ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Magyar Bálint: Mindhalálig Sulinet Expressz
2004. március 24., szerda, 9:25|Utolsó módosítás: 2004. március 24., szerda, 12:46

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb


"Jelentősen nőtt a diákok támogatása" << 4/5. oldal >>

Érdekelne, lát-e arra esélyt, hogy az általános iskolások részére kötelezővé tegyék a beszédtechnika, illem, közlekedési szabályok oktatását? (ikork)
- Ha kötelezővé nem is, de éppen az ilyen jellegű ismeretek, készségek azok, amelyeket hangsúlyosabban kéne oktatni, akár más tárgyak keretén belül. Az elindított közoktatási reformnak éppen az az egyik célja, hogy a gyerekek használható tudással lépjenek ki az iskolából.

Mennyire fog megváltozni a tanrend az uniós csatlakozás következtében? (MissArgentina)
- Nincs kötelező előírás ezen a téren számunkra, csak a gyermekek érdekei alapján alkottuk meg az új nemzeti alaptantervet, mely idén szeptembertől kerül felmenő rendszerben bevezetésre. Az új alaptanterv 7. osztályról a 4. osztályra helyezi a digitális írásbeliség oktatásának kötelező elindítását.

Forrás: [origo]Tisztelt Miniszter Úr! Mi a véleménye, uniós csatlakozásunk után a mobilitást ösztönző oktatási akcióprogramok keretében (például Erasmus) nem fog-e tömeges "diák-vándorlás" megindulni Magyarországról a nyugati országok felé? Nem jelent-e ez esetleg valamiféle "szürkeállomány-elszívást"? Hasonlóan, nem lesz-e tömeges vándorlás hazánkba keleti országok felől? Válaszát köszönöm, Medikus Újság, SOTE (garasa)
- Jelenleg csaknem 400 ezren tanulnak a magyar felsőoktatásban, míg a külföldön tanulók száma néhány ezer lehet. Nem attól félek, hogy nagy tömegben mennének Nyugatra teljes képzésre a magyar diákok, hanem inkább attól, hogy a legjobbak mennek el. Ez az igazi veszély. Ugyanakkor magyar állampolgárként a diáknak joga van kint tanulni, s szeretném, ha a diákhitelt 2005 szeptemberétől már uniós felsőoktatási intézményekben történő tanulás esetén is felvehetné.

Ugyanakkor fontosnak tartom, hogy legalább egy fél évet a Magyarországon tanuló diákok is uniós egyetemeken tölthessenek el, ezért tervezem, hogy 2005 szeptemberétől részképzés esetén az ún. képzési normatívát magával vihesse a diák.

Szeretném megtudni, hogy a kormány karöltve az oktatási minisztériummal miért nem támogatja jobban a felsőoktatásban részt vevőket? (goosfarba)
- 2002 óta jelentősen nőtt a diákok támogatása: 30%-kal nőttek az ösztöndíjak, 2004 szeptemberétől 50%-kal a lakhatási és kollégiumi támogatás, 2003 szeptemberétől 21-ről 25 ezer forintra nőtt a diákhitel felső határa, beindult a Sulinet Expressz program, idén januártól a minimálbér mértékéig adó- és járulékmentes az egyetemek területén végzett diákmunka.

Az egyetemeken belüli jogsérelmek esetén 2003-tól bírósághoz fordulhatnak a diákok, 2006-ig 10 ezer új kollégiumi férőhelyet fogunk építeni, 2006-ig 10 ezer forintra nő tovább a kollégiumi és lakhatási támogatás - ennél több "atrocitást" nem tudok felsorolni, ami a diákokat érhette volna az utóbbi időben...

Kedves miniszter úr! A levelező tagozaton tanulók miért nem utazhatnak a BKV járművein diákkedvezménnyel? Mert a többségük, ahogy én is, komoly pénzeket fizet félévente, és még dolgozó bérletet is vennünk kell, mivel azért járunk levelezőre, mert dolgozunk mellette. (teavaj)
- Ez valóban probléma, a magyar Universitas program keretében szeretnénk elérni, hogy a költségtérítéses (tandíjas) hallgatók magasabb összegű diákhitelt vehessenek fel, mint azok, akiknek tanulmányi költségeit az állam fizeti.


<< előző oldal 4/5 következő oldal >>

1. Magyar Bálint: Mindhalálig Sulinet Expressz

2. Nyártól változnak a feltételek

3. Árak, ellenőrzés. szankciók

4. "Jelentősen nőtt a diákok támogatása"

5. Hosszú távú befektetésKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor