ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


ef Zámbó nem foghatja feljebb a felfoghatót
2005. január 28., péntek, 9:33|Utolsó módosítás: 2005. február 22., kedd, 18:41

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb


"Rendkívül hálás téma lenne az FMK" << 3/3. oldal

Nem láttam egy művét sem, és fogalmam sincs hogy működnek otthon a dolgok, mert mostanában kezdtem komolyabban utánajárni. Milyen a helyzetük az otthoni grafikusoknak? Leginkább külföldi vonatkozásban érdekelne, mennyire ismerik el, és keresik őket? (Niryphe)
- Erre nem nagyon tudok válaszolni de tudtommal a grafikusok a kompjuterizált világban az internet és a digitális világban otthonról is tudják tartani a kapcsolatot a nyomdával, megbízóikkal - tehát a grafikusoknak elég jó a helyzetük ebből a szempontból. A grafikai technikák is sokat változtak, és a klasszikus megoldások mellett új lehetőségek születtek, gondolok itt a printre, például.

 

Forrás: [origo]

Ön szerint mi kell - a tehetségen és a szorgalmon kívül -, hogy valaki ma Magyarországon neves festőművész lehessen? (cool)
- Ez jó nehéz kérdés, mert rögtön felmerül a következő kérdés, hogy mit gondolunk neves képzőművész alatt. Hogy csak a saját falujában ismert az ember, vagy a saját országában vagy a saját földgolyóján. Hogy neve legyen valakinek, ahhoz másoknak is el kell hinni azt, amiben te hiszel. Végül is ez a lényege, hogy megismerjenek. Ezen kívül nem árt ha az emberben van egy kis alázat, és rengeteg intuíció a tehetségen és szorgalmon kívül.

 

Mit gondolsz a mai művészek helyzetéről, hogy valaki már attól híresebb lesz, ha ágyba bújik egy hírességgel és csámcsognak róla a lapok - egy tehetséges művészt pedig hamar elfelejtenek és csak a kulturáltabb közönség veszi észre? (ArwenGirl)
- Attól biztos, híresebb lesz valaki, ha ismert személlyel bújik ágyba, mint ismeretlennel, de általában az emberek ebből a hírességből nem kérnek, inkább úgy szeretnek híresek lenni, ha azt munkájukkal és tehetségükkel kiérdemlik, még akkor is, ha csak a kulturált közönség veszi ezt észre.

 

Ön szerint vissza lehetne hozni a régi Fiatal Művészek Klubja fílinget, azaz azt a klubéletet Budapestre ami annak idején oly népszerű és egyedi volt? Amúgy mit szól az FMK-s kiállításhoz? (cool)
- A régi Fiatal Művészek Klubja fíling egy-két mai alternatív szórakozóhelyen részben jelen van, de azt, amit a múlt rendszerben működő FMK jelentett, lehetetlen visszahozni, mivel annak működéséhez szervesen hozzátartozott a múlt rendszerben meglévő kultúrpolitika. Az FMK a mítoszát annak köszönheti, hogy működött a három T kategória, a tiltott, a tűrt és a támogatott. Az FMK-ban megtűrték azt, amit esetleg más helyszíneken betiltottak, ezáltal az FMK-ba bejutni mindig egy kicsit kiválasztottságot jelentett. Ott olyan haladó dolgokkal is találkozott az ember, amivel máshol nem nagyon, tehát az FMK nagyrészt ennek köszönheti hírét, és ezáltal azok a művészek, akik oda bejutottak és azok a klubtagok és baráti kör, amelyik ott működött több generáción keresztül, legendássá tették a helyet. Tehát tulajdonképpen nagy szükség volna az FMK-t feléleszteni egyrészt a magyar kultúrtörténetnek egy érdekes helyszíne volt, amit akár könyv formájában is érdemes volna feldolgozni. Rendkívül hálás téma lenne, mivel szinte mindenki megfordult az FMK-ban, a ma már híres képzőművészek, filmesek közül, másrészt ma is nagy szükség lenne egy olyan helyre, ami a művészvilágnak találkozóhelye lenne.

 

Az FMK épületében jelenleg látható 80-as évek kiállítása jól mutatja, hogy milyen hangulatú helyszíne volt a főváros kulturális életének, dokumentumain is követhető egy kis szelete annak a hangulatnak, ami az FMK-t jellemezte.

[origo]


<< előző oldal 3/3

1. "Wahorn András rögtön bement"

2. Telepatikusan telített, papírba aprított szőr

3. "Rendkívül hálás téma lenne az FMK"Küldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor