ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Magyarország különösen veszélyeztetett - vendégünk volt Mika János klimatológus
2007. március 25., vasárnap, 23:23|Utolsó módosítás: 2007. március 26., hétfő, 15:25

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb


A változások példátlan gyorsaságúak << 2/3. oldal >>

Fotó: Pályi Zsófia

100-200-500-2000 évvel ezelőtt is voltak ugyanilyen anomáliák az időjárásban. Pedig akkor kevés gyár fújta a füstöt... Most miért fogják rá ezt a változást a civilizációra? [Zsi@BirRibBiz]
Egyszerűen azért, mert a XX. században ezek a változások sokkal gyorsabbak voltak, mint korábban, és mert teljesen biztos, hogy legalább az utóbbi 50 esztendő földi átlaghőmérsékletének átalakulása nem reprodukálható a ma ismert természetes külső tényezők (naptevékenység, vulkánkitörések stb.) és a belső ingadozás ismeretében. Tehát a lényeg: nem olyan klímákat várunk, amilyenek még soha nem voltak a Földön, de a változások példátlan gyorsaságúak.

Mit tehetek átlagemberként a klímaváltozás lassítása érdekében? [Sssss12]
Tegyél meg mindent, amitől a pénztárcád is vastagabb marad vagyis: takarékoskodj ott, ahol csak teheted, azaz vedd észre, ha fölöslegesen ég a villany, stand-byban maradt a képernyőd, túl hidegre hűtötted az italodat stb. De ennél fontosabb, hogy lakóközösségedet és - ha már választó korú vagy, akkor -  a politikusaidat is arra kényszerítsd, hogy például adóintézkedésekkel segítsék az energiatakarékosságot és a megújuló energiaforrások használatát. Még egy dolog: ha nem csak érdeklődsz, de penge is vagy, akkor válassz egy környezettudományi szakot és találj föl valami olyat, ami segít kiváltani egy üvegház-gáz termelő folyamatot valahol az iparban vagy a mezőgazdaságban! Mert az ilyen találmányok sokasága nélkül bekövetkezik mindaz a változás, amit a világ tudósai jósolnak.

Azon országok, amelyek leginkább felelősek (melyek is ezek?) ezért a felmelegedésért, őket hogy érinti a várható éghajlatváltozás? [uzssob]
A széndioxid-kibocsátás nagy részéért ma még a fejlett országok felelősek. Az arány azonban egyre inkább eltolódik a fejlődők felé. Bizonyára azokra az országokra gondolsz, amelyek nem csatlakoztak a Kiotói Jegyzőkönyvhöz. Nos, ezek az országok mindkét csoport tartoznak, az elsőhöz leginkább Amerika, a másodikhoz Kína és Brazília járul hozzá a leginkább az üvegházgázok kibocsátásához. 2003-2004-ben még Oroszország sem ratifikálta az egyezményt, és ők valóban arra hivatkoztak, hogy számukra a melegedés sok előnyt is hordoz. Később azonban ők is csatlakoztak egy adott politikai választás után. Sajnos azonban maga a Kiotói Jegyzőkönyv is csak az első lépés a kibocsátás korlátozása felé, hiszen a benne foglalt 5%-os csökkentés eltörpül a melegedés megállításához szükséges 60%-hoz képest. Az USA egyik hivatalos érve volt például éppen az, hogy nem kíván egy tökéletlen, kevésbé hasznos megállapodás érdekében megállapodást hozni. De ezen a szitán mindenki átlátott, és ma már a legnagyobb kibocsátó ország vezetésétől is hallani bíztató megnyilvánulásokat. Ami hazánkat illeti, mi megbízhatóan teljesítjük a kiotói vállalást, bár ebben a nehézipar század végi leépülésének is szerepe van.

Mekkora hatása van a médiának a klímáról való közgondolkodásban? Van-e káros hatása a tudományágra a szenzáció minden áron való keresésének? [Sssss12]
Néhány éve az ELTE Szociológiai Intézetében készült egy felmérés, amely egyértelműen mutatta, hogy az emberek azt véleményezik a klímáról, amit a legnagyobb arányban hallanak, látnak. De ez rendjén is van, hiszen mindenről, ami nem közvetlen élettapasztalatunk, kenyérkeresetünk vagy hobbink, így szerezhetünk tudomást. Nagyobb baj akkor van, ha a tudományos vizsgálatokat, következtetéseket vagy annak a médiába való becsatlakozását is befolyásolja ez a szempont. Pedig előfordul, hiszen a kutatók és intézményeik is egyfajta piaci szereplőként tevékenykednek. Ezért ha maradt még igazán tiszta forrás, azt a vezető hazai és nemzetközi szakfolyóiratokban tudjuk megtalálni. Sajnos ezek többnyire nehezen hozzáférhető és nagyon szaknyelven írott munkák. Emiatt az ezek tartalmát a médiumok felé közreadó szakemberek felelőssége egyre nagyobb.

Én növényvédelemmel foglalkozom, nekünk is fontos, hogy milyen hatással jár a felmelegedés. Van-e honlap, ahol az eredményeiteknek utána lehetne nézni? [Frankliniella]
Ajánlhatnám munkahelyem, az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapját: www.met.hu-t vagy a nemrég zárult VAHAVA-program honlapját: www.vahava.hu, ill. az ICI Interaktív Meteorológia szakmai dossziéját, itt az [origo]-n. Ha egyikben sem találnád meg, amit keresel, akkor küldj egy e-mailt: mika.j@met.hu-ra!

Mi a véleménye arról, hogy a Föld belülről is melegszik? [(gabóca)21]
Természetesen melegszik, de ennek a felszín közelében a levegőt melegítő hatása, több nagyságrendben elmarad a fentebb már említett antropogén (emberi eredetű) és természetes tényezőktől.


<< előző oldal 2/3 következő oldal >>

1. Hazánkban sokkal erősebb a felmelegedés hatása

2. A változások példátlan gyorsaságúak

3. A szerelmesek és a nyugdíjasok évszakában továbbra is bízhatunkKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor