Nagy Márta: A fogyasztó is legyen profibb!

Vágólapra másolva!
A piacnyitások többnyire felemásra sikerültek, versenyélénkítés köntösében néha a monopólium megerősítése történt - mondta a Vendégszobában a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese. Dr. Nagy Márta tanácsot adott olvasóinknak a megtévesztő reklámok elleni védekezéshez, és válaszolt a lobbitörvényről, a politikai nyomásgyakorlásról, az egészségbiztosítási pénztárakról szóló kérdésekre is.
Vágólapra másolva!

Nagyjából mivel foglalkozik a versenyhivatal? [bucigyuri]
- A verseny szabadságának és tisztaságának védelmével. Az ide tartozó tényállásokat a versenytörvény szabályozza, és az eljárási szabályokat a hivatal számára részletesen megállapítja.

És hogyan tudja szűrni a nem tisztességesen versenyzőket? [vörösdémon02]
- Versenyfelügyeleti eljárásokat indítunk, ha panasz vagy saját észlelés alapján azt tapasztaljuk, hogy valaki megtéveszti a fogyasztókat vagy valakik kartellbe tömörülnek, korlátozzák a versenyt. Vagy valamely piaci szereplő visszaél erőfölényes helyzetével.

Mióta működik a versenyhivatal? [vera144]
- 1991. január 1-je óta.

Van verseny a magyar gazdaságban? Egyáltalán, miért jó nekünk a verseny? [bucigyuri]
- Sok piaci területen van verseny, másokon kevésbé. A verseny legfőbb haszna az, hogy hatékonyságra kényszeríti a piaci szereplőket. Jó árakat, jó minőséget, jó fejlesztési tevékenységet tud kikényszeríteni.

Ez így közgazdaságilag szépen hangzik! De a való életben mennyire működik? [vörösdémon02]
- Ha kell, ágazati vizsgálatot folytatunk le azt kiderítendő, hogy egy adott piacon miért nem működik jól a verseny. A versenyfelügyeleti eljárásainkban évente 150-200 határozatban alakítjuk ki a piaci magatartási normák versenytörvény szerinti pontos értelmezését. Elrettentő bírságokat szabunk ki, magatartásváltozásra kényszerítünk. Amikor a versenyfelügyeleti eszközök kevésnek tűnnek, akkor úgynevezett versenypártolás keretében olyan szabályozásmódosításokat javasolunk, amelyek az adott piacon segítik a verseny fejlődését, és konkrétan védik a tisztességes piaci szereplők és a fogyasztók érdekeit.

Honnan szerzik még az értesüléseket? Vannak informátoraik? [bucigyuri]
- Kapunk évente ezer-kétezer jelzést fogyasztóktól és piaci szereplőktől, és magunk is figyeljük a piaci jelenségeket. A fogyasztók tudják, hogy megtévesztés esetén fordulhatnak a versenyhivatalhoz, a piaci szereplők is egyre inkább felismerik, hogy a tisztességes viselkedés kikényszerítésében tudunk nekik segíteni.

Hol lehet jelenteni az ilyen eseteket? [wonderfullone]
- A www.gvh.hu-n ügyfélszolgálatot működtetünk, és a székhelyünkön, az Alkotmány u. 5-ben személyesen is fogadunk ügyfeleket - valamint természetesen írásban, postán. Komolyabb horderejű jelzésekhez bejelentési űrlapot működtetünk, amit küldünk, adunk, és elektronikusan is elérhető.

Mit gondol, a politika hogyan tudná elősegíteni a tisztességesebb feltételeket és környezetet? [gtezueue]
- Ami a szorosan vett versenytörvényt illeti, eddig minden szükségesnek látott módosításhoz teljes körű politikai támogatást kaptunk. Pillanatnyilag is van egy friss versenytörvény-módosítás a parlament előtt, amely a használható eszközök hatékonyságát volna képes emelni. Versenypártolás tekintetében korántsem ilyen jó a kép, a piacnyitások többnyire felemásra sikerültek, az egyetlen pozitív kivétel a telekommunikációs piac, és reméljük, némi finomodás után ilyen lesz a vasúti piac is. Az energiaszektorokban azonban változatlanul a monopolhelyzet mellett teszi le általában a parlament is a garast. Legutóbb egészen odáig manővereződött a villamosenergia-törvény módosítása, hogy a verseny jelszava mögött a monopólium megerősítése történt, és egy szabályozatlan, korlátok nélküli monopolhelyzet káros hatásait viseljük ma.

Ön is hisz a verseny mindenhatóságában? Mindenki tud számtalan példát arra, hogy nem varázsszer. [tomassz1]
- Mi is tudunk. Nem gondoljuk, hogy a verseny mindenható, nem tud jól összeegyeztetni jelen és jövő érdekeket, hatékonysági és más társadalmi célokat. Mi abban hiszünk, hogy a gazdasági élet legtöbb területén speciális szabályokkal vagy anélkül, a verseny a legjobb hatékonyságkikényszerítő erő.

Nem érzi úgy, hogy amit csinálnak, szélmalomharc? Egy átfogó, komoly koncepció hiányzik ebben az országban, nem gondolja? [szomorú-ország]
- Mi is sokszor érezzük úgy, hogy szélmalomharc. De ha az ember azt nézi, hogy több száz éves demokráciák és piacgazdaságok hasonló versenytörvényeket és versenyhivatalokat működtetnek, hasonló gondjaik és eseteik vannak, akkor inkább a dolognak azt az oldalát kell komolyan venni, hogy a piaci szereplők mindig is készek arra, hogy az előrejutáshoz, fennmaradáshoz tiltott eszközöket igénybe vegyenek. Ezért kell, hogy a versenytörvény jó szabályokat tartalmazzon, és jó végrehajtási lehetőségekkel rendelkezzen a versenyhatóság. Amíg a bűn örök, addig a bűnüldözés is.