ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Vadai Ágnes: Nem vagyunk a terroristák célpontja
2005. február 8., kedd, 21:19|Utolsó módosítás: 2005. február 22., kedd, 18:39

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Csevegőszobánk vendége volt Vadai Ágnes MSZP-s képviselő, akit Gyurcsány Ferenc a terrorellenes küzdelem koordinációjával bízott meg januárban. A miniszterelnöki megbízott elmondta: Magyarországot nem fenyegeti terrorveszély. Vadai szerint a Zengőn a radarépítési munkák jót tettek a környezetvédelemnek.


Fotó: Fábián Évi
Vadai Ágnes
Ajánlat
Vadai Ágnes portréja
Negyven évet fiatalodott az MSZP vezetése
Ajánlat
Nyerjen Csevegőszoba könyvet!

Minek köszönhető, hogy épp Ön kapta ezt a tisztséget? Amúgy meg tud birkózni a munka nehézségeivel? Mi a legnehezebb ebben a feladatban? (cool)
- Azért én kaphattam ezt a feladatot, mert egyetemistaként, majd oktatóként is az európai antiterrorista politikák voltak a kutatási témáim. Úgy érzem, meg tudok birkózni a feladattal, hiszen az e területen tevékenykedők nagy részét személyesen ismerem, és már korábban is jó kapcsolatot alakítottunk ki. A legnehezebb talán az, hogy a százszázalékos megoldást várja mindenki.

Elképzelhető a közeljövőben, hogy Magyarország terrortámadás áldozata lesz ? (_sCr3w_)
- Nem. Magyarország nem célország a terroristák számára.

Mi az oka annak, hogy itthon nem nagyon volt/van terrorcselekmény? Ennyire jók lennénk elhárításban, esetleg ennyire jelentéktelenek vagyunk nemzetközi szinten - minket már nem is érdemes bántani?- :) (udo)
- A Magyar Köztársaság  polgári és katonai szakszolgálatai kiválóan végzik az operatív munkát, ahogy jeleztem, Magyarország nem célország, hanem tranzitország.

Ön szerint van-e biztos védekezési módszer a terroristák ellen, és ha igen, mi az? (Matthew18)
- A terrorizmusnak éppen ez a lényege, a legváratlanabb helyen, időpontban és célpontokra támad. Amit tehetünk, az az, hogy megpróbáljuk felmérni az összes lehetséges támadási felületet és kidolgozni arra a megelőzés politikáját. Százszázalékos megoldás, mint minden más esetben, itt sincs.

Ön szerint lehet tárgyalni a terroristákkal? :))) (pocimaci)
- Ennek a kérdésnek az általános megválaszolása azért nehéz, mert alapelv az, hogy nem alkudozunk. Ugyanakkor mindig az adott esetre tekintettel kell eljárni.

A terrorizmusellenes megfigyelések kiterjednek a chatekre is? (cool)
- A titkosszolgálatok minden olyan tevékenységet végezhetnek, amelyet a törvény rögzít és amely a Magyar Köztársaság érdekeit és biztonságát szolgálják.

Egy olyan ország, mint az USA, amelynek a legjobb a titkosszolgálata, miért nem tudta kivédeni a szeptember 11-i eseményeket? (cool)
- Feltételezem, hogy azért, mert a bejövő információkat nem egyesítették, nem volt, aki koordinálja ezt a tevékenységet, így a részinformációk (pl. pilótakiképzés) eltűntek a hivatali útvesztőben.

Ön szerint egy jó koordinátorral megelőzhető lett volna a szept 11-i tragédia? Ön szerint az USA-ban nincsenek erre megfelelő emberek? (karl_boro)
- Nem tisztem megítélni az amerikai szakértők munkáját. Feltételezem, hogy tanultak az esetből, és az információk összegyűjtésére több energiát összpontosítanak, mint azok saját szervezeteik számára történő megtartására.

Önnek mi a véleménye az Észak-Oszétiában történt mészárlásról? Szerintem a hadsereg teljesen agyatlanúl járt el. Nem hiszem el, hogy egy átgondolt tárgyalássorozattal nem lett volna elkerülhető a mészárlás. (karl_boro)
- Kívülről nagyon nehéz megítélni, hogy az elkövetők milyen lélektani helyzetben voltak. Van eset, amikor a tárgyalás segít, van amikor már az sem. Éppen ezért kell minden egyes esetet külön megvizsgálni. A tárgyalási technikák országról országra is eltérnek, de általában alapvető, hogy terroristákkal nem tárgyalnak. Emlékezzen Bécsre a 70-es években , ahol a schwechati reptéren még magyar áldozat is volt, vagy a  Vörös Hadsereg Frakcióra.

Tisztelt Vadai Ágnes! Zengő!!! Biztonsági kérdés, nem környezetvédelmi! Ön szerint nem kellett volna már régen elvezettetni a tiltakozókat? Németországban, Portugáliában ezt megtették! Nálunk nem merik? (Nagy_Miklos)
- Zengő-ügyben én elfogult vagyok, a honvédelmi bizottság tagjaként, számomra a biztonság az elsődleges. Hiszek a környezetvédelemben, de tudják-e, hogy a zengői bánátibazsarózsa-populáció jelentősen megnövekedett annak következtében, hogy a Honvédelmi Minisztérium kiemelt figyelmet fordított a beruházás vizsgálatakor a környezetvédelemre?

Kedves Ágnes :) Mi a véleményed a Mozaik Klubról, amelynek, ha jól tudom, te is a tagja vagy? Politikai terrorizmus, lassan nemzetbiztonsági kérdés az MSZP- n belüli fiktív szervezetekkel kapcsolatos botrány. Te hogy látod ezt, milyen hatással lesznek ezek a folyamatok hosszú távon? (Petycomp)
- Sem a Mozaik Klub, sem a Magyar Szocialista Párt belügyei nem tartoznak a nemzetbiztonsági kockázat körébe. Én nem tudok arról, hogy bármilyen fiktív szervezetet alapított volna valaki az MSZP-n belül. Egyébként pedig hosszú távon 2006 után is, úgy gondolom, szocialista kormánya lesz az országnak.

A kormány még hisz a nemzetközi szerződésekben? Ajánlom figyelmükbe középiskolás történelemkönyvek tanulmányozását. (flimo)
- A washingtoni szerződés a transzatlanti együttműködés olyan alapszerződése, amely nélkül az amerikai-európai együttműködés alapjaiban rendülne meg. Egyébként pedig már nem a középkorban élünk, még ha néhányak viselkedése a politikában erre is adna okot.

[origo]Küldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor