ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Kapás Katalin: A közjegyzőnek nincs havi fizetése
2006. február 21., kedd, 8:22|Utolsó módosítás: 2006. február 21., kedd, 15:54

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Ne vegyünk meg olyan ingatlant, ahol az eladó nincs még tulajdonosként bejegyezve - tanácsolta a lakásmaffiás ügyek elkerülése érdekében az [origo] Vendégszobájában Dr. Kapás Katalin, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke. Kapás Katalin beszélt még a közjegyzői díjakról, valamint arról, hogy a tévés műsoroknál pontosan mit kell hitelesíteni.


A díj az ügy értékétől függ 1/2. oldal >>

Fotó: Fábián Évi
"A közjegyzőnek nincs 5-10 perces munkája."
Ajánlat
Ügyvédek és közjegyzők a lakásmaffia ellen
A bankkal fizettetnék a lakáshitel közjegyzői díját
Nehezebb lesz átverni a közjegyzőket
Összehangolt támadás a lakásmaffia ellen
Ajánlat
A Magyar Országos Közjegyzői Kamara honlapja

Miért kerül a közjegyző egy-egy 5-10 perces munkája egy átlagos ember néhány napi fizetésébe? [.morning-karma.]
- A közjegyzőnek nincs 5-10 perces munkája. 5-10 perc alatt egy aláírás-hitelesítés történhet meg, ami 1500 forintba kerül aláírásonként. Egyébként a közjegyzői okirat felvétele előkészítést és selejtezés nélküli őrzést igényel, aminek szintén vannak költségei. A közjegyzői díj mindig attól az értéktől függ, amellyel kapcsolatban az okiratot elkészíteni kérik. Ennek megfelelően nagyobb ügyértéknél több a közjegyzői díj, kisebb ügyértéknél kevesebb.

A szabadverseny hiánya okozza, hogy ennyire drágák a közjegyzői szolgáltatások? [jean luc]
- A versenynek nincsen köze a közjegyzői szolgáltatások díjához, mert azt minden országban az Igazságügyi Minisztérium határozza meg. De összehasonlítva a közjegyzői díjakat a környezetünkben lévő országok közjegyzői tarifáival, az egyike a legalacsonyabbaknak.

Ha jól tudom, csak 300-400 közjegyző van Magyarországon. Miért ilyen kicsi a számuk? [.morning-karma.]
- Mert az elvégzendő feladatok teljesítéséhez ez elegendő. Ugyanakkor a közjegyzőirodákban a közjegyző mellett közjegyző-helyettesek működnek, így a tényleges jogi ügyintézést végzők létszáma az említett létszám többszöröse. A létszám jogszabályban meghatározott, melyet az Igazságügyi minisztérium évente felülvizsgál és a felmérésének megfelelően folyamatosan bővít szükség esetén.

Igaz, hogy csak kihalásos alapon lehet valaki közjegyző? [jean luc]
- Nem igaz, lásd az előző válasz utolsó mondatát. A közjegyző jogi végzettséggel rendelkezik, szakvizsgát szerez majd ezt követően legalább 3 éves joggyakorlatot kell teljesítenie. A közjegyzők az igazságszolgáltatás részeként működnek, jogállásuk nagyon hasonlít a bírói jogálláshoz. A működésükkel szembeni követelmények is, például függetlenség, pártatlanság, a bíróhoz közelítik őket. Miután a bírók megválasztása is szigorú feltételekhez kötött, a bírók létszáma sem korlátlan, nyilvánvalóan a közjegyzők száma is hasonló szabályozáshoz kötődik.

Mennyi a közjegyzők havi fizetése és milyen plusz juttatásokat kapnak még? [Hege20]
- A közjegyzőnek nincs havi fizetése. A közjegyzői tevékenységért járó díjazásból kell az iroda működését megteremteni, fenntartani, és a kamara működéséhez hozzájárulni. Valamint a rábízott állami feladatok, például különféle nyilvántartások, okiratőrzés anyagi feltételeit biztosítani. Az év végi adózott eredmény biztosítja a közjegyzőirodák következő évi működésének alapját és a közjegyző jövedelmét. A közjegyző a díján kívül semmilyen egyéb juttatásban nem részesül.

Mi a közjegyzők véleménye az örökösödési adóról? [dalagi]
- Az öröklési illeték eltörlése nem érinti a közjegyzők tevékenységét, ezért csak magánemberként tudok róla véleményt mondani. Amennyiben az állami költségvetés elbírja, vagy le tud mondani erről a bevételről, mindenképpen erkölcsösnek és igazságosnak találom a teljes illetékmentességet közeli hozzátartozók esetén. Más a helyzet akkor, amikor az örökhagyó és az örökösök a rokonság távolsága miatt vagy a végrendeleti örökösöknél nincsen olyan szoros érzelmi kapcsolat, és nem a családi vagyon örökléséről van szó.

A magyar törvények szerint a hátrahagyott tartozások minden esetben öröklendőek? [jóképu idegen]
- Az örökös az örökhagyó tartozásaiért a rászálló, azaz megörökölt vagyonnal felel. Ha tudott arról, hogy az örökhagyónak tartozásai vannak, de ennek ellenére túladott az örökölt vagyonon, akkor az örökség erejéig a saját vagyonával is felelhet.

Fotó: Fábián Évi

"Kerüljük a kétes kölcsönügyleteket."

Hogyan lehet elkerülni a lakásmaffiát? Mire kell odafigyelni? [jean luc]
- Fel kell tárni a szerződéses hátteret a közjegyző előtt, mert a lakásmaffiás ügyek nagy része színlelet adásvételi szerződésekből keletkezett. Azaz a felek kölcsön vagy zálogügylet helyett ingatlan adásvételt kötöttek. Gyakorlati tanácsként mondhatjuk, hogy ne vegyünk meg olyan ingatlant, ahol az eladónk nincs még tulajdonosként bejegyezve, mert amennyiben az ő bejegyzési kérelmét elutasítják, a miénket is automatikusan el fogják utasítani. A tulajdoni helyzetről mindig a vevő által kiváltott friss tulajdoni lapról győződjünk meg. Valamennyi közjegyző iroda képes és köteles az ország egész területéről valamennyi ingatlan-nyilvántartásban nyilvántartott ingatlanról tulajdoni lapot adni, azaz nem kell sorban állni a földhivatalban. Kerüljük a kétes kölcsönügyleteket. Tárjunk fel minden körülményt a közjegyzőnél, vagy ha ügyvéd előtt járunk el, akkor ott.

A tévés szavazatszámláló műsoroknál a közjegyző egész pontosan mit hitelest jelenlétével? [dalagi]
- A közjegyző szerepe az ezekben az esetekben, hogy a szavazáskor történteket és elhangzottakat egy független jegyzőkönyvben tanúsítsa. Természetesen a közjegyző nem képes belelátni egy számítógép vagy egy telefonvonal belsejébe, de onnantól kezdve, ahogy az eredmény egy monitoron megjelent vagy kihirdetésre került, onnantól kezdve ez már nem manipulálható. A számítógépek és telefonrendszerek manipulációmentes működéséért más, erre hivatott szervek felelnek.

Ha jól tudom nincs minden országban közjegyző. Ott hogyan oldják meg például a hitelesítéseket? [sade]
- Nincs olyan ország, ahol nincs közjegyző, de tény, hogy az angolszász országokban a közjegyző csak hitelesít. A mi jogi hagyományunk és az európai jogi hagyomány szerint a közjegyző jogász, okiratokat készít és a bíróhoz hasonló jogállása van. Látnunk kell azt, hogy azok az államok, ahol modernizálják a közjegyzőséget, mert a gazdasági élet szükségesé teszi, inkább ezt az európai típusú közjegyzőséget veszik át. Például három évvel ezelőtt Kína.


1/2 következő oldal >>

1. A díj az ügy értékétől függ

2. "A hitelt folyósító döntésén múlik, hogy kér-e közjegyzői közreműködést"Küldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor