ok.hu
Katalógus


médiasztárok


magyar együttesek


Kispál és a Borz


politikusok


magyar énekesek


Dopeman


magyar színészek


sportolók


Linkek


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Varnus Xavér


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Borza Gábor: "Mindenki figyelje a pénztára működését!"
2007. március 12., hétfő, 6:41|Utolsó módosítás: 2007. március 13., kedd, 12:04

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb


Kinek éri meg, és mi alapján válasszon? << 3/3. oldal

Fotó: Szabó Pál
"A tb nem igazságos"
Ajánlat
Olvassa a gazdaság híreit!
Még több pénzügyi chat

Kinek nyerő a nyesz, és kinek a nyugdíjpénztár? [madarász]
- Mivel a magánpénztár kötelező, a kérdés nyilván az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyesz viszonylatában merül föl. A nyesz azoknak ad több lehetőséget, akik aktívan menedzselik a portfóliójukat, és ezért az opcióért áldoznak is, míg az önkéntes nyugdíjpénztár kevesebb döntési lehetőséget ad, de ezért olcsóbb is. Nekem mind a kettő van, mert az adókedvezményt érdemes kihasználni!

Közalkalmazott vagyok, a harminchoz közel. Érdemes belépnem egy magánnyugdíjpénztárba? [mmanna]
- Igen.

Mekkora fizetés felett érdemes átlépni a magánpénztárakba? [giroszevő]
- Az átlépési opció a 30 év alatti, nem pályakezdők esetén áll fenn, tehát viszonylag szűk körről van szó. Az ő esetükben az átlagfizetés (bruttó 150 ezer forint/hó) felett szinte biztosan érdemes.

Szerintem azok jártak jól, akik maradtak a fenekükön az állami nyugdíjpénztárban. Őket ugyanis extrafinanszírozza az állam, a pénztártagok meg csak a saját pénzükre számíthatnak. Erre mit lép? [bélatelep]
- Huszár F3 :). Ez valóban igaz, és kapcsolódik a korábban feltett kérdésekhez, illetve az azokra adott válaszokhoz: a központi költségvetésből támogatott tb nem igazságos. 1998-99-ben még úgy gondoltuk, hogy már 15 év magánpéztári megtakarítás is jobban megéri az államinál, de mára ez a 15 év felment mondjuk 20 évre. Egy 25-30 éves (pályakezdő) így is egyértelműen jobban fog járni, ha átlép.

Én is önöknél vagyok pénztártag. Előre becsülhető, hogy mai értékre vetítve 20 év múlva mennyi nyugdíjkiegészítést fognak biztosítani 10 százalék befizetéssel? [Karesz64]
- Igen, de ehhez tudni kellene, hogy körülbelül mennyi a fizetése, mióta magánpénztártag, és feltételezi-e, hogy a jövőbeli fizetése is az eddigieknek megfelelően alakul. A nyugdijpenztar@ing.hu címre küldje el a nevét, és a tárgyba írja bele: Borza Gábor részére. Kiszámoljuk önnek!

A nyugdíjba vonulás alkalmával hogyan állapítják meg a folyósítandó összeget? [stefan &o]
- Ha magánnyugdíjpénztárról van szó, akkor megnézzük, hogy mennyi pénz gyűlt össze az egyéni számlán, és azt az illető aktuális kora és neme szerint vizsgálva, egy járadéktábla alapján, járadékra váltjuk. Tekintettel arra, hogy 1998-ban indult a rendszer, még senkinek sincs meg a 10 éves tagsági viszonya, nemhogy a 15 éves - így az általunk folyósítandó járadék nem éri el azt a szintet, amennyivel a tb kevesebbet folyósítana, ezért mindenki azt választja, hogy visszalép a tb-be.

Mi alapján érdemes kiválasztani, hogy melyik pénztárba lépjek be? Melyik pénztár a legjobb? Mi az előnye az ING-nek? [rentonka]
- Természetesen elfogultan tudok csak válaszolni. Mindenesetre a nemzetközi hátterű pénztárak között a vagyonra vetített költségek tekintetében - a PSZÁF honlapján található elemzés szerint - az ING az egyik legolcsóbb. Hasonlóképpen jól állunk az adminisztratív költségek tekintetében is. Mindenképp érdemes a www.pszaf.hu-n március 15. után megjelenő 5 éves hozamokat is megnézni.

Köszönöm a kérdéseket! Akiben maradt még kérdeznivaló, küldjön e-mailt a nyugdijpenztar@ing.hu címre (a tárgyba írja be, hogy Borza Gábor részére)!

[origo]


<< előző oldal 3/3

1. Az APEH nem jótékonykodik

2. Az is fizethet a számlájára, akinek nincs munkahelye

3. Kinek éri meg, és mi alapján válasszon?Küldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor