Žagar: "Érdeklődünk a természetfeletti iránt"

Vágólapra másolva!
Elsősorban a Žagar most megjelent második lemezéről (Cannot Walk Fly Instead)kérdezték olvasóink a Vendégszobában Zságer Balázst, az együttes frontemberét. Szóba került természetesen Yonderboi is, és Balázs elárulta, hogy számíthatunk tőle inkognitóban megjelenő munkákra.
Vágólapra másolva!

Milyen zenét játszik a zenekarotok? [kgerg1993]
- Az elektronikus zenei kasztba sorolnak minket, de sokféle műfaj keveredik a zenénkben.

Például milyen műfajok keverednek benne? [picixiv]
- Helyesbítek: nem műfajok keverednek, hanem különböző általunk hallgatott zenékből merített inspirációk. A stílusjegyek nálunk inkább a formára vonatkoznak, nem a tartalmi mondanivalóra.

Tudnál írni pár sort a zenekar alakulásáról? [moderator 585]
- Andorral, a gitárosunkkal kb. 15 éve játszunk együtt különböző formációkban, még Kaposváron kezdtük, aztán mindketten társszerzői, illetve hangszeresei lettünk Yonderboi Shallow and Profound című albumának, ahol megismerkedtünk Bucival (dj Bootsie - a szerk.). A Yonder-turnék során találtunk egy közös hangot, és a turnék befejeztével is szerettünk volna együtt zenélni. Csatlakozott hozzánk Lázár Tibi dobos, így négyen készítettük el az első lemezünket, a Local Broadcast-ot. Az új lemezünk készítése közben az öcsém, Zságer-Varga Ákos is beállt basszusgitározni, most már ő is a zenekar tagja.

Melyik szerepben látod szívesebben a tesódat? Vizuál vagy basszus? [Domdodom78]
- Inkább a színpadon, basszusgitárosként. Egyrészt ő inkább oda való, mint a színfalak mögé. Másrészt meg hangszeresként jobban kiegészíti a zenekart.

Beszélhetnél az új album inspirációiról is... [561735271452]
- Vannak egyrészt zenei inspirációi, mint például Trentemöller, a Radiohead vagy Murcof, de sok filmes és irodalmi dolog is közrejátszott, mint Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe, ami a 11-es számot inspirálta. Ezenkívül talán a korunkból adódóan elkezdtünk érdeklődni természetfeletti, de legalábbis szürreálisabb dolgok iránt, erre a lemezen példa a liturgikus kórusok használata, például a Prophet Is A Fool című számban, amely a lemez koncepciójának egyik kiindulópontja volt.

Hogyan fogy az új lemez? [561735271452]
- Meglepően jól, a kiadás utáni második héten negyedik volt a Mahasz-listán.

Szerintetek ez minek tudható be? [561735271452]
- Egyrészt annak, hogy nagy várakozás előzte meg, legalábbis az eddigi rajongóinkat tekintve. Másrészt pedig a webes eladásoknak köszönhető.

Forrás: [origo]

Miben különbözik a mostani lemez az előzőtől? Azt nagyon szeretem... [Domdodom78]
- Sok mindenben. Más dolgok inspirálták, mint egy debütlemezt. De hallgasd meg, és Te döntsd el, hogy miben különbözik igazán!

Hogy áll a klip? :) [vent]
- A klip leforgatódott:) Egyébként a Wings of Love című számhoz készült, a Dívák vendégszereplésével. Reméljük, pár héten belül a tévékben lesz.

Terveztek több klipet az új lemezről? [vent]
- Igen, ha rajtunk múlna, akár az összes számhoz is készülhetne. De ami valószínű, az a Never the Same című szám, amiben Ligeti Gyuri énekel. Emellett tervezünk újra animációs klipeket is, de legalábbis egyet.

Miért pont ahhoz? A Rock and Roll Goes To The Girls szerintem sokkal žagarosabb... [vent]
- Lehet, hogy igazad van, gondolkodunk is rajta. :) Egyébként a szám egy régi zenekarunk, az Éhező Apácák egy reworkje.

Nem zavar, hogy még mindig sokan Yonderboi zenéjéhez hasonlítgatják a tiéteket? [vent]
- Az első lemezünknél ennek még volt létjogosultsága, de ma már ez inkább prekoncepciókon alapul, mintsem valós párhuzamokon.