Pesty László: "Gábor jó barátom volt"

Vágólapra másolva!
Rend és béke lesz a Fidesz főpolgármester-jelöltje, Tarlós István üzenete - közölte az [origo] Vendégszobájában Tarlós kampányfőnöke, Pesty László. A filmesként ismertté vált Pesty beszélt arról is, hogy a nyolcvanas években jó barátságban volt Demszky Gáborral, de most már nem érti őt, Tarlósban pedig azt szereti, hogy független. A kampányfőnök felvázolta egy lehetséges kormányválság lehetőségét is.
Vágólapra másolva!

Tarlós úr milyen változtatásokat tervez, ha elnyeri a főpolgármesteri széket? [csak&úgy]
- Két dolgot ígér. Bár az elmúlt 16 évben megszokhattuk, hogy a kampányban három-tíz vezetőszlogen is elhangzik a küzdelemben részt vevő politikusok szájából, de mint kampányfőnök arra kértem, legyünk minél rövidebbek. Van egy amerikai mondás: egy érv mindig több, mint három. Ezért minimalizáltuk a választási szlogenek számát, szám szerint kettő van: béke (a politikában, a fővárosi közgyűlésben) és rend (Budapesten). Szívesen kifejtem mindkettőt, de most és itt ez nehéz lenne.

Milyen kampánnyal próbálják majd megfogni a fiatalokat? Őket állítólag leginkább ez befolyásolja, nem a szakmai érvek... [treffhetes]
- Ne higgye, hogy a 16 éves gimnazisták szeretnek focilabda méretű kutyaszarkupacok között bebotorkálni a gimibe, 40 percet várni a buszra, összedőlőfélben lévő iskolákban tanulni. És ne higgye, hogy a budapesti fiatalok többségének különösen szimpatikus az, hogy kemény drogot áruló (heroin) dílerek lepik el a várost, és hogy osztálytársaik egyre nagyobb számban válnak a kemény drogok rabjaivá. (A jointot hagyjuk, baromira nem érdekel.) Nem szeretik, amikor feltörik a szüleik kocsiját, és nem szeretik, amikor összeverik és kifosztják őket egy rádiótelefonért az aluljáróban. Higgye el, a REND a fiatalok igénye is.

Mi az, amit szeret, és mi az, amit nem szeret Tarlós Istvánban? [dingdongding]
- Szeretem a függetlenségét, és szeretem azt, hogy szereti bennem az én függetlenségemet. Szeretem azt, hogy olyan emberrel dolgozhatok, akivel bár néha kemény vitám van, úriemberként akceptáljuk egymást. Szeretem ezeket a kemény vitákat, mert a legdurvább őszinteség jegyében zajlanak, és azért, mert kőkeményen győzni akarunk. Szeretem azokat az embereket, akik biztosak a győzelmükben, még akkor is, ha statisztikusok csekély esélyt jósolnak neki a győzelemre. Aki bunyózott életében (én dzsiudzicuztam), tudja, hogy ha úgy mész be a ringbe, hogy majd lesz valami, vagy nyerek vagy nem, akkor biztos a k.o., feküdni fogsz. Szeretem benne azt, hogy fanatikusan hisz abban, hogy az egy hónappal ezelőtti esélytelennek tűnő helyzetből fanatikus hittel iszonyatos keménységgel felküzdi magát a győzelemig. Csak ilyen emberekkel tudok dolgozni, utálom a kétkedőket és a nyámnyilákat. (Jegyzem meg, egy hónap alatt óriásit ugrott a statisztikánk, és sanszos, hogy bejön az az optimizmus, amiről az imént beszéltem).

Tarlós István eddig független volt, miért döntött úgy, hogy végül mégis csatlakozik a Fideszhez?[frötty]
- Már a kérdést sem értem. A diktatúra idején független volt, lévén hogy még előnyök reményében sem volt hajlandó belépni a kommunista pártba. Jaj, bocsánat, az MSZMP-be. A rendszerváltáskor, hogy megdöntsük a diktatúrát, a radikális rendszerváltó párt, az SZDSZ tagja lett. Aztán '94-ben kilépett, pontosabban kilépett belőle a párt, ahogy ő szokott fogalmazni. Tarlós István független jelölt, szóval még egyszer leírom, hátha valaki nem értette: TARLÓS ISTVÁN FÜGGETLEN JELÖLT. Nem csatlakozott sem a rákoskeresztúri bélyeggyűjtő körhöz, sem a Fideszhez, sem más szervezethez. Nem csatlakozott. Pártonkívüli független jelölt, akit a Fidesz és vagy egy tucat civil szervezet mellékesen támogat.