl járt el. Nem hiszem el, hogy egy átgondolt tárgyalássorozattal nem lett volna elkerülhető a mészárlás. (karl_boro)
- Kívülről nagyon nehéz megítélni, hogy az elkövetők milyen lélektani helyzetben voltak. Van eset, amikor a tárgyalás segít, van amikor már az sem. Éppen ezért kell minden egyes esetet külön megvizsgálni. A tárgyalási technikák országról országra is eltérnek, de általában alapvető, hogy terroristákkal nem tárgyalnak. Emlékezzen Bécsre a 70-es években , ahol a schwechati reptéren még magyar áldozat is volt, vagy a Vörös Hadsereg Frakcióra.

Tisztelt Vadai Ágnes! Zengő!!! Biztonsági kérdés, nem környezetvédelmi! Ön szerint nem kellett volna már régen elvezettetni a tiltakozókat? Németországban, Portugáliában ezt megtették! Nálunk nem merik? (Nagy_Miklos)
- Zengő-ügyben én elfogult vagyok, a honvédelmi bizottság tagjaként, számomra a biztonság az elsődleges. Hiszek a környezetvédelemben, de tudják-e, hogy a zengői bánátibazsarózsa-populáció jelentősen megnövekedett annak következtében, hogy a Honvédelmi Minisztérium kiemelt figyelmet fordított a beruházás vizsgálatakor a környezetvédelemre?

Kedves Ágnes :) Mi a véleményed a Mozaik Klubról, amelynek, ha jól tudom, te is a tagja vagy? Politikai terrorizmus, lassan nemzetbiztonsági kérdés az MSZP- n belüli fiktív szervezetekkel kapcsolatos botrány. Te hogy látod ezt, milyen hatással lesznek ezek a folyamatok hosszú távon? (Petycomp)
- Sem a Mozaik Klub, sem a Magyar Szocialista Párt belügyei nem tartoznak a nemzetbiztonsági kockázat körébe. Én nem tudok arról, hogy bármilyen fiktív szervezetet alapított volna valaki az MSZP-n belül. Egyébként pedig hosszú távon 2006 után is, úgy gondolom, szocialista kormánya lesz az országnak.

A kormány még hisz a nemzetközi szerződésekben? Ajánlom figyelmükbe középiskolás történelemkönyvek tanulmányozását. (flimo)
- A washingtoni szerződés a transzatlanti együttműködés olyan alapszerződése, amely nélkül az amerikai-európai együttműködés alapjaiban rendülne meg. Egyébként pedig már nem a középkorban élünk, még ha néhányak viselkedése a politikában erre is adna okot.